The Best “GREEN” Partner

0
4186

Informacije o tome na koji način se oni trude da štite životnu sredinu, nećete naći na njihovim internet portalima. To je dokaz da se ne radi save-planetsamo o pukom praćenju svetskih trendova ili marketinškom triku, već zaista o brizi kakav uticaj ima organizacija događaja na životnu sredinu.

Zato smo odlučili da ne dozvolimo da njihov trud  prođe nezapaženo i da na jedan poseban način istaknemo i pohvalimo neke od njih a najboljem dodelimo titulu – The Best GREEN Partnera!

Na osnovu dobijenih rezultata ankete, i iako izbor nikako nije bio lak, titulu The Best GREEN Partnera su ovaj put pripali hotelskoj grupaciji iz Hrvatske – Adriatic Luxury Hotels (ALH).

Kroz sprovođenje propisanih sistemskih radnji, realne revizije, akciono tehničko sprovođenje i osposobljavanje, ALH grupacija nastoji prvenstveno biti društveno odgovorna, na način da tokom rada hotelskih objekata maksimalno bude smanjena upotreba prirodnih resursa, povećana kontrola ispuštanja u okolinu, odnosno, povećanje upotrebe recikliranih proizvoda.

u toku je i priprema za sertifikaciju prema zahtevima standarda ISO 9001, 14001, 18001 i HACCP za sve hotele grupacije.

U hotelima ALH grupacije pridaje se velika pažnja reciklaži. Otpad kako što su staklo, PVC ambalaža, papir i karton, PET ambalaža predaje se skupljačima u delimičnu nadoknadu, a opasni otpad (staro mašinsko ulje, filteri ulja, ambalaža boja i lakova, rashladni mediji-freoni, zauljeni otpad iz separatora masti, i sl.) se preko ovlašćenih skupljača otpada zbrinjava na propisan način. Takođe, o svakom tipu otpada vodi se propisana evidencija te se svake godine predaju izveštaji za proteklu godinu Upravnom odjelu za graditeljstvo i zaštitu okoliša Dubrovačko-neretvanske županije.

ALH-The Best GREEN partnerU hotelima Dubrovnik Palace, Bellevue i Excesior upravljanje rasvetom i klima uređajima u sobama moguće je tek nakon umetanja magnetne ili chip kartice (ključa) u kontaktni čitač, odnosno, nakon vađenja kartice sva rasveta i klima uređaji se automatski isključuju čime je osigurano da neće doći do nepotrebnog korišćenja energije kada sobe nisu u upotrebi.

Takođe, u sobama postoji eko oznaka gostima koji žele čuvati prirodu i energiju kako postupiti u slučaju da ne žele da im se menjaju peškiri i posteljina.

Kad je pripremanje i posluživanje hrane u pitanju,  u maksimalnoj meri se koriste lokalne i sve dostupne bio uzgajane namirnice, kao i maksimalno velika pakovanja za osveženja, začine, sosove i sl. Ne koriste se posuđe, salvete i stolnjaci za jednokratnu upotrebu.

Za pranje i održavanje smeštajnih i radnih jedinica koriste se ECOLAB proizvodi.

Radi smanjenja potrošnje energenata u svim hotelima se vrši blagovremeno servisiranje termičkih uređaja, koristi se otpadna energija za zagrevanje potrošne tople vode (heat recovery), koristi se i solarna energija. Veći elektromotorni potrošači obavezno imaju frekventne regulatore, stara edison rasvetna tela permanentno će biti zamenjena štednim sijalicama ili pak po ciljanim pozicijama novom generacijom rasvete – led diodama. Rasveta u prostorima i koridorima koji su bitni za radne procese nadzire se regulatorima pokreta, pa su u svim hotelima ugrađene kompenzacijske baterije radi smanjenja angažovane jalove energije.

Potrošnja vode nadzire se svakodnevno, prvenstveno u smislu promptnih otklanjanja kvarova. Instalirane baterije imaju ugrađene perlatore ALH-the-Best-GREEN-partner(raspršivače-filtere čestica).

Odabrani i instalirani sistemi za klimatizaciju spadaju u kategriju visoke energetske učinkovitosti (toplotne pumpe, VRV sistemi, klima komore…)

Kao što smo napomenuli, izbor The Best GREEN partnera nikako nije bio lak, tako da je neophodno  spomenuti i ostale učesnike ankete koji se svojim radom i praksom ističu u zaštiti životne sredine.

U Hotelu Osijek iz Osijeka klima komore imaju rekuperatore, koji koriste energiju od otpadnog vazduha (leti se dolazni vazduh predhlađuje tako da je smanjena potrošnja energije).

Hotel poseduje i sistem limitiranja opterećenja električne energije, koji ne dopušta opterećenja veća od zakupljenog, a to je cca 20% manja od maksimalne potrošnje hotela.  U letnjem periodu sanitarna voda se zagreva energijom dobijenom od toplotnih pumpi na rashladnom sistemu. Kompletna rasveta hotela je štedna.

Prilikom rekonstrukcije Hotela Aurora wellness & conference iz Malog Lošinja vodilo se računa o korišćenju materijala koji se mogu reciklirati. Hotel poseduje i sitem za reciklažu, gde se sav otpad, koji može poslužiti kao sekundarna sirovina, odvaja i odvozi iz objekta na dalje zbrinjavanje. Npr. karton, papir, otpadno jestivo ulje, toneri i mastila, metalni otpad, elektronički otpad, baterije…

Continental Hotel, Beograd sprovodi redovno  obaveštavanje i edukaciju svojih zaposlenih u svim akcijama koje doprinose zaštiti životne sredine,  kroz programe treninga.

Treninzi se organizuju u segmentima odlaganja i separacije otpada, pravilnog korišćenja sredstava za održavanje higijene, kao i u segmentu kontrole ispravnog korišćenja vode i energenata.

U hotelu Sol Coral iz Umaga čekiranje gostiju i njihova odjava vrši se preko računara. Uređena plaža hotela Sol Coral nagrađena je eko simbolom: Plavom zastavom. Za dobijanje tog priznanja potrebno je ispuniti određene kriterijume koji se odnose uglavnom na ekološko obrazovanje i informisanost, ekološko upravljanje, kvalitet vode, bezbednost i usluge.

Plavu zastavu ima i plaža  Hunguest Hotel Sun Resort-a iz Herceg Novog. Takođe, u ovom hotelu se koriste ponovno upotrebljivo posuđe, salvete i stolnjaci pri služenju hrane, kao i lokalne namirnice za pripremanje obroka.

Hotel Vojvodina iz Zrenjanina je još jedno mesto gde se velika pažnja  poklanja uklanjanju smeća na pravilan način, racionalnom korišćenju svih sirovina i energije. Koriste velika pakovanja za većinu proizvoda koje koriste kako bi smanjili količinu otpada (to se odnosi na osveženja, hranu i dodatke- začine, sosove…).

U nastavku slede rezultati sprovedene ankete, kod hotela sa 4 i 5 zvezdica iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, dobijenih tokom septembra 2009. godine. Primećujemo da sistem „pametnih“ soba u kojima se dovod električne energije prekida ukoliko se ne ubaci magnetna kartica, koristi u većini hotela, kao i opcija ponovne upotrebe peškira i posteljine i korišćenje lokalnih namirnica i dobavljača za pripremanje hrane, dok je edukacija zaposlenih o „zelenim“ inicijativama na nižem nivou, kao i uvođenje ozbiljijeg sistema za čuvanje vode, koji praktično tek treba da zaživi.

Survey- The BEST "GREEN" supplier

Održivi razvoj podrazumeva aktivnosti koje vrše minimalan uticaj na životnu sredinu i lokalnu kulturu, istovremeno pomažući sticanje profita, otvaranje novih radnih mesta i zaštitu lokalnih ekosistema. U tom kontekstu, primećena je potreba za “održivim razvojem turizma” kao jednog od vodećih privrednih sektora u svetu koji bi negovao prijateljski odnos prema prirodnoj i kullturnoj baštini.

Centar za istraživanje i studije turizma je organizovao ove godine drugu EIAT konferenciju (u periodu od 25. do 27. Septembra 2009.godine) koja ima za cilj okupljanje mladih eksperata iz domena nauke i privrede i na taj način uspostavljanje zdrave osnove za razvoj turističke privrede u Srbiji.

Od ove godine, EIAT se postepeno približava principima eko i održivog turizma da bi poneo i opravdao epitet “Eco-green conference”.

Učesnici EIAT –a 09, imali su jedinstvenu priliku da umesto loše dizajniranih i često veoma neupotrebljivih konferencijskih tašni koje u najvećem broju slučajeva budu iskorišćene samo za vreme trajanja konferencije, dobiju platnene kese. Osim sto je za njihovu izradu upotrebljen prirodni material koji ne zagađuje životnu sredinu, ove kese mogu imati široku primenu u svakodnevnom životu delegata. Njihovom upotrebom smanjuje se opticaj  PVC kesa koje svakodnevno dobijamo u marketima i tržnicama, a samim tim doprinosi smanjenju otpada u lokalnoj zajednici kao i širenju svesti o potrebi zaštite njene okoline.

Takođe, od ove godine, svi delegati su dobili specijalne registracione bedževe od papira koji će se zatim reciklirati i na taj način se još više smanjuje upotreba plastike u organizaciji konferencije. Od naredne godine, tim Centra za istraživanja i studije turizma će razmatrati mogućnost još aktivnijeg uključivanja EIAT konferencije u promociju zaštite životne sredine i održive upotrebe resursa.

SHARE
Prethodni tekstOsvrt na turizam u svetu u godini krize i prognoza za incentive u 2010
Sledeći tekstKako biti „zelen“ na poslu: najbolji saveti
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.