Crnu Goru kao turističku destinaciju odlikuje mala površina zemlje koja ima dosta toga da pruži.

U jednom danu, posetilac može sebi priuštiti jutarnju kafu na jednoj od mnogobrojnih plaža Budvanske rivijere, ručak na Skadarskom jezeru, i večeru uz ognjište na obroncima velelepne planine Durmitor.

Burna istorija ove male države, ostavila je za sobom neprocenjivo blago, koje se ogleda u istorijskim spomenicima širom zemlje. Neki od njih nastavili su da žive i u ovom modernom dobu, otvarajući svoja vrata, između ostalih, i organizacijama korporativnih događaja.

Kanli Kula
Kanli Kula

KANLI KULA – Izgrađena na čvrstoj krečnjačkoj steni, na 85 metara iznad mora, Kanli kula prvi put se u pisanim dokumentima pominje kod turskog putopisca Evlije Čelebije sredinom XVII veka. Pretpostavlja se da je izgrađena u srednjem veku, a današnji izgled dobila je u vreme turske vladavine sredinom XVI veka.

Danas se na njoj nalazi naljepša letnja pozornica na Jadranu sa čak oko 1005 numerisanih sedišta. Sedište je napravljeno, kako drugačije nego od kamena, preko kojeg se u vreme održavanja raznih festivala poput Hercegnovskog filmskog festivala, nekada Sunčanih Skala, Guitar Art summer festa, i raznih drugih susreta, stavlja gumena podloška (strunjača).

Pri organizaciji bilo kog događaja poželjno je zanati da su vremenski uslovi u Herceg Novom jako promenljivi i da bi organizacija zahtevala dosta truda i sredstava, a koji se ipak na kraju isplate. Pozornica, s pogledom na izlaz iz Bokokotorskog zaliva, Lušticu i Prevlaku, kao i na krovove Starog grada, zasigurno odiše nesvakidašnjim i posebnim ambijentom.

Citadela Budva
Citadela Budva

TVRĐAVA CITADELA, BUDVA – Srednjevekovni kastel grada Budve, posvećen Sv. Mariji, danas poznatiji kao Citadela, najmonumentalniji je građevinski objekat unutar budvanskih gradskih zidina.

Kompleks građevina je arhitektonski potpuno autonoman, a u okviru njega se nalaze bedemi, ostaci srednjevekovne crkve Sv. Marije, kapije, više platoa i zgrade nekadašnje kasarne.

Restoran koji se nalazi na prvom spratu svojim ambijentom i intimnim separeima predstavlja idealno mesto za okupljanja uz vrhunsko kulinarsko umeće i vanserijsku uslugu.

Restoran čini celinu sa prostranom terasom na istočnoj kuli sa koje se pruža omamljujući pogled na ostrvo Sv. Nikola i morsku pučinu.

Vinski podrum Šipčanik
Vinski podrum Šipčanik

VINSKI PODRUM ŠIPČANIK – Podrum je otvoren krajem 2007. godine, nakon prve faze rekonstrukcije koja je trajala nešto više od godinu dana i u koju su „Plantaže“ uložile 2 miliona evra.

Čitav projekat uključuje i uređenje okolnog prostora. Brdo Šipčanik se nalazi na istočnoj strani Podgorice i oslanja se na kompleks vinograda Ćemovskog polja.

Sa tvrđave, koja je na samom uzvišenju, pruža se predivan pogled na Skadarsko jezero i grad Podgoricu. Podrum se nalazi na prosečnoj dubini od preko 30 metara.

U obliku je tunela dugog 356 metara, prosečne širine 13,5 metara i visine 7 metara. U podrumu Šipčanik, na blizu 7.000 kvadratnih metara, mogu se priređivati mnogobrojni događaji, a najčešće su to prijemi, prezentacije i korporativne proslave uz naravno degustaciju vina.

GOSPA OD ŠKRPJELA – Ostrvo ispred Perasta je veštačko ostrvo napravljeno krajem XV veka, gde su prema predanju braća Moršići pronašla goblen Gospe.

Gospa od Škrpjela
Gospa od Škrpjela

Goblen je autoportret, koji je ona izvezla od svoje kose, čekajući svog dragog. A zatim su Peraštani odlučili da na tom mestu sagrade srpski pravoslavni hram Bogorodici.

Veliki pomorci koji su dolazili u Boku donosili bi u svojim jedrenjacima kamenje koje bi na tom delu zaliva bacali u more, a kada je stvoreno ostrvo ubrzo zatim je i sagrađena crkva.

Čak i danas taj običaj se sačuvao. Peraška fašinada, održava se 22. jula, predstavlja tradicionalnu manifestaciju sastavljanja barki iz Perasta. Barke se ukrašavaju i na njih se stavlja po koji kamen i posle obilaska obale grada Perasta svi kreću ka ostrvu.

Tamo nastupa slavlje i svi bacaju kamenje u more oko ostrva. Ovo jedinstveno ostrvo na crnogorskoj obali pruža izuzetan doživljaj pri organizaciji druženja, koktela, korporativnih proslava a može ugostiti oko 100 delegata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.