Osvrt na turizam u svetu u godini krize i prognoza za incentive u 2010

0
2612

U 2009. godini međunarodna putovanja su u proseku opala za 5% prema podacima Svetske turističke zajednice (UNWTO). Evropa, Srednji Istok i Amerika  su najteže pogođene. Afrika je jedina zemlja koja je u 2009. godini zabeležila rast međunarodnih putovanja.

U Evropi je zabeležen pad međunarodnih putovanja od 8%, kao i na Srednjem Istoku. Azija i Pacifik su zabeležili nešto manji negativan trend, od 5%, Amerika pad od 7%, dok je Afrika jedina zabeležila rast međunarodnih putovanja od 4%.

Uprkos globalnom padu, postoje destinacije koje su obeležile ohrabrujuće rezultate za prvih 8 meseci 2009. godine. Među njima su Maroko, Kenija, Južna Afrika, Kuba, Jamajka, Čile, Kolumbija, Tajvan, Indonezija, Švedka, Mađarska, ali i Srbija i  Makedonija, Turska, Jordan, Sirija i druge.

Prognoza Svetske turističke organizacije za  2010. godinu predviđa oporavak turizma u svetu, ali oporavak neće ići niti lako niti brzo. Međunarodna putovanja su u julu ove godine opala za 4%, što je predstavlja napredak u odnosu na 10% negativnog trenda u maju i 7% u junu. Podaci za juli pokazuju relativan napredak i za zemlje koje su već podnele izveštaj i za avgust, tačnije, ova dva meseca nisu uopšte bili negativni kao prvih šest meseci 2009. godine.Future_Expectations

„Pošto najnoviji ekonomski pokazatelji i očekivanja navode da svetska ekonomija pokazuje znake izlaska iz najozbiljnije recesije od drugog svetskog rata, i u turizmu postoje naznake da se poverenje vraća i da se potražnja povećava, kako kod poslovnih putovanja, tako i kod putovanja radi odmora“, rekao je privremeni generalni sekretar Svetske turističke organizacije Taleb Rifai.

Očekuje se da Azija najpre stane na noge, obzirom da je svetska kriza nešto slabije pogodila turizam Azije, dok će za Evropu i Ameriku trebati više vremena. Za turizam u Africi se očekuje rast, koji ga je, uostalom,  karakterisao i u 2009. godini, naročito u Južnoj Africi, kada se uzme u obzir održavanje FIFA svetskog kupa.

Kratka prognoza za incentive u 2010

Koliki je uticaj ekonomske krize i kako će se ona odraziti na incentive putovanja je pitanje koje sve nas, učesnike u kongresnom turizmu, zanima.

Po mišljenju stručnjaka, tačnije agencija na ključnim evropskim tržištima, incentive putovanja će se svakako i dalje organizovati, ali će i ove godine budžet biti skraćen i limitiran. Incentive grupe će uglavnom brojati manje učesnika, ali će standardi biti podjednako visoki. Zato će, obzirom na limitiran budžet ali i nivo usluge koji se očekuje, kreativnost biti od ključnog značaja. Prošlo je vreme kada je moglo uglavnom da se osloni na destinaciju da bude ta koja pruža incentive doživljaj. Danas se od agencija očekuje da naprave WOW doživljaj i na dosta običnijim mestima, obzirom da će se uglavnom raditi kraće avionske relacije, a stoga se očekuje i da evropsko tržište u tom pravcu prosperira. Za region jugoistočne Evrope ovo su šanse koje bi trebalo iskoristiti, obzirom na njegov geografski položaj i na činjenicu da će se incentive putovanja više organizovati na, da tako kažemo, običnijim mestima, pa ne mora da se takmiči samo sa egzotičnim, tropskim destinacijama, kao što su Havaji, Bali i slično, sa kojima i nije bio konkurentan u tom smislu.

M.Š.

SHARE
Prethodni tekstIzabrane najlepše fotografije Srbije
Sledeći tekstThe Best “GREEN” Partner
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.