Potražite i otkrijte svoj dio Opatije

0
4610
Villa Madonna Opatija

Tradicija kongresnih događanja u Opatiji je gotovo stara kao i tradicija turizma. Godinu dana nakon otvorenja prvog opatijskog hotela (Hotel Kvarner , 1884.), 1885. godine zabilježen je podatak o susretu liječnika balneologa u organizaciji dr. Theodora Billrotha i Južnih željeznica. Na tom se skupu raspravljalo o proglašenju Opatije zimskim lječilištem, što je potvrdio i kralj Franjo Josip II, službeno proglasivši Opatiju lječilištem 1889. godine.

1904. godine je održan IV. Kongres austrijskih balenologa, u organizaciji dr. Juliusa Glaxa, dok se 1908. godine, također zahvaljujući dr. Glaxu, održava VI. Međunarodni kongres o talasoterapiji.Kongres u Opatiji 1933.

Nakon I. Svjetskog rata Opatija je ostala pod talijanskom upravom, te je njen ubrzan razvoj zaustavljen, a njena turistička vrijednost umanjena u korist talijanskih destinacija. Ipak iz tog vremena ostao je zabilježen podatak da je 1933. godine održan Nacionalni kongres Hoteli i turizam.

U pedesetim godinama, turizam u Opatiji ponovno cvijeta, te se također održavaju i brojni kongresi. Tako se 1954. godine ponovno održava Međunarodni kongres o hidroklimi i talasoterapiji, a održan je i kongres Međunarodne rukometne federacije.

U godinama koje slijede održava se čitav niz međunarodnih kongresa svjetskih i europskih udruženja iz različitih područja (medicine, prometa, sporta, znanosti, politike, turizma). Jedan od najvažnijih je svakako Kongres Međunarodne skijaške federacije (FIS) 1971. godine za potrebe kojeg je izgrađena kongresna dvorana u GH Adriatic.

Važnost Opatije kao kongresne destinacije stoji i u činjenici da je krajem 60-tih i početkom 70-tih godina u Opatiji bilo sjedište Meditercongress-a, Međunarodno udruženje organizacija i kongresnih gradova zemalja zainteresiranih za Mediteran, koje je okupljalo tridesetak članica. Interesi udruženja su bili zajednička promocija članica u svrhu povećanja broja kongresnih događanja. Udruženje je osnovano 9. ožujka 1968. godine u Veneciji. Već su 1973. godine počeli pregovori o udruživanju sa Europskom federacijom kongresnih gradova (EFCT), da bi 1978. godine gradovi-članice posebnim dogovorom postali članovi EFCT, danas European Cities Marketing (ECM), a Meditercongress prestao s djelovanjem.

Villa Madonna OpatijaDanas je Opatija punopravni član ECM-a, te je i dalje svake godine domaćin nekolicini međunarodnih kongresa.

Posao uvijek treba novu energiju, strast, odmak od svakodnevne rutine ma koliko efikasna i dobro organizirana bila.

Svaki poslovni susret, bez obzira za 5  ili 500 sudionika, treba infrastrukturu i logistiku, dvorane i tehnologiju.

Naravno, Opatija sve to ima,  a svoju magnetnu privlačnost inspirativnog MICE odredišta

bazira na 3 nepobjediva aduta – tradiciji, dostupnosti i čudesnoj raznovrsnosti.

Opatija je «izumljena i projektirana» u 19. stoljeću.

Grad je izgrađen za potrebe punjenja baterija društvene kreme Austro Ugarske, na mjestu na kojem se razborita Srednja Europa najviše približila pulsiranju Mediterana.

Ta je stara Opatija, kao jedinstveno carsko odmorište i liječilište,  bila kolijevka welnessa i well-beinga puno prije nego što su suvremeni magovi relaksacije i marketinga kreirali te nove simbole potrage za psihičkom i fizičkom ravnotežom.

Tu je povijesnu energiju Opatija zadržala sve do danas, oplemenivši je vrhunskom uslugom i

suvremenom ponudom.

Današnja Opatija, bez obzira na brojne zračne luke kojima je okružena, i dalje je osobito privlačna kao morska destinacija na samo 4 sata temperamentne vožnje od kontinentalnih metropola kao što su Milano, Beč, Munchen, Budimpešta, Beograd.

Blizina i sudaranje velikih kultura, oduvijek je od Opatije i njezine okolice stvaralo modernu multi-kulti košnicu ugodnu za stvaranje novih vizija i ideja.

Raznolikost jednaku kulturnoj Opatiji je podarila i Majka Priroda.

More, otoci, snježne planine, gorska jezera, sve je dostupno unutar pola sata vožnje stvarajući od Opatije istinski raj za sportske i izletničke aktivnosti.

U vremenu uskih i specijaliziranih usluga i proizvoda, Opatija je zahvaljujući opisanoj tradiciji i raznolikosti ostala univerzalna ljepotica koja pruža neopisivo puno.

Takva je Opatija zaista jedinstvena europska destinacija.

Potražite i otkrijte svoj dio Opatije.

Opatija u brojkama

Kategorija hotela Broj objekata Broj soba Broj ležaja Broj dvorana Površina dvorana
Povijesni prostori 4 8 696 m2
5* 3 338 soba 667 ležaja 14 1412 m2
4* 13 1154 sobe 2158 ležaja 21 2984 m2
3* 10 761 soba 1365 ležaja 6 1359 m2
2* 4 345 soba 653 ležaja 6 519 m2
Ukupno 30 2598 soba 4843 ležaja 55 6970 m2

TZ_Opatija

SHARE
Prethodni tekst8. kongres Hrvatskog kardiološkog društva s međunarodnim učestvovanjem
Sledeći tekstIntegrisanim pristupom do uspeha Srbije kao kongresne destinacije
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.