SOFIJA – ATRAKTIVAN ZELENI GRAD

0
5312
Alexander Nevsky Cathedral Sofia

Sofija je, uz obalna i planinska odmarališta, jedna od najposećenijih turističkih destinacija Bugarske.

Sofija nudi posebno pogodne uslove za razvoj kongresne industrije, uzimajući u obzir mnoštvo hotela koji poseduju konferencijske sale, kao i kongresnih centara, kao što su Nacionalna palate kulture i Inter Expo & Congress Center Sofija. Skoro svi veći hoteli mogu obezbediti opremu neophodnu za organizovanje poslovnih sastanaka i seminara.

Neki od internacionalnih lanaca koji imaju svoje hotele u Sofiji, a koji nude mogućnost organizovanja kongresnih događaja na visokom nivou, jesu Hilton, Kempinski, Radisson Blu, Starwood, itd.

Nacionalna palata kulture je višenamenski kompleks, koji predstavlja sklop moderne National Palace of Culture in Sofia, Bulgariaarhitekture i plastičnih umetnosti. NPK poseduje 15 višenamenskih sala, 55 sala za sastanke, kapaciteta 8.000 mesta, kao i više od 15.000 kvadratnih metara izložbenog prostora. Među njima, Sala 1 je najveća i najreprezentativnija sala u okviru kompleksa. Obuhvata površinu od 11.000 kvadratnih metara i ukupnog je kapaciteta od 3.692 mesta.

 

Inter Expo & Congress Center Sofija pruža, kako poslovnom svetu tako i široj javnosti, profesionalne uslove za izlaganje i organizovanje različitih sastanaka i foruma. Raspolaže sa 6 izložbenih paviljona, izložbenim prostorom na otvorenom i oko 7 kongresnih sala, a sve se to prostire na ukupnoj površini od  42.000 kvadratnih metara.

„Atmosfera u Sofiji je mlada i dinamična, liči na grad koji se konačno budi posle nekoliko decenija sna, i postaje samouveren i kosmopolitski Evropski grad.” – Lonely Planet

***

Na grčkom jeziku Sofija znači mudrost.

U gradu se nalazi veliki broj institucija visokog obrazovanja, koje takođe nude prostore i mogućnosti za organizovanje različitih vrsta susreta. Dodatni prostori su dostupni u Centralnom domu vojske, Rezidenciji Bojana, Univerzijada Holu, i skoro sagrađenoj višenamenskoj sportskoj hali, Armeets Arena Sofija. Učesnicima poslovnih sastanaka se takođe nude i raznoliki sadržaji iz oblasti kulturnog turizma, kako gradskog tako i planinskog, pošto planina Vitoša praktično predstavlja deo gradskog okruženja. Ljubitelji ruralnog turizma, ekoturizma, kao i oni koje interesuje golf, će naći razne mogućnosti skoro na „svom pragu”.

Ariana lake

Omiljena zona za opuštanje u Sofiji jeste centralni park, Borisovata Gradina. Počinje na čuvenom Orlovom Mostu – nekadašnjoj Istočnoj gradskoj kapiji. U okviru parka se nalazi predivno jezero ljiljana a najinteresantnije obeležje predstavlja ručno rezbarena drvena kućica, koju je izradio Račo Angelov. Tamo je takođe i jezero Ariana, okruženo modernim kafićima i restoranima.

Znamenitosti

Sofija, kao drugi najstariji evropski grad, ima mnogo lokacija na kojima se nalaze istorijski spomenici koji turiste podsećaju na bogatu istoriju grada. Tu se ističu Katedrala Aleksandra Nevskog, koja predstavlja jedan od simbola Bugarske, i koja je sagrađena krajem 19. veka. Zauzima površinu od 3.170 kvadratnih metara i može da primi 10.000 ljudi. Katedrala Aleksandra Nevskog sa svojom zlatnom kupolom, predstavlja jedan od najimpresivnijih spomenika Pravoslavlja, i jedan od najvećih te vrste u Evropi.

Narodna biblioteka Sv. Ćirila i Metodija poseduje najveću nacionalnu kolekciju knjiga i dokumenata (1.714.211 knjiga i oko 6 miliona ostalih dokumenata) i predstavlja najstariju kulturnu instituciju Bugarske.

***

Bugarska kuhinja je veoma slična Turskoj kuhinji, i kuhinji ostalih mediteranskih zemalja, sa obiljem svežeg voća i povrća tokom letnjeg perioda. Omiljena kod misionara, Šopska salata, pravi se od paradajza, krastavaca, crnog luka i bugarskog feta sira (cirene). Bugari uživaju u pravljenju džemova, želea, i domaćih sokova od višnje, breskve, kajsije i dinje.

Grad je takođe poznat po Bojaninoj Crkvi, koja je kao deo svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, i koja obuhvata 3 građevine. Alexander Nevsky Cathedral SofiaIstočna crkva je sagrađena u 10. veku, a potom proširena početkom 13. veka, od strane sevastokratora Kalojana, koji je naložio da se pored crkve sagradi i druga crkva. Freske koje krase drugu crkvu, naslikane 1259. godine, i čine jednu od najznačajnijih kolekcija srednjevekovnog slikarstva. Celinu zaokružuje treća crkva, sagrađena početkom 19. veka. Ova lokacija predstavlja jednu od najkompletnijih i najočuvanijih spomenika srednjevekovne umetnosti na teritoriji istočne Evrope.

U Sofiji se nalazi najveća muzejska kolekcija Bugarske, koja privlači kako turiste, tako i studente na praktičnoj nastavi. Nacionalni istorijski muzej u Bojanskom okrugu poseduje ogromnu kolekciju od više od 650.000 istorijskih predmeta, koji datiraju iz perioda od preistorijskog razdoblja pa sve do modernog doba, iako stalna postavka uključuje samo 10.000 eksponata, zbog nedostatka  prostora.

Manje kolekcije muzejskih eksponata, koje se uglavnom odnose na istoriju Sofije, nalaze se u Nacionalnom  arheološkom muzeju, a nekadašnja džamija se nalazi između Narodne banke i zgrade Predsedništva.

Dva muzeja prirodnih nauka, Nacionalni prirodnjački muzej i Muzej zemlje i čoveka, izlažu minerale, životinjske vrste (žive i preparirane) i retke materije. Etnografski muzej i Narodni muzej vojne istorije su još dva interesantna mesta, a poseduju veliku kolekciju Bugarskih narodnih nošnji i oružja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.