Kreiranje doživljaja – Uvod u 30. broj SEEbtm magazina

Zašto je doživljaj važan?

0
1935

Dostupnost sadržaja i informacija učinila je da nam više nije dovoljno „samo” da zadovoljimo osnovne potrebe.

Kada biramo gde ćemo piti kafu, ručati ili hotel u kome ćemo odsesti, biramo prostor koji se, pored dobre kafe i hrane koja se podrazumeva (a do pre neku godinu, pored lokacije, ovo je bio osnovni kriterijum za izbor), nalazi u okruženju koje nam prija, koje u nama budi zadovoljstvo i intrigira nas, bilo svojim dizajnom, specifičnom uslugom, serviranjem hrane i pića, njihovim nazivima, dodatnim sadržajima i mogućnostima zabave, ili svime od navedenog.

Miona Milić, glavni i odgovorni urednik
Miona Milić, glavni i odgovorni urednik

Sada čujemo i nov pojam, a to je da je prostor ili neka znamenitost „instagrammable”, što znači da je pogodna za pravljenje fotografija koje će ispasti privlačno i „wow” da se okači na Instagram i privuče veliki broj lajkova. Možda zvuči apsurdno, ali turisti danas, tačnije generacija Z, u internet pretraživače sve češće kuca pojmove kao što su „The most instagrammable spots” u određenom gradu i zemlji, pa na osnovu toga biraju šta će posetiti.

Kreiranje doživljaja postaje veoma važno u svim segmentima prodaje i marketinga. Ako obratimo pažnju, marketing kampanje različitih proizvoda i usluga se baziraju na „doživljaju”. Više se ne radi o ukusnom sladoledu ili slatkišu, već je to „King doživljaj”, „Poseban Munchmallow doživljaj”, više nije samo udoban i siguran automobil, već ultimativno iskustvo i doživljaj koji vožnja određenog automobila omogućava. Isto važi i za događaje. Događaji koji omogućavaju prosto dovođenje određenog broja ljudi na određeno mesto u određeno vreme, odavno su prevaziđeni.

Edukacija, konferencija, sajam, kongres ili tim bilding, koji pružaju „samo” edukaciju, povezivanje, razmenjivanje kontakata, igranje igara, bez elemenata zaokruženog doživljaja
od početka do kraja trajanja događaja, kroz sve ili većinu njegovih faza, promašio je svoju suštinu i očekivanja učesnika. Zato je za očekivati što svi događaji koji prate, ne samo trendove, već očekivanja, naglašavaju da oni pružaju doživljaje, pa pored standardnih heštegova koji se obično sastoje od naziva događaja i godine koje se održava, plasiraju i one koje uz naziv događaja dodaju tu magičnu reč „experience”. Jedan od primera je nedavno održan #imexperience.

„Način na koji doživljavamo svet oko sebe je refleksija sveta koji je u nama.”
Gabrielle Bernstein

Miona Milić,

glavni i odgovorni urednik

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.