Kako biti „zelen“ na poslu: najbolji saveti

1
980

1. Više posla, manje energijeGreen_Print_Button

Za mnoge ljude, kompjuter je glavni alat na poslu. Optimizacija energetskih podešavanja za kompjuter i druge uređaje može biti više od skromnog očuvanja energije. Namestite kompjuter na podešavanja koja štede energiju i potrudite se da ga isključite na kraju radnog dana („standby“ podešavanje nastaviće da crpi struju čak i kada kompjuter nije u upotrebi). Uključivanjem hardware-a u utičnicu sa on/off prekidačem, cela desktop postava može se uključiti odmah. I naravno, isključite svetla na mestima koja nisu zauzeta.

2. Digitalizujte se

Čini se pomalo čudno da u „digitalno doba“ mi još uvek koristimo ogromnu količinu papira. Najzeleniji papir nije papir uopšte, tako da se treba držati digitalnih stvari kad god je to moguće. Što više uradite online, manje će vam biti potreban papir.
Držite fajlove u kompjuteru umesto u fiokama. Pregledajte dokumenta na ekranu umesto da ih štampate. Šaljite e-mailove umesto papirnih pisama.

3. Nemojte insistirati na papiru

Kada kupujete papir za štampanje, tražite reciklirani papir sa visokim procentom sadržaja materijala krajnjih korisnika i minimumom hlornog izbeljivanja. Kada koristite pravi materijal, ištampajte na obe strane kada je pogodno i koristite pogrešno odštampano kao papir za beleške. Pokušajte da izaberete štampače i kopir mašine koji štampaju na obe strane. Ako vaša kancelarija šalje pakete, iskoristite ponovo kutije i koristite iseckani papir za pakovanje, umesto da ga bacite.

4. „Ozelenite“ prevozRecycle_Bicycle

Američki radnici potroše otprilike 47 sati godišnje putujući u špicu saobraćaja. To se sabere na 3,7 milijardi sati i 23 milijardi galona potrošenog benzina u saobraćajnoj godini. Možemo smanjiti ove cifre koristeći javni saobraćaj, bicikl, šetnju, ili praveći kombinaciju toga. Ako ne postoji dobar način da se odreknete vašeg automobila, razmislite o uzimanju hibridnog, električnog vozila, motora, skutera. U razvijenim evropskim zemljama neki poslodavci čak daju bonus onima koji putuju biciklom ili onima koji dele prevoz, kao i specijalne privilegije vozačima hibridnih vozila.

5. „Zelena“ odeća

Iznenadili biste se kako dobro može da izgleda radna odeća iz radnji nošene odeće. Ako kupujete novu, uzmite odeću od organskog ili recikliranog sastava. Izbegavajte odeću koja treba da se čisti hemijski.

6. Radite od kuće

Poruke, video konferencije, kao i druga inovativna radna sredstva čine efektivnu telekomunikaciju stvarnom. Ako možete da telekomunicirate, držite telefonske konferencije, uzimate onlajn časove za učenje, ili da na drugi način radite od kuće, probajte. Sačuvalo bi vam vreme koje biste potrošili na putovanje, a i vazduh. Kao bonus, možete da radite u pidžami. Takođe, uzmite u obzir mogućnost da radite četiri dana po deset sati umesto da imate pet radnih dana sa po osam sati (konsolidarna radna nedelja), da time skratite energiju i vreme utrošeno na putovanje za 20% i dobijete divnih tri dana vikenda.

7. Koristite zelene materijaleGo_Green:recycled paper

Ne može se u potpunosti izbeći korišćenje papira, pa zato koristite recikliran papir i koverte koje su obrađene i obojene koristeći ekološke metode. Obične i hemijske olovke takođe mogu biti napravljene od recikliranih materijala, a olovke i markeri na punjenje imaju prednost nad onima za jednokratnu upotrebu. Koristite biorazgradivi sapun i reciklirani papir ili peškire u kupatilu i kuhinji, a obezbedite i biorazgradiva sredstva za čišćenje za sanitarno osoblje. Kupujte u velikim količinama da biste smanjili otpad koji se stvara transportom i pakovanjem, a koristite već korišćene kutije za transport. Recikliranje kertridža za štampač često je besplatno, a reciklirane zamene su i jeftinije od novih.

8. Redizajnirajte radno mesto

Ozelenjavanje prostora u kome radite ima skoro bezgranične mogućnosti. Počnite sa dobrim nameštajem, dobrim osvetljenjem, i dobrim vazduhom. Nameštaj može biti izrađen od recikliranog materijala, kao i od onog koji može da se reciklira. Obične sijalice mogu se zameniti sa kompaktnim fluorescentnim i postoji uvek rastući odabir high-end LED stolnih lampi koje koriste minimalnu količinu energije. Ne samo da je prirodno svetlo besplatan izvor osvetljenja za kancelariju, već je i dokazano da poboljšava produktivnost radnika i zadovoljstvo (kao i da pojačava prodaju u maloprodajnoj okolini). Kvalitet vazduha u radnoj okolini takođe je presudan. Dobra ventilacija i nizak VOC boja i materijala (kao što je nameštaj i tepih) doprineće održavanju zdravlja zaposlenih.

9. Vreme ručka

Donošenje ručka na posao u posudama koje se ponovo koriste je najzeleniji (i najzdraviji) način da se jede na poslu. Naručivanje hrane i uzimanje za poneti skoro neizbežno završi sa minijaturnom planinom otpada od pakovanja. Ali ako naručite da vam donesu, udružite se sa kolegama u velikim porudžbinama (mnogo je efikasnije od više odvojenih). Takođe, ponesite tanjire za više upotreba, pribor za jelo i salvete. Ako izlazite na ručak, probajte biciklom ili peške umesto vožnjom.

Gde nabaviti „Zelenu“ kancelarijsku opremu

Sledeći linkovi samo su par primera mesta koja treba posetiti za nabavku zelene kancelarijske opreme.

·         Ahrend ekološki kompatibilan kancelarijski nameštaj www.allsteeloffice.com
·         EcoWork ekološki kancelarijski nameštaj (Neverovatna karakteristika EcoWork EG proizvoda zelenog kancelarijskog nameštaja jeste što u njegov sastav ulazi 95% recikliranog i materijala koji se brzo može obnoviti) www.ecowork.com
·         ForestChoice olovke od sertificirane, održive kedrovine www.forestchoice.com
·         Geami ekološki kancelarijski materijal za pakovanje i transport www.geami.com
·         The Green Office www.thegreenoffice.com
·         Green Works, obezbeđivanje polovnog nameštaja kancelarijama i školama u UK www.green-works.co.uk
·         Herman Miller www.hermanmiller.com
·         Legare Furniture, kancelarijski nameštaj napravljen od održivog materijala legarefurniture.com
·         The Waterless Printing Association www.waterless.org
·         Steelcase www.steelcase.com
·         Treecycle reciklirani papir www.treecycle.com

Izvori: planetgreen.discovery.com

www.treehugger.com

SHARE
Prethodni tekstThe Best “GREEN” Partner
Sledeći tekstAvio-prevoznici sa neutralnom emisijom ugljendioksida
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.