MICE segment poslovanja čini veliki deo profita u hotelskoj industriji. Crna Gora, kako destinacija za poslovni turizam, prepoznata je kao jedna od najatraktivnijih u našem regionu.

Hotelska grupa Montenegro Stars, a posebno hotel Splendid, više od decenije uspešno ugošćuje najzahtevniju grupu turista – poslovne turiste. O tome kakva je bila protekla kongresna sezona, kako je započeta nova, ali i planovima Montenegro Stars-a, razgovarali smo sa gospodinom Žarkom Radulovićem, suvlasnikom ove hotelske grupe.

Hotel Splendid je čest izbor poslovniih gostiju, ali i velikih kompanija. Na koji način uspevate da zadržite poziciju koju imate uprkos velikoj konkurenciji?

Gospodin Žarko Radulović
Gospodin Žarko Radulović

Naš osnovni zadatak je da kreiramo upečatljiv doživljaj, a jedan od ključnih elemenata jeste upravo interakcija sa gostom i to u svakom trenutku imamo na umu. Da ste u pravom trenutku tu kad im zatrebate suptilno i nenapadno, a da u svakom ispunite ono što od vas traži ili očekuje – iznad svega da gost osjeti, a ne samo da čuje riječi dobrodošlice. Mislim da je to razlog što smo ne samo zadržali poziciju po kojoj nas prepoznajete, već i što rastemo – kao ključno MICE odredište u Crnoj Gori. Istovremeno, to podrazumijeva mnogo napornog rada i zalaganja svih naših timova, koji u svakom trenutku nastupaju sinhronizovano.

U kongresnom smislu, kakva je bila protekla godina i kako je započela ova godina?

U prošloj godini oragnizovali smo preko 400 skupova uglavnom internacionalnog i regionalnog karaktera; MICE gosti su ostvarili preko 30,5 hiljada noćenja. Klijenti iz Zapadne Evrope su najbrojniji bleasure gosti. Za prva četiri mjeseca bilježimo rast od 10% noćenja u odnosu na isti period prošle godine. I to je dokaz da smo imali pravilnu, rekao bih, i jedinu moguću poslovnu filozofiju, kad je ovaj vid turističkog proizvoda koji hoteli Splendid i Montenegro nude. Tek planiramo rast u tom segmentu, jer je realno ostvariv.

Da li smatrate da su turistički potencijali Crne Gore maksimalno iskorišćeni?

Turistički potencijal Crne Gore daleko je od onoga što bi se moglo nazvati punom iskorišćenošću. Činjenica je da smo sad negdje na pola puta do tog maksimalnog učinka. Sezonu smo nakon višedecenijskih napora produžili. Prošlogodišnja je trajala 6 mjeseci, ove godine biće duža najmanje 15 dana. Sad je sezona od marta do novembra i od ove godine puno bolje koristimo svoje kapacitete nego prošle. April je ove godine oborio rekorde kad je u pitanju profit. Maj takođe, jun je jako dobar, a fenomen je da se septembar prodaje 36 odsto više u ovoj godini u odnosu na prošlu. Čisto da pojasnim, hotel Splendid je jedan od nekoliko hotela sa 5 zvjezdica u Crnoj Gori, ali jedini te veličine tj. najveći u smislu kapaciteta. Destinacija nema dovoljno kapaciteta, pa da bismo je podržali, dajemo 30% kapaciteta tour operatorima, a ostatak svojim kanalima prodaje. Tako da popunjenost kod nas ne zavisi od tour operatera i njihovog broja gostiju, već od gostiju koje sami dovedemo svojim kanalima prodaje. Ali, ima još prostora za unaprijeđenja, naročito zimi. Mislim da ćemo to uspjeti da nadomjestimo gostima sa tzv. „dalekih tržišta”. Krenuli smo sa niske osnove – pa bilježimo rast od 200-300%, ali već smo sad došli do toga da procenat rasta opada, što znači da je ukupna popunjenost mnogo veća i zadovoljiće ono što nama treba
u zimskom periodu, a to je popunjenost od 60%.

Možete li nam reći nešto o daljim planovima hotelske grupe Montenegro Stars u vezi sa stimulacijom kongresnog turizma?

Raspolažemo salom koja može da primi hiljadu ljudi. Međutim, Crnoj Gori nedostaje veliki kongresni centar kako bismo mogli da radimo događaje za po nekoliko hiljada učesnika. Za sada, ovo što imamo raste iz godine u godinu i kada ćemo dostići tu maksimalnu iskorišćenost ne bih mogao da prognoziram u ovom trenutku. Ipak, sve ovo sto se dešava sad, unazad pet godina bio je samo san koji sada živimo. Danas imamo korisnike iz cijele Evrope, dok su do nedavno uglavnom to bili gosti iz regiona i Rusije. Perspektiva je dobra, svi putevi su otvoreni, realni sam optimista i siguran u dalji razvoj i rast. Imamo ponudu koju rijetko ko ima. Crna Gora je mala, ali geografski veoma različita. Od Bokokotorskog zaliva, preko Lovćena i Cetinja, Skadarskog jezera… Za tri do tri ipo stata obiđete i more i planine i polja i jezera. To je veoma atraktivno u periodu proljeće/jesen, a takvih mogućnosti je mnogo. U tom smislu smatram da je Crna Gora dobitna kombinacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.