Sajmovi turizma u regionu

0
5083

Sajmovi, kongresi i izložbe su jedinstvena prilika predstavljanja turističke ponude, susreta s novim poslovnim partnerima i klijentima, održavanja već postojećih odnosa, istraživanja tržišta i postavljanja temelja buduće marketinške strategije.  U nastavku tabelarno predstavljamo neke od većih sajmova u regionu Jugoistočne Evrope.

Exhibition Location Date Venue Exhibition space in m2 Exhibiting countries from SEE region Number of visitor
METUBES Budva, Montenegro 10-13.

February 2010

Adria Fair Serbia, Bosnia and Herzegovina, Slovenia, Croatia, Macedonia, Albania
IFT Belgrade, Serbia 24-28.

February 2010

Belgrade Fair 32,600.00 Croatia, Macedonia, Slovenia, Montenegro, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria over 50.000
HOLIDAY & SPA EXPO Sofia, Bulgaria 25-27.

February 2010

National Palace of Culture 2,650.00 Croatia, Macedonia, Slovenia over 20.000
CROTOUR Zagreb, Croatia 14-17.

April 2010

Zagreb Fair 3,000.00 over 30.000
CONVENTA Ljubljana, Slovenia 20-23.

January 2010

Ljubljana Exhibition and Convention Centre 1,400.00 Slovenia, Croatia, Serbia, Montenegro, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, FRYM
ROMANIAN TOURISM FAIR TTR Bucharest, Romania 25-28.

March 2010

Romexpo Exhibition Center 10,000.00 Bulgaria Over 20.000
TOURISM DAYS / sledi Sarajevo, Bosnia And Herzegovina 24-27.

September  2010.

Sarajevo Fair Expected on 3,000.00 Croatia, Slovenia, Montenegro, Macedonia, Bulgaria, Serbia Cca 10.000 – 20.000

I pored finansijske krize i recesije u sektoru turizma, organizatori kažu da postoji ogromno interesovanje za izlaganje. Očigledno je da profesionalci iz branše shvataju važnost dobrog oglašavanja, a dobri poslovni kontakti su im neophodni da preguraju ova teška vremena. Potražnja za novim kontaktima i novim tržištima sve je veća. Dokaz tome je ponovno organizovanje sajamske manifestacije DANI TURIZMA, manifestacije koja se nakon šest godina ponovo otvara, upravo iz razloga sve većeg interesa kako za domaćom tako i za regionalnom turističkom ponudom i turističkim potencijalima.

Na većini sajmova u regionu predstavljena je pretežno „leisure“ ponuda turizma i destinacija. Međutim, iz uprave Jadranskog sajma navode da je primetan trend rasta  izlagača iz segmenta MICE turizma, iako je glavni fokus i dalje na letovanjima i odmorima. „Razvijanje segmenta MICE turizma je u skladu sa strategijama razvoja turizma u Crnoj Gori ali i regionu koji ovaj segment prepoznaju kao potencijalnu šansu i vrlo atraktivnu mogućnost za privlačenjem gostiju i ostvarivenjem prihoda tokom čitave godine. Broj hotela i agencija koje na METUBES-u poslovni turizam prezentuju kao ključni deo ponude konstantno raste a ulaganja koja se planiraju u ovom segmentu pokazuju da bi to u bliskoj budućnosti mogao biti jedan od dominantnih segmenata ukupne ponude” kaže za SEEbtm Vatroslav Belan, Rukovodilac marketing službe Jadranskog sajma. Ova situacija slična je i na ostalim sajmovima, na kojima se segmentu poslovnog turizma, u okviru celokupne ponude neke destinacije, hotela ili agencije, sve više pridaje značaja.

SHARE
Prethodni tekstSkrovito mesto – ostrvo Sveti Nikola
Sledeći tekstELITTE PALIĆ JEDNA OD RETKIH TURISTIČKO-UGOSTITELJSKIH KOMPANIJA U SRBIJI KOJA JE ZABELEŽILA RAST NOĆENJA U 2010. GODINI
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.