Bitmoji – personalizovani avatari za online komunikaciju

Nacrtaj se! Ali doslovno

0
1391

Polako, ali sigurno, čovečanstvo se ponovo vraća piktografiji, slikovnom pismu. Prisetimo se prvih oblika komunikacije među ljudima – crteža.

Mamas corner beauty and kids bar

Zvanično najstariji pećinski crteži na starom kontinentu, prema rečima naučnika, nalaze se na severu Španije, datiraju još iz doba paleolita, a istraživanje je pokazalo da su stari preko 40.800 godina! Naučnici tvrde da su ih naslikali ili predstavnici prvih modernih ljudi ili čak neandertalci.

A kako se ova praistorijska priča uklapa u 2018. godinu, pitate se? Ako do sada niste čuli za kompaniju Bitstrips, evo prilike da saznate nešto više o istoj. Ovu kanadsku kompaniju u Torontu osnovali su crtač stripova Jacob Blackstock i njegov prijatelj iz srednje škole, novinar Jesse Brown. Ideja je bila da ovaj servis, svakom ko želi, omogući da kreira i nacrta svoj strip bez da mu je za to potrebno neko posebno umeće, talenat ili vešna. Kako je Brown tada objasnio, konstantno iscrtavanje ish likova je iscrpljujuće i oduzima previše vremena, uz to nikada ne ispadnu identični kao prethodni put, pa je odlučio da sa prijateljem napravi osnovu za nov način komunikacije, koju je čak u jednom momentu nazvao i „Youtube za stripove”.

Zvuči zanimljivo, ali po čemu su oni baš tako posebni, pitate se. Radi se o tome da je ovo prva platf orma koja je omogućila ljudima da kreiraju stripove koristeći personalizovane avatare, dakle, praktično možete da napravite personalizovan strip. Prvi put je Bitstrips prezentovan 2008. godine, u Osnu, u Teksasu, na fesvalu koji se zove South by Southwest. Ova pilot verzija je godinu dana kasnije postala neka vrsta edukativnog softvera i počela je probno da se koristi u nekoliko škola u Ontariju – Bitstrps for Schools (Bitstrps za škole). Nastavnici su primetili da se učenici, pogotovo na časovima jezika, vrlo brzo uključuju, produkvniji su i lakše savladavaju gradivo. Brown je ubrzo zatim primetio da su učenici spontano počeli da koriste ovaj servis kako bi pravili stripove i kod kuće, van školskih akvnosti, i za neke koje je video kaže da su bili izuzetno dobri – kreativni i puni humora. Jednostavno, ideja im se dopala, jer su glavni junaci stripova bili upravo oni i njihovi prijatelji! Slika uvek govori više od reči, stara je izreka.

Naravno, jasno je, najveću popularnost Bitstrips je dobio kada je lansirao verziju za korišćenje na Facebook-u, u decembru 2012. godine. Za samo pola godine, imao je neverovatnih 10 miliona korisnika na ovoj društvenoj mreži, a procene su da je za to kratko vreme napravljeno preko čak 50 miliona stripova! Već u oktobru iste godine Bitstrips ste mogli da imate i na svom mobilnom telefonu u vidu aplikacije. U 40 zemalja sveta ovo je postala aplikacija koja se najčešće download-ovala, a kreirano je preko 30 miliona avatara. Odatle se nadalje razvila ideja za ovo što ćete pročita u narednom delu teksta. Gore pomenuta kompanija, Bitstrips, otišla je još jedan korak dalje i razvila je mobilnu aplikaciju pod imenom Bitmoji 2014. godine u oktobru. Ona zapravo korisniku daje mogućnost da kreira personalizovane avatare i koristi ih u svakodnevnom dopisivanju porukama – u vidu stikera. Ceo svet je poludeo za ovom aplikacijom i poželeo dobrodošlicu sopstvenim emotikonima, emotikonima sa licem korisnika! To su bili Bitstrips karakteri koji su se korisli u različim šablonima i za različite situacije pa ste mogli da izaberete kako se osećate, šta vam se jede, da prikažete radnju koju trenutno obavljate, a reči vam više nisu bile potrebne! Sve pod sloganom „Kreirajte svoj Bitmoji i budite vi gde god da krenete”.Snapchat, jedna od najpoznajih multimedijalnih chat aplikacija, videla je i prepoznala veliki potencijal Bitmoji-a i već u julu 2016. godine pripojila Bitstrips kompaniju. Kako bi se fokusirali samo na dalji razvoj Bitmoji-a, Bitstrips je ugašen i praktično prestao da postoji, a Snapchat aplikacija je ažurirana kako bi mogla da bude integrisana sa Bitmoji-em. Korisnicima je omogućeno da povežu svoje naloge između ove dve aplikacije i, nakon što to
urade, mogli su da u svoje međusobne prepiske ubace i Bitmoji. Nakon akvizicije, za manje od godinu dana, Bitmoji je dospeo na sam vrh rang liste aplikacija koje se najčešće download-uju na iOS App Store-u u nekima od najvećih zemalja sveta: Australiji, Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Krajem prošle godine, kompanija Apple je iznela zvaničnu statistiku koja pokazuje da je ova aplikacija bila na prvom mestu iOS App Store-a globalno, dok je na drugom mestu bio njihov zvanični proizvod – Snapchat!

Prošle godine u septembru su nam predstavljene nove verzije Bitmoji-ja, animirani 3D renderi koji se koriste u proširenoj stvarnos (AR – Augmented Reality) Snapchat-a pod imenom World Lenses. To su zabavni avatari koji dolaze sa svojom 3D animacijom. Kada dodirnete ekran telefona, možete da projektujete svoj 3D crtani lik i smeste ga u stvaran svet, u neku od unapred ponuđenih situacija, poput vežbanja joge, vožnje skejtborda ili ispijanja šoljice kafe. Kada sami kreirate animaciju, možete je poslati prijatelju ili je postova u svoj Story. Animacija koju ste napravili ne treba da bude duža od 10-ak sekundi i u početku je bila dostupna samo iOS korisnicima, dok se od skoro može koristiti i za Android operativne sisteme.

Počnite da koriste ovu zabavnu aplikaciju, ako već niste do sada. Pored toga što će vas, i ljude sa kojima ste u svakodnevnoj komunikaciji, sigurno nasmejati, nudi i druge, takođe zabavne mogućnosti poput Friendmoji-ja, emotikona avatara na kojima ste vi i vaši prijatelji.
Sasvim je u redu da i vi ponekad podetinjite ☺!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.