Poluostrvo Istra je poznato po prelepim gradovima i bogatoj istoriji, a jedan od gradova koji se izdvaja je Pula.

Pula se nalazi na jugozapadnom delu Istarskog poluostrva i njegov je najveći grad, koji privlači veliki broj turista očuvanom prirodom, ali i brojnim istorijskim atrakcijama koje će svakom turisti ostati duboko urezane u sećanje.

Pored toga što je najveći grad ovog poluostrva, Pula predstavlja i jedan od najpopularnijih turističkih i kulturnih centara.

Pula je grad nastao pre 3000 godina, na brežuljku Kaštel, koji je bio mesto prvog gradskog naselja, tvrđave Histria.

Pulska Arena
Pulska Arena

Pula je počela da se razvija u doba rimskog carstva kada su sagrađeni i neki od najvrednijih i najpoznatijih spomenika u Hrvatskoj.

Prvobitno ime Pule, u doba rimske vladavine bilo je Colonia Pietas Iulia Pola. U 7. veku Pulu su počeli naseljavati Hrvati i Sloveni. Mlečanima Pula nije bila od velikog interasa da bi ulagali u njen razvoj, s obzirom da je u periodu kada su je oni naseljavali Pula bila samo tranzitna tačka na putu od Venecije ka istočnoj obali Jadrana.

Pulska Arena je jedan od 6 najvećih rimskih amfiteatara u svetu.

Od 1815. godine pa do kraja Prvog svetskog rata Pula je bila deo austrijskog primorja (Küstenland).
Pula je tokom bombardovanja u toku Drugog svetskog rata bila jako oštećena, ali je u prvoj polovini 20. veka počeo njen ponovni razvoj koji ju je obeležio kao najveći grad na Istarskom poluostrvu ali i kao centar brodogradnje i turizma.

Mediteranska klima, čisto more, očuvana priroda i bogata istorija, kao i dobra saobraćajna povezanost neke su od osnovnih pogodnosti za razvoj turizma u ovom gradu.

Pula nudi mnogobrojne mogućnosti kako za prijatan odmor tako i za kongresni turizam, a turistima je na raspolaganju veliki broj hotela, kampova, turističkih naselja i marina.

Šta videti i obići? Pogledajte upečatljive znamenitosti Pule.

Najpoznatija znamenitost Pule svakako je Arena sagrađena u 1. veku. Arena je služila kao mesto za borbe gladijatora, viteške borbe, borbe sa divljim životinjama koje su u antičko vreme predstavljale najvažnije društvene događaje.
Tada je imala kapacitet od 20.000 do 25.000 gledalaca.

Danas, Pulska Arena je mesto održavanja mnogobrojnih priredbi i koncerata, sa kapacitetom oko 5.000 gledalaca.
U podzemnoj prostoriji Arene postavljena je stalna izložba „Maslinarstvo i vinogradarstvo Istre u antici”, koja je za posetioce otvorena tokom celog dana.

Inače, Pulska Arena je jedan od 6 najvećih rimskih amfiteatara u svetu.

Još jedan svedok boravka Rimljana na ovim prostorima je i Mali Rimski teatar koji se nalazio u okviru gradskih zidina, u podnožju Kaštela.

– Festival igranog filma, 12. do 26. jula 2014.
– Dani antike, 12. do 14. juna 2014.
– Pulska noć, 23. avgust 2014.

Teatar je najverovatnije sagrađen u 1. veku, i imao je kapacitet oko 5.000 mesta.

Ipak, danas je vidljiv samo jedan njegov deo, s obzirom da još uvek nisu završena arheološka istraživanja.

Nezaobilazna znamenitost Pule, je i Augustov Hram, sagrađen početkom 1. veka nove ere, koji se nalazinagradskom trgu Forum.

Hram je bio posvećen boginji Romi i caru Augustu, a tokom vremena imao je različite funkcije (bio je crkva, skladište žita, muzej kamenih spomenika, itd.). Danas se u njemu nalazi manja izložba antičkih skulptura.

Uz Augustov hram nekada je postojao još jedan isti hram, od kojeg je danas ostao samo jedan zid.

Augustov Hram
Augustov Hram

Forum predstavlja glavni gradski trg, koji je glavno mesto okupljanja stanovnika i turista.

Slavoluk Sergijevaca – Zlatna vrata sagradila je porodica Sergijevaca, kao znak sećanja na tri brata koji su obavljali visoke činovničke dužnosti. Pretpostavlja se da je sagrađen između 29. – 27. godine pre Hrista.

Slavoluk se naslanjao na gradska vrata Porta Aurea i bedeme, koji su srušeni početkom 19. veka radi širenja grada.

Herkulova vrata su najstariji antički spomenik u Puli i ujedno su i najstarija gradska vrata na ovim prostorima. Inače, vrata su jednostavnog dizajna sa Herkulovom glavom na sredini. Herkul je smatran zaštitinikom grada Pule.

Dvojna vrata su još jedan od svedoka da je tokom antičkog i srednjovekovnog doba, grad bio okružen bedemima a da se u njega ulazilo kroz desetak vrata. Sagrađena su tokom 2. i 3. veka i ispod njih su pronađeni ostaci mauzoleja iz perioda 1.- 2. veka.

Arsenal sa brodogradilištem je otvoren 1856. godine i služio je kao baza austrijske ratne mornarice. Sa njegovom izgradnjom započelo je i razdoblje brže i brojnije izgradnje novih građevina koje su koristili učesnici austrougraske ratne flote.

Od mnogobrojnih plaža u Puli najpoznatije su Peščana Uvala i Valkane, Gortanova Uvala na Lungomareu, kao i Ambrela i Havajsko na Verudeli.

Još jedan svedok burne istorije Pule je i Povijesni muzej Istre koji se nalazi u adaptiranoj mletačkoj tvrđavi. U ovom muzeju se čuva baština od razvijenog srednjeg veka pa do novijeg doba.

Postavka muzeja uključuje 40.000 eksponata, koji su deo zbirki oružja, vojne opreme, pomorstva, karata, razglednica, itd.

Za ljubitelje morskih i slatkovodnih životinja nezaobilazno mesto je Aquarium Pula sa 60-ak bazena, koji se nalazi u austrougarskoj tvrđavi Verudela sagrađenoj 1886. godine na istoimenom poluostrvu, 3 km udaljenosti od centra Pule.

Brodogradilište „Uljanik"
Brodogradilište „Uljanik”

Obilazak Pule ne bi bio potpun ukoliko se ne bi posetili i neki njeni najpoznatiji parkovi.

Park pod arenom je jedan od najlepših parkova u Puli, koji se nalazi ispod same Arene, a nastao je 30-tih godina 20. veka.

Još jedan od poznatih parkova u Puli je i Park Petra Krešimira IV podignut 1953. godine, a u kojem je 1960. godine izgrađena fontana od prirodnog istarskog kamena kao simbol dovođenja pitke vode u Pulu. Pored ove fontane park je prepoznatljiv i po rimskom mauzoleju iz 1. veka.

Tu su još i Titov i Mornarički park, kao i šetalište Lungo mare.

Pula koja je poznata i kao grad-muzej Istre, sa brojnim atrakcijama, ali i velikim brojem odličnih hotela i prostora, idealno je mesto za odmor, ali i za organizovanje korporativnih događaja, motivacionih putovanja i svih vrsta druženja zaposlenih.

Oni koji su već posetili ovaj grad-muzej, verovatno će se podsetiti lepih uspomena, a oni koji još uvek nisu, nadamo se da će dobiti ideju da to uskoro i urade.

„Svjetleći divovi” naziv je projekta koji počinje u maju 2014. godine, kojim će prvi put u svetu biti osvetljene dizalice brodogradilišta koje radi. Svetski poznati dizajner osvetljenja Dean Skira, uz pomoć sponzora i radnika brodogradilišta „Uljanik”, osvetliće dizalice ovog brodogradilišta koje su prepoznatljivi simbol Pule. „Svjetleći divovi” imaju sofisticiran sistem daljinskog upravljanja svetlima i scenografijom, a mogu biti osvetljeni sa 16.000 kombinacija različitih boja.
www.pulainfo.hr

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.