ODABERITE PRAVI FORMAT ZA VAŠ DOGAĐAJ

Treninzi i radionice visoko efikasni

0
6090
Format događaja

Treninzi i radionice su istaknuti kao najefikasniji format edukativnih događaja, u istraživanju koje je SEEbtm magazin sproveo u drugoj polovini 2014. godine.

Brainstorming, kao format sastanka, takođe je visoko ocenjen po svojoj efikasnosti. Anketa je sprovedena među kompanijama i organizacijama iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Kao najefikasniji formati događaja prvo mesto zauzimaju radionice i treninzi, sa 45%, odnosno 25% respektivno. Seminari zauzimaju 10%, dok paneli, B2B sastanci, brainstorming i simulacija imaju učešće od po 5% u odgovorima ispitanika.

Na osnovu odgovora ispitanika, prikazanim u grafikonu, primećujemo da se najčešće prisustvuje treninzima i radionicama, a najređe panelima.

Tradicionalna predavanja i brainstorming su takođe značajno zastupljeni, skoro 70%, kada pogledamo zbirni procenat onih koji povremeno i često prisustvuju ovim događajima.

Treninzi i radionice definitivno prednjače što se tiče efikasnosti, ocenjeni od strane učesnika u anketi kao veoma efikasni – 90%, i efikasni – njih 10%. Nije zabeležen nijedan odgovor oko njihove neefikasnosti, samo naglasak na važnost predavača visokog kvaliteta, i mišljenja da je rad na treningu ili radionici efikasniji što je manja grupa.

Efikasnost određenih formata događaja
Efikasnost određenih formata događaja

Brainstorming kao format događaja je takođe ocenjen kao visoko efikasan, naročito kada je cilj dolaženje do novih ideja ili rešenja problema.

Panel diskusije su u proseku ocenjene kao delimično efikasne, sa akcentom na važnost dobrog moderatora. U slučaju panela primećujemo najraznovrsnije ocene (visoko efikasni (33%), efikasni (20%) i delimično efikasni (42%), kao i manji procenat (5%) neefikasni).

Očigledno iskustva kod panela najviše variraju, što navodi na zaključak da ne postoji problem kod panela kao forme događaja. Krajnje iskustvo na panel diskusiji zapravo zavisi od moderatora i panelista koji se razlikuju od panela do panela, pa otud i najrazličitija iskustva što se ovog formata događaja tiče.

Prisustvovanje određenim formatima događaja
Prisustvovanje određenim formatima događaja

Tradicionalna predavanja su ostala uskraćena za ocenu kao visoko efikasna.

Ona su prosečno ocenjena kao delimično efikasna (65%), zavisno od teme i predavača.

Tradicionalna predavanja imaju i najveći procenat kod ocene neefikasnosti (11%), sa mišljenjima da su neefikasna, prevaziđena i suvoparna.

Učesnici u anketi su istakli još neke formate događaja koje smatraju veoma dobrim, i to: radno-sportski ili edukativno- rekreativni skup, neformalno okupljanje ljudi iz iste branše i razmena iskustva (nekim povodom), kao i ciljani B2B sastanak.

Simulacija (pregovora, nekog budućeg događaja, građevinskog projekta, vožnje i sl.) je veoma interaktivan i efikasan format, obzirom da nakon uvodnih instrukcija zahteva kontinuiranu uključenost učesnika i omogućava proučavanje stvarnog procesa u eksperimentalnim uslovima.

Zaključak je sledeći: svaki format događaja, u manjoj ili većoj meri ima svoje pozitivne, ali i negativne strane. Neki su popularniji i efikasniji od drugih, ali to ne znači da postoji samo jedan ispravan izbor.

Budite svesni dobrih, kao i potencijalno loših strana svakog formata, pa pokušajte da predupredite uobičajene nedostatke, upoznajte svoju publiku, kao i ciljeve događaja. Nakon toga imate dovoljno inputa za odabir pravog formata za vaš događaj.


 Istraživanje

 Miona Milić

SHARE
Prethodni tekstAVANTURA KOJA SE NE PROPUŠTA
Sledeći tekstNa Staroj planini očekuju uspešnu zimsku sezonu
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.