SUBOTICA SA PALIĆEM – STAPANJE RAZNIH KULTURA

Grad secesije

0
6006
Subotica - The City Hall

Subotica - The City HallNa raskrsnici glavnih puteva, Subotica je vekovima privlačila putnike namernike. Stapanje raznih kultura stvorilo je odličnu atmosferu za organizaciju međunarodnih i regionalnih susreta i konferencija. Subotica je središte aktivnosti u Panonskoj niziji, a duh grada i njegov čarobni šarm, uz nezaboravna iskustva u vinarijama, na ergelama ili u rezervatima prirode učiniće da učesnici skupa „dišu kao jedan”.

U neposrednoj blizini Subotice, priroda je stvorila a subotičani sačuvali i uzdigli Palić, odnosno „plavo oko ravnice“, suzu iščezlog panonskog mora, „poljubac Subotice“. Na Paliću, pored hotela visoke kategorije i luksuznih vila, mogu se naći odlični restorani, sportski sadržaji ali i raskošne građevine s početka XX veka koje stvaraju kompletan ugođaj za učesnike skupova. U bilo koje doba godine Palić nudi nešto novo, neponovljivo, inspirativno.

Subotica i Palić se ubrzano razvijaju kao kongresna destinacija. Raspolažu sa 5 hotela sa četiri zvezdice, 4 garni hotela sa četiri zvezdice i više vila u istom rangu. Sve objekte odlikuje tradicionalno lokalno gostoprimstvo i visok standard usluge, a sa dodatnim specijalnim prostorima za veće ili Lake Palicmanje skupove.

Hoteli u Subotici mogu biti idealan izbor za organizaciju skupova do 450 delegata, pri čemu Hotel Galleria predstavlja najveći konferencijski centar sa salom do 450 mesta i posebnim prostorom u vidu atriuma koji može da ugosti koktel za 1.000 osoba. Takođe, Hotel Patria, kao jedan od najstarijih hotela u Subotici, poseduje konferencijsku salu do 250 mesta. Pored subotičkih hotela, hoteli na Paliću koji odišu posebnih šarmom, mogu ponuditi konferencijske prostore i do 200 mesta.

Ono čime se Subotica može posebno pohvaliti su živopisne građevine sa dugom istorijom, a koje predstavljaju spoj više tradicija i kultura čiji su tragovi sačuvani do danas. Ovakve građevine interesantne su za organizaciju skupova, a to je prvenstveno Gradska kuća, građena u stilu secesije i predstavlja jednu od najlepših građevina u ovom delu Evrope. Koktel dobrodošlice ili celodnevni simpozijumi u Velikoj većnici Gradske kuće, svečani večernji koktel u holu ili na trgu isped, apsolutno mogu impresionirati sve učenike skupova. Događaje koje Gradska kuća može ugostiti su oni do 200 mesta za sedenje i 400 mesta za koktele. Još jedna jedinstvena sala u ponudi je Balska sala na palićkoj Velikoj terasi. Sale u ovim 100-godišnjim secesijskim građevinama svojom neponovljivošću i ekskluzivnošću zadovoljavaju i najizbirljivije klijente.

SUBOTICA KAO DOMAĆIN

Međunarodna konferencija e-trgovina, 400 učesnika

Godišnji kongres reumatologa, 250 učesnika

Godišnji seminar veterinara, 150 učesnika

Drugi poljoprivredni forum, 150 učesnika


Subotica - SynagogueSubotica grad secesije

Gradska kuća, sinagoga, palata Rajhl i desetine drugih atraktivnih objekata svrstali su Suboticu među najznačajnije secesijske gradove u Evropi. Razuzdane, nesputane forme, pune zaobljenih linija i valovitih poteza, neobične kombinacije boja umesto monotonog sivila – prvo su što posetilac primeti kada dođe u Suboticu. A na Paliću, tajnovitost njegovih pejzaža pleni srca generacija posetilaca. Uz raskošni park, jezero i nesvakidašnji mir – neobične secesijske građevine s početka 20. veka čine Palić izuzetnim i neponovljivim.

MNOŠTVO IDEJA ZA INCENTIVE PUTOVANJA

Posmatranjem i objedinjavanjem Subotice, Palića i okoline, otvaraju se mnogobrojne mogućnosti za organizaciju jedinstvenog događaja.

Divno iskustvo na farmi konja

Na najsevernijoj tački Srbije, uz samu granicu i samo nekoliko minuta udaljena od centra Subotice nalazi se poznata Ergela Kelebija. Moderne Subotica - meeting & eventsštale smeštene pod istim krovom kao i Muzej fijakera, trkačka staza, veštačko jezero i prijatan park samo su neke od pogodnosti koje ova farma nudi. Poznata rasa Lipicanera ovde se gaji još od 1580. godine i doba bivše Habsburške Monarhije.

Na farmi konja delegati mogu izabrati konja koji im se dopada i takmičiti se sa drugima ili uživati u vožnji kroz šumoviti predeo u jednom od trideset autentičnih fijakera. Grupe koje farmu posete tokom zime imaće prilike da iskuse nezaboravnu vožnju saonicama kroz subotička polja.

Vino razgaljuje srce

Nakon nestanka praistorijskog Panonskog mora, ostali su peščani nanosi zbog kojih se vina iz ove oblasti često nazivaju „peščana vina“. Lokalna vina poznata su po svom prijatnom, harmoničnom ukusu, blagoj aromi i pitkosti. Tradicionalno gajene sorte vina su Kadarka i Kovidinka. Obavezno treba probati Župljanku, Burgundac beli, Merlot, Frankovku i Kabernet.

Subotica - Water towerJedna od mogućnosti za incentive putovanja ili aktivnosti za rani septembar mogla bi biti berba grožđa i sopstvena proizvodnja vina od strane tima. Obilazak jednog od mnogobrojnih vinograda uključuje i celokupan postupak od ručnog branja do tradicionalnog gaženja grožđa tik pored logorske vatre.

Za organizatore bi prijatan doživljaj mogao biti i poseta lokalnim vinarijama gde ih meštani mogu upoznati sa lokalnim vinom i njegovom istorijom i uticajima tokom vremena i uveriti se u njihovu ljubav prema vinu. Određena vina pratila su burnu prošlost neke porodice, koja je tim vinom slavila svoje uspehe i krila ga od neprijatelja.

Za večernji izlazak i ceremoniju otvaranja obavezno je serviranje nacionalnih specijaliteta sa tipičnim lokalnim vinima, što je upotpunjeno večernjim zabavnim programom u živom izvođenju tamburaškog orkestra. Bez obzira da li ćete skoknuti do restorana sa lokalnom ili međunarodnom kuhinjom u centru grada, otići do čardi na ivici grada ili isprobati tipičan restoran naRajhl salašu okusićete specijalitete ove oblasti i uživati u njima.

Tradicionalne tehnike meštana u rukama gostiju

Za one koji hoće nešto stvarno izuzetno, koji žele da se druže sa meštanima ili da provedu dan sa njima, postoji širok izbor raznih aktivnosti koji će poslovno putovanje učiniti posebnim.

Učesnici poslovnih putovanja mogu naučiti tradicinalne tehnike slikanja slamom i izrade suvenira od slame. Takođe, mogu naučiti kako da naprave predmete od domaćeg filca, da naprave umetničko delo u drvetu ili kamenu. Na ovaj način gosti sa sobom nose praktičan predmet, mnoštvo ideja i klasičan suvenir iz Subotice koji su sami napravili.

S.G.

Android aplikacija „VisitSubotica“ namenjena je mobilnim telefonima i tablet računarima i pruža sve neophodne informacije, preporuke i savete o Subotici.

Aplikacija je urađena je na tri jezika – srpskom, mađarskom i engleskom. Njenim instaliranjem na „pametne telefone“ ili tablet računare turista dobija sve informacije o Subotici sažete na jednom mestu – o saobraćaju, smeštaju, restoranima, kafeima, vinarijama, arhitekturi, kulturnim mestima, Paliću, Ludašu, Kelebiji, festivalima i manifestacijama.

Pored toga, celokupan sadržaj aplikacije je lociran na mapama Subotice i Palića, upisane su geografske koordinate te je pronalaženje objekata u gradu znatno olakšano. Za one koji nisu toliko snalažljivi ugrađen je sistem navigacije putem Google Map-a.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.