NOVI SAD KAO CENTAR KONGRESNOG TURIZMA

0
6676
Kongresni centar Master

Sve više se Novi Sad profiliše kao destinacija kongresnog turizma. Kongresni turizam osim finansijske dobiti, doprinosi i jednu vrstu prestiža samom činjenicom da kongrese posećuju akademski obrazovani i uspešni gosti. Novi Sad ima dugu i dobru tradiciju organizovanja kongresa, a razlozi tome su opšta turistička ponuda grada koju čine smeštajni kapaciteti, bogata enogastronomija, kulturno-istorijske  znamenitosti, ture razgledanja grada i okoline, kao i vinske ture.Old_Tower_Clock_Novi Sad

Prednost razvoja kongresnog turizma je to što se sve nalazi na malom prostoru, te se obilasci nakon predavanja mogu veoma lako organizovati. A okolina Novog Sada, i uopšte cela Vojvodina, zaista imaju šta da ponude. Ovo  je multi kulturalna sredina u kojoj se koristi više jezika, pa je samim tim strancima vrlo privlačna. Zahvaljujući različitim nacionalnostima i kulurama koje vekovima žive u Vojvodini, nastala je izvrsna regionalna kuhinja. Vojvodina poseduje obilje kulinarskog umeća. Uz uticaje srpske, mađarske, rumunske, slovačke, pa čak i nemačke, ruske i azijske kuhinje, region ključa od bogatstva ukusa.

Najznačajnija atrakcija Novog Sada je svakako Petrovaradinska tvrđava sa svojim bogatim sadržajem, a i kao domaćin mnogobrojnim međunarodnim i domaćim događajima od kojih se posebno ističu: EXIT, STERIJINO POZORJE, FESTIVAL ULIČNIH SVIRAČA, NOVOSADSKI JAZZ FESTIVAL, ZMAJEVE DEČIJE IGRE, POLJOPRIVREDNI SAJAM i mnoge druge. Turistički sadržaji i aktivnosti na Dunavu još uvek nisu profilisani, ali su svakako od velikog značaja za razvoj turizma grada. U neposrednoj blizini Novog Sada se nalazi Fruška Gora sa svojih 17 manastira koji predstavljaju značajan deo turističke ponude. Atraktivnu okolinu Novog Sada predstavljaju etno salaši, koji su vema interesantni poslovnim turistima nakon sastanaka, kao i obilasci mnogobrojnih plantaža vina koje Vojvodina nudi.

Broj turista je u porastu od 2000. godine, kada je Srbija počela da se otvara prema Zapadu. Svake godine početkom jula, za vreme muzičkog festivala EXIT, grad je preplavljen mladima iz cele Evrope. Festival je 2005. godine posetilo 150.000 ljudi, što je postavilo Novi Sad na mapu letnjih festivala Evrope. Pored festivala EXIT, Novosadski sajam dovodi i veliki broj poslovnih ljudi u grad. U maju, grad je domaćin najvećem poljoprivrednom sajmu u regionu, koji je 2005. godine posetilo 600.000 ljudi. Pored Varadinskog mosta u samom centru grada, nalazi se i turistička luka u koju pristaju razni brodovi iz cele Evrope koji krstare Dunavom.

Bridge_in_Novi_SadNovi Sad je drugi po veličini grad Srbije, i jedan je od najvažnih sajamskih gradova u kome postoji duga tradicija poslovanja privrednika. Treba naglasiti da je i univerzitetski grad, što znači da je veliki centar za kongrese koji imaju tu temu, kao i centar za razmene studenata, i omladinski turizam. U Sremskoj Kamenici se nalazi Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, pa je to razlog čestog održavanja kongresa lekara.

Novosadski sajam, kao najstarija sajamska kuća u Srbiji pozicioniran je u regionu kao jedan od lidera sajamske industrije. Strategija i vizija razvoja, omogućili su Novosadskom sajmu da se savremenim načinom poslovanja, efikasnim ulaganjem i vlasničkom transformacijom na najbolji način uključi u svetske tokove. Na površini od 300.000 m2, od kojih je gotovo 56.000 m2 zatvoreni izlagački prostor, Novosadski sajam godišnje organizuje 30 sajmova, salona, izložbi i vašara robe široke potrošnje. Na njima nastupi više od 5.000 izlagača iz zemlje i inostranstva, a poseti ih više od 1,300.000 ljudi. Uz to, velika i značajna investicija Master centra obezbediće Novosadskom sajmu da praktično bude otvoren cele godine i da, uz održavanje sajmova, organizuje i poslovne skupove, kongrese, seminare…

U Master centru nalazi se i sedište Asocijacije sajmova Jugoistočne Evrope – EASE koju je osnovao Novosadski sajam i u kojoj aktivno učestvuje 21 sajam u Regionu. Komparativnu prednost Centra čini i uključenost u Mrežu evropskih poslovnih centara (WWBCE – World-Wide Business Centres Europe), sa sedištem u Cirihu. Članstvo Novosadskog sajma u Međunarodnoj kongresnoj asocijaciji – ICCA i Udruženju sajmova Centralne Evrope – CEFA omogućava povezivanje sa značajnim evropskim privrednim centrima.

Na sajmu u Frankfurtu IMEX 2009 Novi Sad i Vojvodina bili su predstavljeni kao destinacija sa velikim potencijalom u razvoju kongresnog turizma, i uz podršku Centra za razvoj I istraživanje turizma, a po rečima Miloša Milovanovića, direktora Kongresnog Biroa Srbije, Novi Sad bi trebalo u narednim godinama da bude svrstan u top 300 gradova kongresnih aktivnosti. Iz Turističke organizacije Novog Sada kažu da su najavljeni  mnogi događaji međunarodnog karaktera u Novom Sadu, kao što su: u junu– STERIJINO POZORJE, CINEMA CITY, INTERFEST-MEĐUNARODNI FESTIVAL VINA, INFANT-INTERNACIONALNI FESTIVAL ALTERNATIVNOG I NOVOG TEATRA, DAN DUNAVA, u julu –  EXIT, DRŽAVNO PRVENSTVO U JEDRILIČARSTVU, JET SKI TRKA, u avgustu – MUŠKI PROFESIONALNI TURNIR FUTURES-ELITE OPEN, MEĐUNARODNI SKUP STAROVREMENSKIH VOZILA, UMETNIČKI KAMP SVETIONIK. Kongresni centar Master

Sa svojih 68 smeštajnih objekata razvrstanih u hotele, smeštaj u domaćoj radinosti i seoskom turističkom domaćinstvu, pansione, turističke apartmane, hostele i prenoćišta sa ukupno 2.655 ležajeva Novi Sad se preporučuje gostima koji dolaze da obilaze grad, učestvuju ili prisustvuju na nekoj od brojnih kulturnih, sportskih ili kongresnih manifestacija, poručuju iz Turističke organizacije Novog Sada. Takođe, jedan od projekata Turističke organizacije Grada Novog Sada je svakako osnivanje Kongresnog Biroa Grada, što se nadaju da će se u skorijoj budućnosti i realizovati. Obzirom da je prepoznat veliki potencijal za razvoj Novog Sada kao destinacije za kongresnu indsutriju, formiranje Kongresnog Biroa Novog Sada je svakako sledeći potreban korak.

Kongresni centri Novog Sada i njihovi kapaciteti:

SPENS –  Sportsko Poslovni Centar VOJVODINA
Velika sala mala sala amfiteatar soba za konferenciju
7.000 učesnika 1.450 učesnika 224 učesnika 30-50 učesnika
NOVOSADSKI SAJAM – MASTER CENTAR
Hala Velika sala male sale
5.888 m2 do 4.000 učesnika 350 učesnika Po 100 učesnika
SHARE
Prethodni tekst18. Telekomunikacioni forum – TELFOR 2010
Sledeći tekstVodič za hotele u izgradnji – Kako biti „zelen“
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.