Ključni ciljevi naših aktivnosti su da se pozicionira Beograd kao idealna turistička destinacija za kratki gradski odmor, kulturnih i sportskih događaja, na dve reke, kao grad velikih poslovnih mogućnosti i to kako na inostranom tako i na domaćem tržištu.

Dejan Veselinov direktor TOB-a
Dejan Veselinov direktor TOB-a

Dugogodišnji portparol Turističke organizacije Beograda Dejan Veselinov, 1. oktobra 2010. godine preuzeo je funkciju v.d. direktora ove službe umesto dosadašnje direktorke Jasne Dimitrijević. Veselinov, koji već skoro deceniju radi na promociji Beograda, ima puno planova za ozbiljnu promociju i pozicioniranje ovog grada kao važnog turističkog centra.

1. Beograd je prethodne godine posetilo 8% više inostranih turista nego 2009. godine. Koje aktivnosti se dalje planiraju kako bi se nastavio ovaj uspeh?

Saradnja sa privrednim subjektima – unapređenje saradnje sa receptivnim turističkim agencijama, turoperatorima, hotelima, hostelima, privatnim smeštajem, ugostiteljskim objektima, transportnim preduzećima i drugim organizatorima programa razgledanja grada u cilju kreiranja konkurentnog i atraktivnog turističkog aranžmana za dolazak u Beograd.

Zatim, nove ture razgledanja, primena novih tehnologija, promocija značajnih međunarodnih manifestacija, obeležavanje značajnih datuma u turizmu, povećanje obima i strukture aktivnosti turističko informativnih centara.

Ove godine zadatak je da unapredimo i ubrzamo distribuciju informacija do svi učesnika u kreiranju turističkog proizvoda kao i njegovih konzumenata, Turističkih informativnih centara i javnosti.

Nastavićemo sa međunarodnom promocijom prema stranim i domaćim tržištima. To zahteva nastupe na sajmovima, pružanje informacija i izradu prezentacija, kreiranje i objavljivanje brošura i drugih vrsta turističkih informacija, kreiranju web stranica i newsletter-a, kao i organizovanje studijskih putovanja za agente.

Cilj svega je stvaranje pozitivne slike o Beogradu kao City break i kongresne destinacije. Veliki akcenat potrebno je dati na promociji Beograd preko tkzv. Socijalnih mreža. One predstavljaju važan i jednostavan način komunikacije i promocije. FACEBOOK stranicu smo uradili krajem 2010. i nastojaćemo da je razvijamo i da se prilagođavamo novim trendovima.

2. Do sada je Beograd uspešno promovisan kao grad zabave i noćnog provoda. Postoje li planovi za brendiranje Beograda u još nekom pravcu?

Ključni ciljevi naših aktivnosti su da se pozicionira Beograd kao idealna turistička destinacija za kratki gradski odmor, kulturnih i sportskih događaja, na dve reke, kao grad velikih poslovnih mogućnosti i to kako na inostranom tako i na domaćem tržištu. To je ono na čemu smo podjednako radili svih ovih godina i nastavićemo tako u i budućnosti.

Posebnu pažnju obratićemo na promociju aktivnosti vezanih za kandidaturu Beograda za kulturnu prestonicu Evrope 2020. godine. Ovaj projekat doneće Beogradu veliku korist na kulturnom, socijalnom i ekonomskom planu. To je jedinstvena prilika da se naš grad obnovi, unapredi njegov imidž, kako bi u evropskom kulturnom krugu postao poznat i upečatljiv i na internacionalnoj skali.

3. Po Vašem mišljenju, koji su potencijali, prednosti i nedostaci Beograda za kongresni turizam?

Svi neophodni potencijali postoje a ono sto je bitno je da su sve više prepoznati od strane organizatora skupova, a to su dobra dostupnost, zahvaljući svom centralnom položaju u Jugoistočnoj Evropi svim vidovima transporta, povezanost direktnim avionskim linijama sa svim većim gradovima u Evropi, sa aerodromom samo 15km udaljenim od centra grada i glavnih hotela, a koji je i jedan od najefikasnijih u Evropi.

Tu je i funkcionalan i savremeno tehnički opremljen Kongresni centar, Sava centar sa najvećom plenarnom salom u regionu od oko 4.000 mesta udaljen samo 5 minuta od  centra grada a ujedno sa najnižom cenom zakupa prostora u regionu, što je ujedno i naša velika prednost. Uspeli smo da dostignemo i broj od 4.000 soba u hotelima sa 5*,4* i 3*, od čega je oko 1.000 u blizini Sava centra.

Imamo i iskusan i stručan kadar koji je poslednjih desetak godina uspešno realizovao brojne skupove značajnih svetskih asocijacija i korporacija od 250-3.000 učesnika u našem gradu.

Tu su i dva Kongresna biroa, Srbije i Beograda koji nizom svojih aktivnosti i uslugama koje pružaju organizatorima kongresa uspešno krče put Beogradu kao destinaciji na koju će se ozbiljno računati kada se planiraju stručni skupovi.

Tu su i odlične mogućnosti koje naš grad pruža za organizovanje vankongresnih aktivnosti učesnicima skupova, od brojnih razgledanja grada do noćnog provoda po čemu smo već poznati u svetu.

ESGO conference 2009 BelgradePri svemu tome veoma nam je važno što u našoj nameri da pozicioniramo Beograd kao vodeću kongresnu destinaciju regiona imamo i podršku Grada koja se izmedju ostalog realizuje i kroz finansijsku podršku asocijacijama-organizatorima skupova u našem gradu (koja se ostvaruje kroz kandidovanje određenih projekata na konkurs koji jednom godišnje raspisuje Sekretarijat za privredu grada).

Ovde ćete prepoznati i naše prednosti kao kongresne destinacije čemu bih dodao pre svega da smo kao još uvek nova destinacija atraktivniji od drugih u regionu.

Ono što možemo navesti kao nedostatak jeste još uvek nedovoljan broj hotelskih kapaciteta, između ostalog onih sa 5* i sa većim kapacitetima i odgovarajućim salama za sastanke, što recimo traže korporacije, a što će delimićno biti prevaziđeno u narednim godinama završetkom rekonstrukcije hotela Metropol, Jugoslavija i Continental.

Takođe, kao nedostatak se poslednjih par godina javlja i nedovoljan broj atraktivnih prostora za tzv.društvene aktivnosti kongresnih gostiju kao što su  prijemi, ceremonije otvaranja i zatvaranja i slično. To je ono čemu ćemo se kao TOB i KBBeograda posvetiti u narednom periodu

. Nameravamo da u dogovoru sa Gradom i određenim gradskim institucijama omogućimo otvaranje nekih gradskih prostora za koje smatramo da su posebno atraktivni za održavanje ovih događaja.

4. Da li vidite Beograd kao centar kongresnog turizma u regionu u budućnosti?

Da. Svi pobrajani potencijali i prednost, uz ubrzani razvoj infrastrukture i nove razvojne projekte grada, a sudeći po ogromnom interesovanju klijenata za naš grad, nesumljive su i realne šanse da se Beograd u skoroj budućnosti pozicionira kao centar kongresnog turizma u regionu.

5. Kakva je trenutna, i planovi za buduću saradnju sa zemljama u regionu?

Trenutno imamo odličnu saradnju sa zemljama u regionu i njihovim turističkim organizacijama i kongresnim biroima.

Radimo na tome da Beograd sarađuje sa svima jer to može da doprinese boljem pozicioniranju našeg grada, ali i da kreira nove poslovne mogućnosti.

Gosti koji dolaze iz dalekih krajeva sveta, a naročito iz Azije kreiraju tražnju koja se odnosi na diverzifikovan proizvod sastavljen od različitih programa i atrakcija celog regiona.

SHARE
Prethodni tekstEIBTM 2010 – Region Jugoistočne Evrope sve prisutniji na mapi svetske kongresne industrije
Sledeći tekstXVI Beogradski dermatološki dani
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.