Kongresni biro Nemačke (GCB), koji promoviše Nemačku u zemlji i inostranstvu kao lokaciju za kongrese, skupove, motivacijska („incentive“) putovanja i događaje, okuplja vodeće lokalne dobavljače, od hotela preko kongresnih centara i gradova do organizatora događaja, u saradnji sa preko 450 članova.

G. Matijas Šulc, generalni direktor Kongresnog biroa Nemačke (GCB)
G. Matijas Šulc, generalni direktor Kongresnog biroa Nemačke (GCB)

1. Možete li nam u nekoliko teza predstaviti Nemačku kao kongresnu destinaciju?

Nemačka je vodeća kongresna lokacija kod međunarodnih udruženja u Evropi i druga na svetu (prema Međunarodnoj kongresnoj asocijaciji ICCA).

Razlozi za nepoljuljani uspeh Nemačke kao kongresne destinacije leže u spoju nekoliko činilaca.

Naša zemlja ima izuzetnu infrastrukturu, odličnu saobraćajnu mrežu i raznovrsnu ponudu lokacija.

Mnoge od ovih lokacija u gradovima kao što su Berlin, Minhen, Hamburg, Frankfurt, Drezden i Lajpcig dobitnice su nagrada i lideri u svom sektoru.

Nemačka ima u ponudi izuzetnu vrednost za novac, kao i lokalne stručnjake u ključnim privrednim i naučnim granama.


2. Kongresni biro Nemačke (GCB) predlaže kongresne lokacije na osnovu sektorske stručnosti organizatora. Možete li nam reći nešto više o tome?

Prema Barometru kongresa i događaja za 2012. godinu, 82% kongresnih organizatora je predvidelo da će raspoloživa sektorska stručnost u okruženju postajati sve značajnija u budućnosti pri odabiru kongresne lokacije.

Na primer, međunarodni organizatori sve više tragaju za kongresnim lokacijama gde njihovu sferu interesovanja zastupaju visoko renomirane kompanije, istraživački instituti, inicijatori i kreatori mišljenja.

Pored dragocenih kontakata, na ovaj način je omogućena i živa razmena mišljenja i odgovarajuće prateće aktivnosti. Drugim rečima, u žiži su lokacije za skupove i kongrese koje pružaju kako kongresnu stručnost tako i sektorsku stručnost.

GCB je prepoznao šest glavnih stručnih oblasti: medicina i zdravstvo (uključujući i polja kao što su medicinska tehnologija i zdravstvena industrija), transport i logistika (uključujući automobilsko inženjerstvo, transportno inženjerstvo i svemirsku industriju), hemijska i farmaceutska industrija (uključujući i discipline kao što su nauke o živim sistemima i biotehnologija), tehnologija i inovacije (od mašinskog inženjerstva i IT do mikroelektronike i nanotehnologije), energija i životna sredina i finansijske usluge.

Stručnost koju poseduje Nemačka u ključnim privrednim granama je glavni činilac koji je našu zemlju visoko rangirao kao kongresnu destinaciju.

Ove stručne oblasti pružaju mogućnost međunarodnim kongresnim planerima da dovedu do maksimuma uticaj i efikasnost svojih skupova i kongresa tako što će okupiti značajne domaće govornike odnosno organizovati posete lokacijama.

3. Koje su to aktivnosti GCB zbog kojih je Nemačka i zelena kongresna destinacija?

Gotovo polovina organizatora kongresa i događaja sada se radije odlučuje za dobavljače sa akreditovanim sistemom za upravljanje održivosti.

Nemački dobavljači su u solidnoj poziciji da ispune sve veću potražnju pri čemu je približno 40% lokacija u Nemačkoj uvelo sisteme upravljanja održivosti.

Naša zemlja je obezbedila lak prilaz lokacijama, ekološki transport i kongresne centre i hotele vođene po načelu održivosti. Dobavljači kongresa iz Nemačke uvršćuju i mere koje su klimatski povoljne, u celokupnu pripremu, realizaciju i praćenje događaja kao što su ekološko putovanje i smeštaj, lokalna hrana i mnogo toga drugog.

Pored toga, GCB je dobio i subvenciju za obuku kongresnih planera preko zelenog programa kongresne akreditacije, prvog te vrste.

Kroz niz inicijativa, GCB i Evropska asocijacija kongresnih centara (EVVC) obezbeđuju da plan održivosti bude još čvršće uvrežen u sektoru događaja, što se i pokazalo na drugoj zelenoj konferenciji o kongresima i događajima, koju su osnovali GCB i EVVC, a koja je već postala važan forum za debatu između kongresne industrije i vlade.

Jedan konkretan rezultat koji je već ugledao svetlost dana, kao posledica ove konferencije, jeste kodeks održivosti za kongresnu industriju, koju su zajednički sastavili članovi GCB i EVVC, a dostupan je za preuzimanje u formatu brošure na www.fairpflichtet.de.

Na ovoj internet stranici, „lideri u održivom poslovanju“ mogu da se prijave za održivu privrednu, ekološku i praksu socijalnog biznisa, uz mogućnost redovnog slanja izveštaja o njihovom napretku u sprovođenju kodeksa. Dosad se prijavilo više od 370 preduzeća iz Nemačke, Austrije i Švajcarske.

4. GCB je uradio studiju o megatrendovima u oblasti kongresne industrije do 2030. godine. Da li biste mogli da nas upoznate sa nekima od njih?

Kongresni biro Nemačke se prihvatio globalne studije o kongresnoj industriji pod nazivom „Skupovi i kongresi do 2030. god.: Studija o megatrendovima koji oblikuju našu industriju.“ Nalazi upućuju na tehnologiju u radu i životu, globalizaciju i ostale glavne trendove koji transformišu kongresnu industriju.

Predviđamo da će ova studija o megatrendovima pomoći akterima u industriji pri razvoju strategije orijentisane ka budućnosti kojom će moći da postignu poslovni i privredni uspeh.

Ova sveobuhvatna studija nam je otkrila sledećih pet glavnih megatrendova:

Tehnologija u radu i životu: Više od 41,6% ispitanika je prepoznalo tehnologiju u radu i životu kao veoma uticajnu za budućnost kongresne industrije.

Globalizacija i internacionalizacija: Približno 28,6% je čvrsto uvereno da će globalizacija izvršiti jedan od najvećih uticaja. Pojedinci će morati sve više da obraćaju pažnju na nijanse između kultura, preferenci i stilova života u zemljama, kao i da govore više jezika.

Mobilnost u budućnosti: Lak i udoban dolazak i odlazak sa događaja koji ostavlja najmanji mogući trag na životnu sredinu će i dalje biti značajan aspekt planiranja događaja.

Održivi razvoj: Održivost će ostati vodeće načelo uticaja na sve oblasti kongresnog planiranja, od izgradnje i renoviranja lokacija do transporta, gastronomije i zabave.

Demografske promene, feminizacija i raznolikost: Demografske promene je navelo 18,2% ispitanika kao „veoma jake.“ Pošto sve više žena putuje na kongrese, potrebno je uzeti u obzir i karakteristike kao što su, između ostalog, dodatno obezbeđenje za žene koje putuju same i briga o deci.

5. Budući planovi i aktivnosti?

Nemačka se nalazi u dobroj poziciji da podmiri potrebe sve većeg broja poslovnih posetilaca nizom novih lokacija i infrastrukturom u izgradnji kao što je kongresni centar Kap Europa, nova lokacija sajamskog organizatora Messe Frankfurt, u frankfurtskoj četvrti centralna Evropa, čije je otvaranje u planu kasnije ove godine.

Istraživanje GCB pod nazivom „Skupovi i kongresi do 2030. godine“ obezbeđuje planerima kongresa i događaja da budu dobro opremljeni za ispunjenje budućih zahteva poslovnih posetilaca.

GCB će izložiti široku lepezu lokacija i nove ponude na kongresnom sajmu IMEX Frankfurt 2014 (20. – 22. maj). Kao najveći izlagač na sajmu IMEX i strateški partner događaja, GCB planira da predstavi preko 200 izlagača na štandu Nemačke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.