Kongresni biro Madrida, sa svojih 25 godina iskustva, promoviše Madrid kao grad domaćina međunarodnih i lokalnih skupova, a ima za cilj da omogući realizaciju ovih događaja sa tehničke i institucionalne tačke gledišta. Trenutno okuplja oko 200 članova.

Za kratak vremenski period, Madrid je odskočio na ICCA rang listi, sa 13. pozicije na kojoj je bio 2009. godine, na 2. mesto 2013. Godine, odmah ispod Pariza.

David Pérez Noack, Direktor Kongresnog biroa Madrida
David Pérez Noack, Direktor Kongresnog biroa Madrida

1. Grad Madrid je centar dinamične zemlje kakva je Španija. Da li biste mogli navesti tri stvari koje Madrid čine različitim?

To je bez sumnje sunce, strastveno lokalno stanovništvo i velika raznovrsnost i kvalitet kulture, kao i razne mogućnosti za zabavu.
Svako ko je nekada posetio Madrid pričaće vam o tome koliko se osećao dobrodošlim.

To je možda zbog 3.000 sunčanih sati godišnje, ili zbog toga što ovaj grad već dugo godina unazad važi za mesto kulturne asimilacije i glavni grad nacije, kao i stratešku lokaciju između dva kontinenta.

Zapravo, Madrid poseduje sjajnu vitalnost koja će svakoga „zaraziti“ 24/7: posetioce a svakako i lokalno stanovništvo koje pokazuje svoju strastvenost u uživanju, kako u dnevnom tako i u noćnom životu grada.
Odabir kuhinje, šoping i zabavne aktivnosti predstavljaju verni odraz gradske žudnje za životom, u pogledu tradicije i posvećenosti avangardi i održivosti.

Uz ogromnu raznolikost restorana i prodavnica za sve ukuse i svačiji novčanik, zavidan kalendar kulturnih i sportskih dešavanja, kao i sve mogućnosti fantastičnog noćnog života koje se mogu zamisliti, Madrid je svakako jedan od najzabavnijih gradova na svetu.

2. Koje su vrednosti Madrida kao kongresne destinacije?

Kraljevska Palata, © Promocion Madrid S.A.
Kraljevska Palata, © Promocion Madrid S.A.

Sa svojim statusom ekonomskog centra države i kao sedište 90% velikih kompanija koje vode biznis u Španiji, glavni grad predstavlja i globalnu prezentaciju proizvoda i novih ponuda.

Poseduje moderne objekte i sajmove kao što je centralni sajam IFEMA, Opštinski konferencijski centar u poslovnoj oblasti Campo de las Naciones ili Caja Mágica u parku Manzanares Linear. Poslovni sadržaji koje nudi Madrid su nadopunjeni palatama, pozorištima i svim vrstama jedinstvenih građevina na raspolaganju organizatorima koji žele da iznenade svoje goste.
Put u glavni grad je lak i udoban, zahvaljujući geografskoj poziciji centra Španije i odličnoj pristupnoj infrastrukturi: nacionalni autoputevi, brza železnica, i iznad svega, međunarodni aerodrom Adolfo Suárez Madrid.
Po samom dolasku u grad, posetilac će se uveriti u kvalitet hotelske ponude glavnog grada, sa oko 80.000 kreveta, od kojih se više od polovine nalazi u hotelima sa četiri i pet zvezdica.

Dodatno, glavni grad ima iskustvo u radu sa najvećim profesionalcima iz oblasti kongresne industrije. Ipak, ono što Madrid zaista čini mestom koje se izdvaja po svojoj jedinstvenosti, jeste to što radni sastanci ujedno predstavljaju i prijatno provedeno vreme.

San Jeronimo el Real Church, © Escarabajo Amarillo
San Jeronimo el Real Church, © Escarabajo Amarillo

U Madridu, linija koja razdvaja posao i zadovoljstvo se gubi, što omogućava održavanje sastanaka i sklapanje poslova u isto vreme uživajući u nenadmašnoj zabavi koju pruža grad, u hrani i u kulturnim dešavanjima.

3. Postoje li neke slabosti koje Madrid kao kongresna destinacija ima?

Ako imamo na umu to da je glavna karakteristike ponude Madrida, u smislu planiranja skupova, raznolikost i visok kvalitet profesionalnosti i usluga, zasigurno možemo doneti zaključak da će svako pronaći najpovoljniju opciju za zadovoljenje svojih potreba u Madridu; tako da ne možemo govoriti o slabostima, bolje bi bilo pomenuti obavezu grada da unapredi tržište MICE turizma novim usavršavanjima (kongresni centri sa više kapaciteta ili nove i originalne aktivnosti motivacije, na primer).

4. Po Vašem mišljenju, šta jedna destinacija mora da poseduje da bi bila uspešna u kongresnoj industriji?

Mreža javnog transporta kao prva stavka: Madrid ima međunarodni aerodrom koji se nalazi blizu grada (na 12 kilometara), Adolfo Suárez Madrid-Barajas, kapaciteta 70 miliona putnika godišnje i više od 150 direktnih destinacija; predstavlja glavni centar aktivnosti za Južnu Ameriku, sa velikim potencijalnim rastom na pomenutom tržištu, a takođe i u Aziji.

Grand Via, © Madrid Visitors & Convention Bureau
Grand Via, © Madrid Visitors & Convention Bureau

Ali, ako Madrid i izdvaja neka posebnost u tom smislu, onda je to sistem brze železnice, koji spaja glavni grad sa svim delovima Španije (više od 80 destinacija), sa više od 300 vozova koji saobraćaju na dnevnom nivou.
Hoteli visokog kvaliteta predstavljaju drugu nezaobilaznu stavku kongresne industrije, a u slučaju Madrida, to podrazumeva više od 80.000 hotelskih kreveta (od kojih se većina nalazi u hotelima sa 5, 4 i 3 zvezdice) čija je najznačajnija karakteristika odlična vrednost koja se dobija za novac.

Najsavremeniji sadržaji, kao i ponuda iz oblasti kulture i zabave, moraju da uđu u ponudu destinacije kongresnog turizma.

5. Možete li nam navesti 5 „must-try” insentiv programa u Madridu?

Kao glavni grad, a ujedno i zbog svoje istorijske lokacije, Madrid predstavlja asimilaciju različitih kuhinja Španije, čak i sveta, ali, ako postoji razlog zašto je Madrid poznat po kuhinji onda je to sigurno gastronomski specijalitet zvani „tapas”: tradicionalni Španski mini obrok kao jamón serrano, callos ili Španski omlet koji se služi uz piće. Jedna od omiljenih aktivnosti jeste tapas tura po centru grada, od stare tržnice San Miguel do vekovima starih taverni smeštenih u ulici Cava Baja.

Još jedna insentive aktivnost koju nudi Madrid, i koja je jedinstvena na svetu, jeste odlazak na jednu od 6 lokacija svetske baštine pod zaštitom UNESCO-a, koje se nalaze na samo sat vremena vožnje od grada: Alcalá de Henares, El Escorial i Aranjuez u regiji Madrida, i Toledo, Ávila i Segovia u okruženju, a koja uključuju savršeno očuvanu arhitekturu, spomenike i umetnost od Rimskog doba pa sve do danas.

Bar La Realidad, © Jose Barea
Bar La Realidad, © Jose Barea

Madrid Río, novi park na obalama reke Manzanares, nudi veliku raznolikost terena za sport i rekreaciju, dužinom od deset kilometara koliko se proteže.

Segway tura od Umetničkog centra Matadero do Železničke stanice Príncipe Pío predstavlja jednu od najveličanstvenijih i najzabavnijih aktivnosti za podsticajno putovanje učesnika koji posećuju grad.

Iako se Flamenko uvek vezuje za jug Španije, Andaluziju, niko ko je zainteresovan za ovu vatrenu muziku i ples neće propustiti šansu da ode na Flamenko šou u Madridu, gde se nalaze najbolji „tablaos” (Flamenko plesni barovi) na svetu. A ako želite nešto još originalnije da priredite za vaše klijente, pokušajte sa časovima Flamenka.

Još jedna mogućnost je da iskombinujete privatnu posetu jednom od značajnih muzeja na „Šetalištu umetnosti“ i šoping dan u šoping centru Golden Mile, gde se nalaze prodavnice najprestižnijih svetskih brendova, kao i da organizujete tim bilding aktivnosti na terenu fudbalskog tima Real Madrid, na stadionu Santiago Bernabeu.


6. Madrid se veoma brzo našao među Top 5 gradova po ICCA statistici. Koja je tajna vašeg uspeha?

Stadion Santiago Bernabeu, © Madrid Visitors & Convention Buerau
Stadion Santiago Bernabeu, © Madrid Visitors & Convention Buerau

Posvećenost institucija i privatnih kompanijama u sektoru na promovisanju grada na međunarodnom nivou, kao vodeće destinacije za velike međunarodne događaje.

Takođe su to vredan rad Kongresnog biroa Madrida u sklapanju novih kontakata učestvujući na najvažnijim događajima iz oblasti industrije koji se organizuju širom sveta, jačanje odnosa sa kompanijama i asocijacijama i na kraju, rad na tome da Madrid učinimo što poznatijom destinacijom, što smo sigurni da već i jeste.

7. Možete li nam reći nešto o svojim budućim planovima u smislu zadržavanja pozicije u grupi top kongresnih destinacija sveta?

Javne institucije i privatne kompanije moraju ići ruku pod ruku kako bi se nastavilo sa implementacijom tekuće strategije kongresnog turizma, na isti način na koji i Kongresni biro Madrida mora da zadrži, pa čak i poveća promotivne aktivnosti, posebno na tržištima gde nam je stopa rasta potencijalno interesantnija, kao što su Azija i istočna Evropa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.