Vraćanje prirodi – kamp turizam

0
5373
Gwern Gof Isaf Farm

kampovanje - campingBivak se odnosi uglavnom na jednodnevne boravke ili boravke za jednu noć u prirodi. Veliki deo nas gotovo cele sezone sprovodi upravo ovu aktivnost, koju nazivamo izlet, ali pošto se izvodi na uglavnom unapred određenim mestima, pogodnim za kraći boravak, onda je to ustvari bivak. Dakle, bivak je prostor koji je pogodan samo za boravak na kraće vreme, bez dodatnih radova na uređenju.

Vid boravka u prirodi, kao što je bivak, najčešće se upražnjava na proputovanjima kao na primer kod biciklista, motociklista, kajakaša, ali i onih koji se u nedostatku vremena opredeljuju za pogodne lokacije u blizini stanovanja kako bi proveli dan u prirodi.

Kamp – Svaki bivak zavidi i sanja da postane kamp. Razlika imeđu bivka i Campkampa je vrlo mala, a odnosi se uglavnom na postojanje nekih infrastrukturnih elemenata, kao na primer uređen prilaz i uređen prostor.

Za ovakav vid boravka u prirodi uglavnom se opredeljuju oni koji imaju adekvatnu opremu za višekratnu upotrebu i koji u takvim uslovima borave u prirodi od nekoliko dana pa do nekoliko nedelja.

Logor – Podrazumeva postojanje infrastrukturnih elemenata, dakle uređen prostor i uređene prilaze sa postojanjem nekih stalnih objekata za boravak, najćešće od čvrstog materijala.
Uređen prostor i uređeni prilazi podrazumevaju uređena i određena mesta za šatore, kamp prikolice ili kamp vozila, postojanje puteva do logora, putokaze, obaveštenja o lokaciji i slično. Pod infrastrukturnim elementima se podrazumeva postojanje unutrašnjih puteva i staza, priključci za struju i vodu, pa čak i za plin i telefon / internet. Često postoje i stalni objekti tipa zajedničkog WC-a i kupatila, kao i objekti za neke od uslužnih delatnosti tipa restorana, picerija, pekara pa čak i pošte.

U praksi se ova vrsta uređenog prostora pogrešno naziva kamp, ali je to ljudima prihvatljiviji i zvučniji naziv od naziva logor. Veoma su rasprostranjeni na primorju i na planinama, a neretko se nalaze i u okviru banja i drugih letovališta i odmarališta. Takođe i u Srbiji na Dunavu ih postoji već nekoliko.

Ovakav vid odmora i boravka u prirodi postaje sve popularniji svuda u svetu, posebno iz razloga što nema potrebe za uređenjem prostora niti za bilo kojim drugim radovima, jer to sve već postoji. Čak nikakva dodatna oprema nije potrebna, već ona uglavnom postoji na određenoj lokaciji. Kako postoji više vrsta kampova, tako svako može da izabere nešto po svom ukusu. Potrebna je samo dobra volja, malo vremena za sebe ili porodicu, pozitivna atmosfera, a sve ostalo je prepušteno prirodi.

Najbolja kamperska iskustva na svetu

Termin kamp se koristi za tri različite vrste smeštaja: Ona vrsta gde nosite sve na svojim leđima i postavljate ga, vraćajući se na ono osnovno sa šatorom, vatrom i slavnom prirodom; ona vrsta vesele družine koja kampuje gde se ne očekuje da vam nedostaje topao tuš ili električna struja, a gde ima svakakve dodatne zabave, koja vam se pruža da biste izvukli najviše moguće iz vašeg odmora u prirodi. Postoji takođe i luksuzna ili vrsta afričkog safarija, gde ne morate da se bavite silnim nošenjem i deljenjem pogodnosti.

Ova lista najboljeg kampovanja na svetu sadrži sjajne primere za sve tri vrste:

 

I ‘Sirovo’ Kampovanje

 

Neposredno pošto ste utovarili svoj ranac, krenuli neobeleženom stazom, zaustavili se i postavili kamp, tu su neka od najboljih udaljenih mesta i kampova sa osnovnim potrepštinama, koji obećavaju: “Čovek i priroda – iskustvo kampovanja”.

Gwern Gof Isaf Farm1.)    Gwern Gof Isaf Farm

Gwern Gof Isaf je više mesto iz legende nego običan kamp, gde generacije planinara dolaze da se okušaju na najimpresivnijem brdu u Snoudoniji u Velsu – na moćnom Trifanu, jednom od najprepoznatljivijih vrhova u tom regionu. Popularan je kod takmičara za Nagradu vojvode od Edinburga, kod penjača po stenama. Ova “farma” je nacionalno blago, a ima prostorije s ležajevima i mesta za podizanje šatora. Prošetajte unaokolo, donesite ili iznajmite planinski bicikl kako biste mogli da se odvezete do peskovite plaže ili do unutrašnjeg zagrejanog bazena, teniskih terena ili do golf kluba.

2.)    Sligachan Kamp Ovaj kamp se nalazi u srcu Kuilina, venca stenovitih planina lociranih na ostrvu Skaj u Škotskoj. Tu prekoputa je i čuveni pab gde prave sopstveno pivo.

3.)    Farma Turner Hall u dolini Dadon u nacionalnom parku Lake District u Velikoj Britaniji ima temperament. Ova farma je smeštena u pitomom okruženju, ali je popularna kod izletnika koji vole da planinare. Farma Turner Hall je kamp sa osnovnim potrebama za šetače i penjače, a privlačna je više zbog svoje lokacije i izgleda nego zbog pogodnosti.

4.)    Farma Troytown, daleka, daleka, daleka lokacija u Atlantskom Troytown chaletokeanu pruža kamperima osećaj da se nalaze na samoj ivici sveta. Činjenica da traktor dolazi da pokupi vas i vašu opremu samo pridodaje osećanju da ste daleko od mnogih stvari koje vas verovatno gnjave. Pogled se pruža na Atlantik iza Biskupove stene, tu je svetionik i nenaseljeno ostrvo Anet, drugo po veličini od 50 nenaseljenih Sili ostrva u Ujedinjenom Kraljevstvu. Udaljenost znači da je plaža čista i bez gužve, a status bivše farme znači da su domaće mleko, usirena pavlaka, sladoled, puter, jogurt, sezonsko povrće, svinjetina i govedina koji se prodaju u radnji daleko bolji nego ono što kupujete kod kuće.

Sa ivice sveta na vrh sveta:

1)      Udaljeni kamp Lo Stambecco u Nacionalnom parku Gran Paradiso predstavlja izazov za doći do njega, ali je pogled jednom kad pristignete vredan truda, sa planinama i glečerima u krugu od celih 360 stepeni. Ovaj kamp se nalazi na Alta Via, jednom od najpoznatijih letnjih šetališta na italijanskim Alpima, sa sve odjecima zvona koja se nalaze oko vrata teladi, svežim vazduhom i divnim pejzažima.

2)      Za Petit Praz pored Monta u Švajcarskoj se tvrdi da je najviši kamp u Evropi, smešten na visini od 1.970 metara, sa 80 smeštajnih mesta. Ovo je idealan bazni kamp za izletnike i penjače.

3)      Lagos de Somiedo u Parku prirode Somiedo u Španiji nije samo udaljen, uzbrdo vijaguvaim putem, već je teško do njega doći. Ako uspete da pristignete, onda vidite da je to divno, tiho mesto pored malog potoka koji ističe iz mirnog jezera nalik ogledalu. Ovde ptice grabljivice patroliraju nebom, konji vam preprečuju put ne znajući da je to nepristojno, zvona krava se čuju u daljini, a šume su dom medvedima i vukovima. To je najneobičnije mesto u Nacionalnom parku Somiedo. Krivudavi uski putevi sa izazovnim stenama iznad, oštrim okukama i pogledom od kojeg zastaje dah (duž 8 km) dovode vas najzad do kampa na visini od 1.200 metara.

 

 

II Praznično kampovanje

 

Ovo kampovanje je za porodice i ljude kojima bi praznik bio varvarski bez toplog tuša i jutarnje kafe.

1)      Fisherground Kamp – je smešten usred Eskdejla u UK, u jednoj od najlepših dolina Kumbrije. Između “50 Najboljih kampova na svetu”, Fisherground je odabran među prvih 18, a među prva 4 za dečije odmore. Ovaj kamp je pravi dečiji san: ima stazu avanture, kućicu na drvetu, ogradu od žice, i jezerce sa splavovima; a samo malo niz put je minijaturna parna železnica.

2)      Kamp u šumi Blekberi– Šuma Blekberi jedan je od interesantnih kampova u UK, a nudi seosko kampovanje kakvo bi trebalo da bude. Ovo mesto je savršeno ako vaša deca vole da prave larmu. Smešten u šumi u dnu South Downsa, on je doslovno dah svežeg vazduha. Jedna od dvadeset čistina u šumi pruža savršeno mesto za postavljanje šatora. Bez komšiluka, neuglednih karavana i zagađenja bukom, bogato mnoštvo ptica će vam pevati serenade uveče, kada je vreme da se zapali seoska logorska vatra. Za razliku od mnogih drugih kampova, ovaj kamperima nudi da slobodno pale logorske vatre.

 

 

 

 

III Komforno kampovanje

 

Kamperski safari jedan je od najstarijih primera kampovanja uz kuhinjsku sudoperu. Ovakva komforna tradicija preovladava u nekim kampovima.

1)      Grumeti rečni kamp u zapadnom Serengetiju na severu Tanzanije u Aftrici, na pravom je mestu za Veliku migraciju, sa svojim drvenim podom, zastarelim drvenim kupatilima i širokim, ručno pravljenim krevetima, sve smešteno da nadgleda privatan komad zemlje duž reke Grumeti ispunjene nosorozima.

Pansea Ksar Ghilane2)      Pansea Ksar Ghilane, lociran u južnom delu Tunisa, na putu za Djerbu, definitvno zavređuje pet zvezdica. Ovaj kamp u oazi u saharskoj pustinji ima rajski uređen bazen koji se puni sa prirodnog izvora, kao i 60 šatora sa klimom, opremljenih sa po četiri kreveta i nameštajem od kovanog gvožđa.

Kampovanje kao izbor za letovanje razmatra sve veći broj ljudi. To je fantastičan način da dospete pravo usred često zapanjujućeg pejzaža i da doživite deo tog predela kojim putujete. Takođe možete da zađete u  nacionalne kuhinje tog regiona, uz posetu pijaci gde se možete snabdeti hranom i gorivom za logorsku vatru.

S.J.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.