Putovanje kroz slatku istoriju naše prestonice

Hotel Mona Plaza, Beograd

0
2154

Dobro došli na slatko putovanje kroz čokoladnu prošlost Beograda! Vreme je da upoznate nesvakidašnju porodicu koja je osnovala prvu beogradsku fabriku čokolade i zasladila živote brojnim Jugoslovenima.

Naša prva stanica nalazi se na uglu ulica Solunske i Cara Uroša, na mestu na kom je 1902. godine ot­vore­na prva fabrika čokolade u Beogradu! Nosila je ime K. M. Šonda i u njoj su nastajali kakao, čokolada, keks i veštački led. Tvorac ove slatke priče je Kosta
Šonda, trgovac i industrijalac koji je iz Grčke došao u Beograd i u njemu počeo da širi čokoladnu radost. Isticao se po nesvakidašnjim idejama, među kojima su slanje kakaa na adrese domaćica i savetovanje da se kafa i čaj, konkurenti njegovom proizvodu, piju uz dodatak „Šonda” kakaa koji će ih učiniti ukusnijim.

Photo www.011.com
Photo www.011.com

Upravljanje fabrikom prepustio je sinu Mihailu, koji je nasledio očevu zadivljivu kreativnost. Mihailo je otvorio bioskop Koloseum i tako Beograđanima omogućio da uživaju u filmovima koji su se u to vreme puštali na filmskim platnima evropskih metropola. On je prvi došao na ideju da prvacima Jugoslavije u fudbalu pokloni srebrni prehar! Bilo je to 1932. godine, a 27 godina kasnije dodela pehara pobednicima postaje običaj!

Šondini su se isticali i kao veliki dobrotvori. Prikupljali su sredstva za siromašne i pomagali starima. Slatku radost fabrika M. K. Šonda uspešno je stvarala do Drugog svetskog rata u toku kog postaje akcionarsko društvo i biva bombardovana, a u godinama koje su usledile i likvidirana. U Beogradu danas nema nijednog direktnog potomka Koste Šonde, a mnogi Beograđani priču o velikom i slatkom doprinosu ove porodice nažalost ne znaju. Ipak, naše putovanje se ovde ne završava. Ono se nastavlja više od pola veka kasnije na stanici na kojoj je i počelo.

Decembra 2018. godine Skupština grada Beograda usvojila je građansku inicijativu i odlučila da skver na uglu ulica Solunske i Cara Uroša dobije naziv Kosta Šonda. Na taj način će se odati počast ovoj humanoj i preduzimljivoj porodici i istaći kulturni i istorijski značaj donjeg Dorćola. U Ulici Cara Uroša, na mestu nekadašnje fabrike, danas se gradi hotel Mona Plaza. Zgrada nekadašnje fabrike biće renovirana i nalaziće se u okviru novog hotela, a čokoladna priča ovog prostora nastaviće se u njemu – kroz dizajn hotelskog enterijera, bogatu ponudu čokoladnih specijaliteta i težnju da, kao što su to Šondini umeli, kako doslovno, tako i metaforički, mnogima zasladi dan!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.