Prednosti i nedostaci personalizovanih događaja

Kako da vas upamte i kako da steknete lojalnost klijenata?

0
3106

Personalizacija događaja je trend u svetu i zapravo „must” element organizacije događaja u prethodnih nekoliko godina, ali i trend koji će u budućnosti još više dolaziti do izražaja. Želeli smo da ispitamo koliko se u našem regionu organizuju personalizovani događaji i koliko se u organizaciji događaja u praksi stavlja fokus na individualni pristup svakom učesniku događaja, kao i prilagođavanju samog događaja u skladu sa željama i mišljenju učesnika, ali i šta oni znače za učesnike i kompanije koje ih organizuju.

Više od polovine ispitanih event planera u regionu Jugoistočne Evrope je organizovalo događaj sa elementima personalizacije.

Misli se prvenstveno na događaje koji su prilagođeni željama učesnika, gde učesnici mogu da utiču na dalji tok događaja putem glasanja (ili na neki drugi način), na događaje sa personalizovanim pristupom – bilo da je u pitanju lično obraćanje učesnicima, custom-made
pokloni, personalizovan brending i slično.

Nešto veći procenat, oko 64% njih je lično prisustvovalo ovakvom tipu događaja.

Kao primere, koje su event planeri iz regiona korisli ovom prilikom, ubedljivo se najčešće, u 90% slučajeva koriste personalizovani pokloni (poslovni i rođendanski), zatim personalizovane pozivnice i poruke (85%), i u manjem procentu personalizovani meniji (25%), zatim podela učesnika po grupama u zavisnosti od personalnih (ličnih) interesovanja i drugim kriterijumima, evaluacija događaja koja obuhvata i lične stavove učesnika i slično.

Event planeri smatraju da je u najvećem broju slučajeva (81,8%) najbolje koristiti moderne tehnologije (mahom odgovarajuće mobilne aplikacije) kao alate u organizaciji personalizovanog događaja.

Pored njih, kao načini za postizanje ovakvih ciljeva navedeni su u oko 73% slučajeva, personalizovani pokloni i personalizovan brending i dekoracija prostora, ali i uključivanje učesnika u proces planiranja i razvoja događaja, doduše u manjem procentu, 27,3%.

Po pitanju benefita i nedostataka personalizovanih događaja, event planeri su jednoglasni.

Slažu se da je to nešto novo, nešto drugačije, a to je ono što je potrebno u marketingu.

Slažu se da će na taj način klijenti svakako više upamtitit i događaj i kompaniju odnosno organizatora, da se na taj način svako od učesnika oseća kao organizator, te da se i njegovo mišljenje uvažava.

Zato je lakše povezivanje sa učesnicima, dolazi se do emocionalnog povezivanja, a samim tim povećava se i njihova lojalnost.

Nedostatak je smanjena mogućnost predviđanja samog toka događaja – čim se dopusti da eksterni elementi utiču na organizaciju može doći do neočekivanih problema.

Pored toga, kao čest nedostatak se navodi da je mnogo više truda, vremena i rada potrebno (a i novčanih sredstava) kako bi se personalizovan događaj organizovao.

Postavlja se i pitanje logističkih mogućnosti ali i potencijalne ograničenosti svih drugih resursa prilikom uvažavanja mnogobrojnih želja i ličnih stavova koji tom prilikom mogu da „isplivaju“.

Organizatori događaja smatraju da će personalizacija događaja postati standard u organizaciji događaja u budućnosti (njih 54,5%), ali i da je već postala standard (27,3%).

Oko 9% smatra da odgovor na to pitanje zavisi prvenstveno od industrije kojoj kompanija i ciljna grupa pripadaju, a isti procenat smatra da ovaj trend nije dugog roka i da neće postati standard u budućnosti.

 

SHARE
Prethodni tekstLas Vegas – Svetska prestonica zabave
Sledeći tekstBitmoji – personalizovani avatari za online komunikaciju
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.