Pomaganje drugima je tim bilding na globalnom nivou

1+1=3

0
2861

Sasvim je jasno zbog čega se u poslednje vreme sve veći i veći broj kompanija odlučuje na društveno odgovorne aktivnosti. One pomažu ljudima da međusobno učvrste veze, upoznaju se, ojačaju komunikaciju, poprave je, usavrše. Saznaju jedni o drugima nešto što do tada nisu znali. Ali, i da pomognu onima kojima je pomoć zaista najpotrebnija.

Donacije su uvek opcija i verovatno najčešći oblik korporativne društvene odgovornosti zbog manjka vremena. Sve ostalo zahteva organizaciju. Ipak, iako sve to već znate, uzmite u obzir i organizovanje tim bildinga u humanitarne svrhe, a mi ćemo se potruditi da vam predlozima u daljem tekstu pomognemo.

Detnjstvo je, kažu, najbezbrižniji period života. Sećamo ga se, uglavnom, sa osmehom 🙂  Isto, ako ne i bolje od onog koje smo mi imali, treba da obezbedimo i današnjoj deci. Svojoj i tuđoj. A nažalost, puno njih treba našu pomoć. I bezbroj je načina na koje im možemo
pomoći. Jedan od njih je obezbeđivanje i poklanjanje igračaka. Ali, koje su ručno pravljene! Ovaj tim bilding čak možete i organizovati u saradnji sa nekim od domovima za nezbrinutu decu. Kako je ovo zamišljeno? Izbrojte ljude koji će u ovom izazovu učestvovati, a koji za zadatak ima pravljenje igračaka pa ih podelite u timove koje broje isti ili približno isti broj učesnika. Treba da na raspolaganju imaju nekoliko dana da istraže kakve sve igračke mogu da naprave.

Tu im mogu pomoći razni video klipovi na youtube-u. Svaka grupa treba da organizatoru prijavi šta će mu tačno od materijala biti potrebno da bi napravio određenu igračku i da to ponese sa sobom na dan kada se ova tim bilding aktivnost organizuje. Na raspolaganju mogu imati sat vremena. A deca kojoj ćete igračke donirati će biti sudije i odlučiti o pobedniku, tj. izabrati najlepšu igračku. Možete se sa njima dogovoriti i da vam oni sami
naprave diplome za prva tri mesta. Nema lepše stvari na svetu od dečijeg osmeha, tu se svi slažemo!

Kako za najmlađe treba obezbediti bezbrižno detinjstvo, i za one stare treba obezbediti što bezbrižniju starost. Ako zbog ničeg drugog, onda zbog toga su nam, ipak, oni omogućili da sada uživamo u svemu što sada imamo. Kao znak male zahvalnosti. Zajedno, timski, uz pomoć svojih kolega raspitajte se o starijim osobama koje žive same i nemaju pomoć oko svakodnevnih stvari poput odlaska u nabavku, na primer, ili sadnje cveća ispred zgrada u kojima žive. Sigurno ćete se setiti i nekoga iz svog komšiluka. Podelite se i dogovorite da tog određenog dana za njih obavite te stvari. Takođe, kada smo kod ove teme, možete se i organizovati i srediti neki park, zasaditi drvo ili urediti dvorište nekog ko to ne može sam da uradi.

Još jedan od primera jeste onaj kojim možete pomoći lokalnu zajednicu kada se odlučite za lokaciju svojih tim bilding aktivnosti. Prvo se dobro raspitajte o karakteristikama iste jer ona za cilj ima angažovanje lokalne radne snage i korišćenje lokalnih namirnica i sastojaka. Istražite čime se ljudi tamo bave, šta je za njih specifično, šta proizvode, na koji način, po čemu je ta regija poznata. Zašto ne biste npr. naučili da pravite sir, štrikate, spremate ribu na određeni način, ručno pravite neke predmete, spremate ajvar? U tome vam može pomoći upravo neko od lokalnog stanovništva. Taj neko bi na početku mogao da objasni ceo proces izrade ili pripreme i tim koji najbrže izvrši zadatak ili po njegovom mišljenju najbolje, proglašava se pobednikom. Ako ste spremali neku hranu, zapakovane ostatke i neiskorišćene proizvode možete donirati upravo lokalcima, a ako se radilo o pravljenju nekog predmeta, ostatak materijala možete ponuditi nekoj lokalnoj radionici koja se tim poslom bavi i kojoj bi to bilo korisno.

I na kraju, uvek možete organizovati odlazak u neku od škola kojoj je potrebno krečenje, neke sitne prepravke ili popravke. Pogotovo ako se radi o školama koje se nalaze u unutrašnjosti i koje nemaju veliki broj učionica i prostorija. U zavisnosti od broja učionica, podelite ljude u grupe i spremite za svaki tim materijale za krečenje, farbu za bojenje stolova i stolica i sijalice za zamenu. U dogovoreno vreme sve grupe počinju sa radom. Ona grupa koja najbrže završi sa krečenjem, farbanjem i sređivanjem je pobednik u ovom takmičenju. Na mikro planu, vi kao individua, možete uraditi puno stvari za svoju zajednicu. Počnite tako što ćete se svakom osmehnuti. Kupujte namirnice na pijaci od lokalnih prodavaca, pomozite starijoj osobi ako primetite da joj je pomoć potrebna, podržite san nekog deteta, iznenadite svog kolegu nekim lepim gestom, pridržite nekom vrata pri ulasku u zgradu.

Najvrednije je ono što se ne može kupiti novcem – nečiji osmeh i osećaj zahvalnosti. Zato, razmislite o temi za sledeći tim bilding koji treba da organizujete. Prijavite svoju ekpiu za trčanje maratona u dobrotvorne svrhe. Pomozite da se nečiji dom izgradi. Donirajte odeću i hranu. Da, lista može da se nastavlja do u nedogled. I zato, neka vreme „davanja“ bude svaki dan. Pomaganje drugima je tim bilding na globalnom nivou!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.