Srednjoeuropski i mediteranski način života – odličan spoj za događaje koji se izdvajaju

0
4006
Hrvatsko narodno kazalište iz zraka
Zlatan Muftić, direktor Kongresnog biroa Turističke zajednice grada Zagreba
Zlatan Muftić, direktor Kongresnog biroa Turističke zajednice grada Zagreba

Zlatan Muftić, direktor Kongresnog biroa Turističke zajednice grada Zagreba, kao i direktor sektora Turističkog proizvoda TZ grada Zagreba. Rođen je u Zagrebu 1972. godine. Diplomirani je inženjer aeroprometa, a trenutno studira na postdiplomskom studiju “Menadžment turizma” na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

U turizmu radi od 1993. godine, gde je počeo kao turistički informator, a radio je i kao stručni saradnik za elektronsku promociju i informacije. Od 2002. godine radi na poslovima vezanim za promociju Zagreba kao kongresne i incentive destinacije, što mu je i glavno područje interesa.

1.  Koje su, po Vašem mišljenju osnovne prednosti grada Zagreba kao kongresne destinacije, a koji su osnovni nedostaci?

Osnovne prednosti bih podijelio u nekoliko kategorija. Zagreb je grad bogate kulturno-povijesne baštine i prijateljske atmosfere u kojem srednjoeuropski i mediteranski način života čine jedinstven spoj.

Brojne gradske atrakcije, kao i većina kongresnih hotela nalaze se u samom centru grada, svega nekoliko minuta udaljene od glavnog gradskog trga. Zagreb je jednako tako bogat posebnim povijesnim prostorima poput muzeja i galerija, koje je moguće koristiti za skupove i ostale vrste događanja.

Osnovni nedostatak je nepostojanje polivalentnog kongresnog centra koji bi mogao primiti veći broj delegata (4.000 – 5.000). Jednako tako, Zagrebu je potreban novi putnički terminal na aerodromu koji bi omogućio višu kvalitetu u zračnom prometu.

2. Da li postoje naznake za izgradnju adekvatnog kongresnog centra u Zagrebu koji bi omogućio dobijanje velikih međunarodnih kongresa?

Nažalost, vrijeme recesije i krize posljednjih godina nije išlo u prilog velikim investicijama. Kad je u pitanju kongresni centar postoje već i pripremljena idejna rješenja, kao i prijedlozi potencijalnih lokacija, no odluku o tome donijet će Grad kao glavni investitor. Vjerujemo da će se to dogoditi u narednom razdoblju.

3.  Jedan od osnovnih zadataka kongresnog biroa jeste i promocija kongresno-incentive ponude određenog grada/zemlje. Koje su najznačajnije aktivnosti koje je TZGZ (Turistička Zajednica Grada Zagreba) sprovela u ovom pravcu?

Hrvatsko narodno kazalište
Hrvatsko narodno kazalište

Kongresni ured aktivno promovira Zagreb na svim relevantnim međunarodnim kongresno-incentive burzama, zajednički sa predstavnicima kongresne industrije grada, dakle, PCO – DMC agencijama i hotelijerima.

Organiziramo studijska putovanja i inspekcijske posjete za organizatore kongresa i incentive putovanja, kao i za predstavnike medija. Osim toga organiziramo vlastite i participiramo na posebnim prezentacijama i radionicama organiziranim od strane Hrvatskog kongresnog i insentiv ureda. Nadalje, TZGZ kao i njezin Kongresni ured produciraju različite promotivne materijale: brošure, filmove, CD-e, web stranice posebno za turističku, a posebno za kongresnu ponudu.

4.  Možete li izdvojiti neke najznačajnije događaje koje se ove godine odigravaju u Zagrebu?

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku samo u prvom tromjesečju u Zagrebu je održano više od 600 poslovnih skupova.

Od značajnijih skupova koji su u najavi Kongresnog ureda TZGZ do kraja godine, spomenuo bih kongrese:  8th International Conference on European Energy Market,  10th International Conference on Live Mainenance, 3rd International Conference of Medical Tourism & Travel medicine, ICOM CECA Annual Conference 2011.

Illyrian Hall
Illyrian Hall

Najavljen je i svjetski kongres turističkih novinara, kao i brojni drugi skupovi.

5.  Koliko su značajna tržišta okolnih zemalja za kongresni turizam grada Zagreba? Postoje li određeni planovi po ovom pitanju?

Svim tržištima, pristupamo s osobitom pažnjom, te ćemo u tom smislu nastojati i dalje unapređivati naše aktivnosti, tako i prema okolnim zemljama.

To je posebno važno u kongresno-incentive djelatnosti gdje destinacije konkuriraju za velik broj istih događanja različitih međunarodnih organizacija.

Susjedne i nama bliže zemlje, značajne su, osobito kao potencijalni klijenti za organizaciju svojih korporativnih događanja, incentive putovanja, team buildinga i drugih sličnih aktivnosti. Jednako tako, važne su i za organizaciju kongresa.

SHARE
Prethodni tekstMotivacija menadžmenta i timova za ostvarivanje što boljih rezultata kompanije
Sledeći tekstKAMPOVI U REGIONU
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.