ŠTA NAJVIŠE UTIČE NA ZADOVOLJSTVO NA POSLU?

ZADOVOLJAN RADNIK JE EFIKASAN I LOJALAN RADNIK

0
7672

U anketi su učestvovale kompanije raznovrsnih delatnosti (auto kuće, banke, osiguranja, IT kompanije, fakulteti, farmaceutske kuće, kompanije iz oblasti hotelijerstva, ugostiteljstva i mnoge druge) iz regiona Jugoistočne Evrope.

Njih 84% smatra da zadovoljstvo i posao idu zajedno i da mogu da se mešaju, sa naglaskom na poštovanje određenih granica. S obzirom da većina provodi dosta sati dnevno na poslu, smatraju da bi bilo nemoguće funkcionisati ukoliko taj posao ne predstavlja ujedno i zadovoljstvo. Smatraju da je zadovoljan radnik efikasniji, kvalitetniji, lojalniji i lakše savladava radne zadatke i eventualne poslovne probleme i prepreke.

Mali procenat (5%) smatra da posao i zadovoljstvo ne idu zajedno, i da njih mogu da mešaju samo osobe koje su izrazito lojalne i jakog karaktera, što, kako ističu, je veoma retko.

Ostali, njih 11% smatra da se posao i zadovoljstvo mešaju iz čiste nužde, s obzirom da obavljanje posla zahteva sve više vremena i okupacije, pa se poslovni i privatni život mešaju, iako ne idu zajedno. Oni takođe ističu one poslodavce koji krše i osnovne radne norme zaposlenih, pa je u tim slučajevima, zadovoljstvo svedeno na minimum.

Na osnovu rezultata ankete, napravili smo listu najčešće pominjanih odgovora na pitanje šta je ono što pričinjava zadovoljstvo na poslu.

Njih smo podelili na kategorije koje su poređane prema značaju koji ona ima za zaposlene, počev od one sa najviše uticaja.

ATMOSFERA MEĐU ZAPOSLENIMA. Jutarnja kafa sa kolegama, pozitivna atmosfera, tiha muzika sa radija i radna klima, prijatan ambijent. Lep gest kolege ili koleginice, pažnja, humor, šale među zaposlenima. Dobra međusobna saradnja i komunikacija.

DINAMIČNOST U POSLU. Nova iskustva, izazovi, novi projekti, upoznavanje novih ljudi, usvajanje novih vrednosti.

PRIZNANJA I POHVALE. Saznanje da ljudi cene trud i napor koji je uložen, pozitivan feedback i pohvala partnera / gosta / zadovoljnih klijenata.

USPEH NA POSLU. Uspešan završetak projekta, vidni rezultati uloženog truda, uspešni sastanci.

TIMSKI DUH. Timski rad i funkcionisanje tima, rukovodstvo koje neguje dijalog sa srednjim menadžmentom i ostalim zaposlenima.

USAVRŠAVANJE I NAPREDOVANJE. Prilika za profesionalnim usavršavanjem i edukacijama, preuzimanje odgovornosti i ovlašćenja, davanje samostalnosti i prilika za implementaciju znanja u konkretne projekte.

DOGAĐAJI. Zajedničke proslave sa kolegama, putovanja / izleti, sastanci van grada / zemlje, prisustvo raznim događajima.

SIGURNOST. Stabilnost radnog mesta, uredna dogovorena zarada, homogeni radni tim, uslovi rada i funkcionisanja.

KREATIVNOST. Ambiciozni i inovativni poslovi, prilike za iskazivanjem kreativnosti.

Organizovane aktivnosti ili pozitivne gestove koje zaposleni najviše pamte od strane kompanije su proslave, tim bilding aktivnosti i putovanja.


Od proslava se pominju proslave Novih godina, jubilarne proslave, proslava Božića, godišnji skupovi, obeležavanje rođendana zaposlenih, proslava dobro završene uspešne poslovne godine, Dan firme, osmomartovska žurka, zabave povodom rođenja deteta, odlaska u penziju itd.

Pod putovanjima se podrazumevaju izleti, nagradna putovanja, kao i putovanja na seminare, sajmove, kongrese i konferencije.

Tako recimo, učesnici u anketi pamte skijanje u Austriji, jedrenje na Jadranu, izlet u jamu na Krasu, skijanje na vodi u Poreču, međunarodni fudbalski turnir zaposlenih, druženje kolega u zemlji i svih kolega u inostranstvu… Zaposleni takođe cene probrane poklone sa ličnom notom, kao i organizovanje prijema i koktela od strane vlasnika ili Predsednika grupacije.

Zaposleni visoko vrednuju kada je njihov rad cenjen, kada su poštovani u firmi u kojoj rade i kada im se to da do znanja.


Još neki od interesantnih pozitivnih gestova koje zaposleni pamte jesu:

 • Javna priznanja / pohvale za uspešno realizovane projekte
 • Razumevanje (kad je potrebno, u napornim poslovnim trenucima)
 • Kada se puno / dodatno radi firma naruči hranu ili piće
 • Finansijska nagrada
 • Besplatno korišćenje kompanijskih sadržaja za sve zaposlene
 • Bonus za praznike
 • Pokloni na službenim putovanjima
 • Dodela novogodišnih paketića
 • Novčana pomoć prilikom smrti člana porodice
 • Završne večere uz prisećanje sjajnih i onih manje sjajnih trenutaka
 • „Klizno” radno vreme
 • Mogućnost korišćenja službenog automobila za privatne potrebe

U trenutnoj situaciji u kojoj se nalaze zaposleni, ono što bi dodatno uticalo na njihovo veće zadovoljstvo, ako isključimo visinu plate koja je svima primarna, jesu svakako, atmosfera među zaposlenima, radno okruženje, poslovna putovanja, vikendi, nagradna putovanja, prisustvovanje na poslovnim događajima, promocijama, edukativni skupovi i predavanja. Ovo su kriterijumi koji u svakom smislu najviše utiču na zadovoljstvo poslom.

Ono što su zaposleni dodatno naveli da bi uticalo na njihovo zadovoljstvo trenutnim poslom jeste:

 • Bolja organizacija rada, komunikacije i podela odgovornosti
 • Razumevanje i podrška od strane menadžmenta
 • Veća otvorenost za nove i savremene ideje / podržavanje i razvijanje kreativnosti i inovacija
 • Pohvale za dobro urađen posao
 • Mogućnost poslovnog napredovanja u firmi
 • Ravnopravan tretman svih zaposlenih
 • Podsticaj i bodrenje da se posao obavi što bolje
 • Poštovanje dogovorenog
 • Lepe i uredne radne prostorije
 • Veća vidljivost rezultata
 • Jasno definisano radno vreme
 • Vrtić u okviru firme
 • Manje stresa

M.M

SHARE
Prethodni tekstHOTELI MAISTRA – ROVINJ KAO JEDINSTVENA DESTINACIJA
Sledeći tekstGrand Hotel Niš, Srbija
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.