AVANTURA KOJA SE NE PROPUŠTA

Off-road tereni

0
6523
Off-road tereni

U vožnji off-road terenima mogu uživati kako profesionalci, tako i amateri koji žele da pokušaju nešto novo i da dožive uzbudljivo iskustvo.

Za vožnju po off-road terenima je potrebno iskustvo u vožnji kao i obuka koja se odnosi na tehnike savladavanja osnovnih prepreka na terenima kao što su nagibi, tvisteri, V rov, a koje se mogu steći na poligonima za ovaj tip vožnje.

Zahvaljujući sve većem broju poligona za vežbanje, vožnja off-road terenima je postala jako popularan vid rekreacije i opuštanja od svakodnevnog stresa.

Off-road tereni

Tereni za off-road mogu biti različite konfiguracije, zemljani, peskoviti, stenoviti, asfaltni, itd., a vozačima pružaju priliku da testiraju kako svoje vozačke sposobnosti tako i psihičke. Vožnja na svakom od ovih terena ima svoje prednosti i mane, ali cilj je svuda isti – preći sve prepreke u što kraćem roku a ne zaglaviti se u ili na nijednoj prepreci. Vožnjom kroz terene koji se nalaze u seoskim oblastima ili planinama, učesnici će upoznati prirodu koja karakteriše taj kraj, kao i njene kulturne i istorijske odlike.

Bilo da ste na off-road avanturu krenuli samostalno ili kao deo grupe, važno je da poznajete tehnike prelaženja preko određenih prepreka i terena, ali i da budete svesni kada morate da odustanete, jer se čak i vozačima sa velikim iskustvom može desiti da ostanu „negde na putu“.

Upoznavanje sa vožnjom po off-road terenima

Reli Dakar (Rally Dakar) predstavlja najpoznatije off-road takmičenje koje se održava od 28. decembra 1978. godine, a 2015. godine će se održati u Argentini, Boliviji i Čileu.

Kako biste išli na off-road vožnje potrebno je da upoznate svoje sposobnosti, načine za prevazilaženje prepreka, ali i mogućnosti automobila koji ćete voziti, a poligni u „školama” za terensku vožnju su idealno mesto za to.

U Srbiji najpoznatiji poligon za offroad vožnju je poligon Nacionalne vozačke akademije – NAVAK, a u Sloveniji poligon Španik vadba varne vožnje.

Za neiskusne, kada je u pitanju vožnja po off-road terenima, na poligonima se mogu organizovati početni terenski treninzi, tokom kojih se vozači uz pomoć instruktora upoznaju sa osnovnim fiksnim preprekama koje su suština savladavanja terenske vožnje, ali i mogućnostima automobila.

Nakon početnog treninga, tu je i asfaltno-terenski trening, gde se polaznici upoznaju sa visokim brzinama i osnovnim pravilima bezbednosti. Nakon prolaska asfaltnog dela, učesnici se prebacuju na terenski poligon koji je najčešće sastavljen od zemlje, kamena, prepreka od drveća, kao i od šumskih staza.

Off-road vožnjeOff-road vožnje kao tim bilding aktivnost

Svakim danom se povećava broj kompanija koje žele da zaposlene pošalju na tim bilding, kako bi poboljšali odnose među zaposlenima, ali i videli njihove sposobnosti.

Aktivnosti koje se nude kao tim bilding su razne, a jedna koja se izdvaja od „uobičajenih” upravo je vožnja po off-road terenima. Na ovakvim putovanjima timski rad je jako važan.

Šta će se desiti ukoliko se zaglavite u blatu, da li ćete svi, kao tim raditi na tome da izađete iz njega ili ćete kriviti vozača?! Tu će se videti ko je od učesnika vođa, ko je spreman da „rizikuje za tim”, ko je snalažljiv, a ko ima strah od nepoznatog i snalaženja u nepredvidim situacijama.

Top 5 off-road automobila:

  • Toyota Land Cruiser
  • Toyota FJ Cruiser
  • Jeep Wrangler Rubicon
  • Land Rover LR3
  • Hummer H3 Alpha

Programi održavanja off-road tim bilding aktivnosti mogu trajati jedan dan, ali mogu biti i višednevni. Uz zavisnosti od grupe, i zahteva kompanije formira se i program, koji uključuje terenska vozila, instruktore, hotelski smeštaj, i odlazak do mesta koja su skrivena od gradske buke.

Iako hotelski smeštaj ima svoje prednosti, kampovanje u mestima gde se nalaze prirodni off-road tereni može biti jako zanimljivo i uzbudljivo. Učesnici će uživati u paljenju logorske vatre i u prirodnim lepotama koje ih okružuju.

Takođe, pored prirodnih lepota imaće priliku da upoznaju i istoriju tog mesta. Bilo da ste član tima, ili ste došli samostalno, vožnja po off-road terenima će vam priuštiti neprevaziđeno adrenalinsko iskustvo, zbog kojeg ćete ponovo želeti da se otisnete u ovakvu avanturu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.