EIBTM 2010 – Region Jugoistočne Evrope sve prisutniji na mapi svetske kongresne industrije

0
3253

eibtm_2010_01Ovogodišnji 22. po redu sajam kongresnog turizma u Barseloni, EIBTM, zabeležio je učešće od 3 125 izlagača iz preko 90 zemalja u okviru trodnevnih intenzivnih sastanaka i aktivnosti.

Što se tiče posetilaca sajma, navodi se broj od 4.010, što predstavlja porast od 5% u odnosu na prošlu godinu, dok je ukupna poseta uključujući i buyer e dostigla 8.395. Takođe, postignut je rekord od 59 profesionalnih edukativnih sekcija.

Zbog izrazito loših vremenskih uslova u periodu trajanja EIBTM-a, veliki broj buyer-a nije uspeo da pravovremeno stigne na sajam, s obzirom na to da su letovi bili masovno odlagani. Međutim, organizatori Sajma su se maksimalno potrudili da ovaj problem premoste na najbrži način.

Jedna od novina ove godine, na šta su organizatori veoma ponosni, bilo je i eibtm_2010_02predstavljanje EIBTM TV – kanala koji je uživo prenosio dešavanja u kongresnom holu/centru.

Posle niza uspešnih predstavljanja kongresne industrije regiona Jugoistočne Evrope, kompanija The Best Solutions nastupila je po treći put na jednom od najvećih sajmova kongresne industrije – EIBTM 2010. Na EIBTM-u, koji je ove godine održan u periodu od 30.11. do 02.12. u Barseloni, Španija, kompanija The Best Solutions predstavila je putem svojih medija više od 250 hotela, profesionalnih agencija, kongresnih i poslovnih centara i „event“ prostora iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske i Rumunije. Katalog kongresne industrije SEEmice 2010, kao i poslednje izdanje SEEbtm magazina – sa temom Kongresi u medicini i farmaciji, izazvali su veliko interesovanje kod regionalnih i međunarodnih kupaca.

Na EIBTM-u su se ove godine, kao destinacije regiona JE, štandovima predstavile Srbija, Hrvatska, Crna Gora i Slovenija, sa ukupno 63 izlagača, predstavnika kongresne industrije – agencija, hotela, kongresnih centara i nacionalnih aviokompanija, od kojih je najveći broj sa štanda Hrvatske. Na štandu Srbije je prikazano uživo pletenje opanaka, dok je štand Slovenije promovisao zeleni (eko) concept zelenim jabukama.

Što se ekonomske situacije tiče, polako počinje da se govori o oporavku. Brojna istraživanja i statistike ukazuju na to. Kod 62% ispitanika MPI Business Barometar studije potvrđena je činjenica da je avgust 2010 prošao poslovno mnogo bolje nego avgust 2009.

Očekuje se da korporativni budžeti za sastanke i događaje porastu u 2011. godini. Na primer, prema istraživanju British Meetings and Events Industry korporativni predstavnici su prijavili porast od 5.6 % u proseku u svojim budžetima za 2011., dok se kod budžeta za Asocijacije predviđa prosečan pad od 1%.

Za detaljnije informacije pogledajte EIBTM Industry Trends and report 2010 Roba Dejvidsona, EIBTM-ovog zvaničnog analitičara trendova u kongresnoj industriji: http://www.eibtm.com/files/eibtm_2010_industry_trend_report.pdf

Autor: M.Š.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.