O tome kako je karling stigao u Srbiju, i o utrošenom trudu i vremenu koje je bilo ptrebno da se uloži u organizaciju 4. Svetskog kongresa o karlingu razgovarali smo sa g-dinom Markom Stojanovićem, Predsednikom Nacionalnog saveza za karling Srbije i Ambasadorom kongresnog turizma Srbije za 2015. i 2016. godinu.

Marko Stojanović
Marko Stojanović

1. Kada je karling stigao u Srbiju?

Karling je stizao u Srbiju odnosno Jugoslaviju više puta koliko mi je poznato. Nakon što smo moja supruga Dara, naš prijatelj i generalni sekretar saveza Miodrag Kastratović i ja osnovali prvu karling sportsku organizaciju 2003. godine i Karling savez Srbije i Crne Gore 2004. godine, a nakon raspada i te države Nacionalni savez za karling Srbije 2006. godine mnogi ljudi su nam prilazili sa rečenicom „eeee i ja sam hteo da napravim savez pa da idem na olimpijske igre”.

Ideja je dakle postojala, ali ne i preduzimljivost. Lično sam gledao karling na francuskim TV kanalima 1992. godine dok sam živeo u Parizu gde sam učio pantomimu.

Te godine je karling bio demonstracioni sport na Zimskim olimpijskim igrama u Albertvilu u Francuskoj i bio pravi hit na TV-u.

Nakon mog povratka u Beograd 1994. godine svima sam pričao o karlingu i ideji da se ode na Olimpijske igre.

Miodraga Kastratovića upoznajem krajem devedesetih i to je prekretnica jer se on više decenija bavio sportskim plesom, imao kliub, vodio savez i imao puno iskustva sa administracijom. Ali i od tog trenutka nam je trebalo da mnogo puta uz kafu razgovaramo o karlingu i sanjarimo o Olimpijskim igrama da bismo posle 3 – 4 godine registrovali savez.

Kuglaški savez Srbije je 2013. godine proslavljao jubilej 60 godina postojanja i tada su mi dali dokument u kojem piše da je Savez kuglaških sportova Jugoslavije od 1949. do 1953.godine objedinjavao kuglanje, boćanje i „kuglanje na ledu” odnosno karling.

2. Prošle godine je održan 4. Svetski karling kongres u Beogradu. Kako je Beograd odabran za domaćina ovog događaja?

Mi smo dva puta aplicirali za organizaciju kongresa. Oba puta u saradnji sa agencijom DMC Vekol iz Beograda i uz podršku Kongresnog biroa Srbije. Oba puta smo imali jake konkurente. Prvog puta je pobedio grad Rino u Nevadi u SAD, poznat po velikim hotelima-kockarnicama kao u Las Vegasu.

Međutim, dodatni trudom i lobiranjem, a i dobrom voljom članova upravnog odbora Svetske karling federacije da makar kongres pošalju u neku od novih karling zemalja koje nemaju uslova za organizaciju takmičenja, Beograd pobeđuje.

Tako smo, nakon Tarnberija, golf rizorta pored Glazgova, Kopenhagena u Danskoj i Rina u SAD, mi dobili priliku da organizujemo ovaj najveći netakmičarski događaj Svetske karling federacije. Velika odgovornost za Nacionalni savez za karling Srbije i velika čast za Beograd i Srbiju.

3. Koliko je bilo učesnika na kongresu i iz kojih zemalja?

Najčešće se razni stručni kongresi promovišu u stručnoj javnosti pozivnim pismom za učešće i nekim sitnim prospektom.

Mi smo odlučili da napravimo ozbiljniju PR kampanju putem interneta. Godinu pred kongres mi smo sve članice Svetske karling federacije informisali o Beogradu i Srbiji, našoj kulturi, turizmu, istoriji.

Michael Marklund SWE, Kate Caithness WCF, Marko Stojanović
Michael Marklund SWE, Kate Caithness WCF, Marko Stojanović

Upućivali ih na linkove na Vikipediji, Turističkoj organizaciji Srbije i Beograda, razne zanimljive snimke na Jutjubu. Upoznavali smo ih i sa muzičkom scenom, restoranima i specijalitetima, vinima i rakijama, običajima, ali i sa mogućnostima medicinskog, stomatološkog i banjskog turizma.

Snimili smo i mini serijal „Srpski za turiste” koji smo postavili na Jutjub i epizodu po epizodu im slali iz nedelje u nedelju putem koji smo ih učili kako da kažu „Dobar dan”, da se mi ljubimo tri puta, šta je rakija i kako se poručuje muzika u kafani, te da im treba ostaviti i bakšiš. Otvorili smo i stranicu našeg saveza na Fejsbuku koja sada ima skoro 2.000 ljubitelja i preko nje smo plasirali različite informacije.

Sav naš trud je urodio plodom tako da smo imali oko 200 posetilaca, preko 140 delegata iz 47 zemalja od 53 zemlje članice Svetske karling federacije. To je do sada bi najveći, najposećeniji i najbolji kongres. Drago mi je da je barem neko to prepoznao.

Kongresni biro Srbije mi je dodelio titulu Ambasadora kongresnog turizma Srbije za 2015. i 2016. godinu. Naravno ta nagrada pripada svima iz Nacionalnog saveza za karling Srbije i agencije Vekol DMC, kao i hotela Crowne Plaza gde se kongres odvijao.

4. Da li imate da podelite sa nama neku anegdotu sa događaja?

Konkretnih anegdota ne mogu da se setim dok ovo pišem, ali je nejupečatljiviji utisak nas iz organizacije, utisak i rezultat našeg rada promena predrasuda prema Srbiji i srbima sa kojim su gosti došli.

Nacionalni savez za karling Srbije osnovan je 2006. godine.

Neki su se plašili za svoju bezbednost, pa nisu poveli supružnike, drugi su „rizikovali” pa su došli sa ženama i muževima, ali svi su otišli oduševljeni Srbijom, Beogradom, ljudima, kulturom i istorijom, hranom i pićem, našim običajima i svim događajima koje smo im priredili.

Većina je obećala da će se vratiti da provede godišnji odmor u Srbiji neke od narednih godina, a svi jedva čekaju da mi sazidamo prvu halu za karling na Balkanu u čiji prvi zid su svi ugradili po jednu ciglu koju su potpisali.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.