Kopaonik – destinacija u kojoj posao i zadovoljstvo idu zajedno

1
5193
Kopaonik

Na turističkoj mapi Srbije Kopaonik zauzima posebno mesto. Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji dužine 75 km i širine 40 km. Najviši deo planine je površina zvana Ravni Kopaonik, oko koje se dižu Suvo Rudište sa Pančićevim vrhom (2017 m), Karaman (1934 m), Gobelja (1834 m) i drugi.

KopaonikKopaonik je dobio ime po kopanju rude. Na ovoj planini kopana je ruda pre dolaska Rimljana na ove prostore. Naročito su bili poznati rudnici u kojima je kopana ruda iz koje se dobijalo srebro. Kao što je poznato, u srednjevekovnoj Srbiji srebro je smatrano najdragocenijim metalom. U pisanim dokumentima Kopaonik se pominje kao: Caponi, Coponich, Coparenich, Copono, itd.

Kopaonik je jedno od mesta koje tokom cele godine nudi idealne uslove za aktivan odmor i uživanje. Zimi je pažnja turista prvenstveno fokusirana na skijaške terene, koji se na Kopaoniku nalaze na nadmorskoj visini od 1650 – 2017 m, i svrstavaju se u terene prve kategorije. Turistički centar raspolaže mrežom od 23 žičare i ski lifta. Dok je u periodu proleće – jesen  Kopaonik atraktivan kao destinacija idealna za poslovne turiste i kongresni turizam.

Istorija – Začeci turizma datiraju iz daleke prošlosti i uglavnom su bili usmereni na korišćenje termalnih voda kojih ima dosta na području Kopaonika. Jošanička Banja se koristi još od XIII – XIV veka. Na planini Kopaonik od davnina su se održavali seoski sabori i crkvene svetkovine, koje možemo okarakterisati kao prvim počecima turizma. Sabori su se održavali na Metođu, Raskrsnici (ispod Kukavice), Crkvinama (ispod Nebeskih stolica), na Mramoru i drugim mestima.

Nacionalni park “Kopaonik” – Zbog svojih prirodnih vrednosti, 1981. Kopaonik je proglašen za nacionalni park. Nacionalni park „Kopaonik„ obuhvata površinu od 11.810 hektara i po broju endemičnih vrsta predstavlja jedan od najznačajnijih centara biodiverziteta endemične flore Srbije. Značajni endemi i relikti na Kopaoniku su čuvarkuća, kopaonička ljubičica, Pančićeva režuha, srpski lan, Pančićev vijuk, runolist i dr. Izuzetnu pažnju na području Kopaonika zaslužuje bogatstvo životinjskih vrsta, od kojih se izdvajaju suri orao, sivi soko, šumska sova, planinska ševa, krstokljun, sivi puh, buljina, divlja mačka, srna i druge.

Ono što Kopaonik razlikuje od ostalih kongresnih destinacija je izvanredna mogućnost spajanja posla i zadovoljstva. Bilo da se radi o aktivnom odmoru ili samo prepuštanju čarima ove planine, Kopaonik je zaista jedinstvena destinacija.

Od aktivnosti na Kopaoniku se organizuju pešacki izleti (do izvora Metođe i Semeteškog jezera), izleti planinskim biciklom, škole košarke, tenisa, jahanja, engleskog jezika. Tu su i raznovrsni programi za decu, programi za mršavljenje i sticanje kondicije, a brojni sportski tereni idealni su za pripreme sportskih ekipa, ali i razvijanje sportskog duha i opuštanje nakon nekog poslovnog sastanka ili seminara. Zbog velike razuđenosti reljefa Kopaonik pruža idealne uslove za paraglajding.

Takođe atraktivne su i manastirske ture, obilazak srednjevekovnih manastira i svetilišta u okruženju Kopaonika: Studenica, Sopoćani, Đurđevi stupovi, Gradac. Zatim, vinske ture, splavarenje Ibrom i planinarenje – Pančićev vrh, vrh Šiljak, Kozje stene, Markova stena… planinarske staze vode kroz prelepe četinarske i listopadne šume, planinske livade i pašnjake.

Kopaonik raspolaže s ukupnim kapacitetom od 3000 ležajeva u sklopu najznačajnijih hotela i apartmana. Pored smeštajnih, ovaj mali grad ima i ostale kapacitete u vidu kongresnog centra i velikog broja odličnih restorana, barova, noćnih klubova, kazina i prodavnica.

Ono što Kopaonik može priuštiti organizatorima jeste veliki broj hotela i Destinacija- Kopaonikprivatnog smeštaja koji se nalaze nedaleko od kongresnog centra. Kongresni kapaciteti mogu ugostiti manje seminare, konferencije od 80/90 učenika ali i velike kongrese do 800 učesnika. Što dokazuju i tradicionalni kongresi, koji se iz godine u godinu održavaju i poklanjaju svoje poverenje Kopaoniku. YU INFO međunarodna konferencija se održava 17ti put ove godine i kao konferencija s više od 500 učesnika predstavlja jednu od značajnijih. Pored nje, tu je i Međunarodna konferencija pravnika s tradicijom preko 20 godina i učešćem preko 2000 pravnika iz zemlje i inostranstva. Zatim, neki od značajnih događaja su i Kongres medicine rada, Kongres Sportske medicine, Kongres studenata medicine i stomatologije i drugi.

Danas je Kopaonik je jedan od najznačajnijih planinsko turističkih centara u Srbiji koji je u poslednjim godinama značajno modernizovan ulaganjima u žicare Kopaonika, čime je u mnogome ubrzan prevoz skijaša i samim tim se postiglo na većem zadovoljenju potreba turista kao konzumenata usluga Kopaonika, ali i velikim ulaganjima u modernizaciju i renoviranje samih kongresnih i smeštajnih kapaciteta.

Autor: S.G.

SHARE
Prethodni tekst4. HIGIJENA U INDUSTRIJI EXPO 2011 (HYGEXPO)
Sledeći tekstNova godina u Londonu
Avatar
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit. Vestibulum ac vehicula leo. Donec urna lacus gravida ac vulputate sagittis tristique vitae lectus. Nullam rhoncus tortor at dignissim vehicula.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.