Kako da učinite vaš susret „zelenim“?

0
686
  • IDITE ONLINE. Osmislite fantastičnu pozivnicu i onda je pošaljite putem e-mail-a. Isto važi za slanje flajera, obaveštenja i registracije koje se Recycled__papertakođe mogu obavljati putem interneta. Zamislite samo koliko biste uštedeli na štamparskim i poštanskim troškovima! Ukoliko morate da štampate, koristite mastila na bazi soje i reciklirani papir — i obavezno naglasite „štampano sojinim mastilom na recikliranom papiru“ radi podizanja ekološke svesti.

Umesto deljenja materijala, obezbedite sve važne informacije u formi PowerPoint prezentacija. Po završetku susreta podelite flash memorije (USB) sa svim informacijama svakom učesniku, potrudite se da one budu dostupne i preko e-mail-a ili ih postavite na web sajt vašeg susreta. I nemojte koristiti konferencijske table –  zahtevajte od objekta gde održavate skup da vam obezbede bele table na kojima se piše flomasterima.

  • IZABERITE POGODNO MESTO ZA SMEŠTAJ i ULOŽITE U ZAJEDNIČKE VOŽNJE. Na taj način delegati se mogu zajedno prevoziti šatlom ili čak ići peške.

Kako biste smanjili emisiju ugljendioksida na Vašem susretu, ponudite plaćanje parkinga svim delegatima koji se zajedno dovezu jednim kolima umesto da svaki od njih dolazi svojim vozilom. Ili još bolje, izračunajte celokupnu emisiju ugljen-dioksida vašeg susreta, zatim uplatite donaciju nekoj ekološki orjentisanoj neprofitnoj organizaciji. Na taj način plaćate smanjivanje emisije ugljendioksida na nekom drugom mestu.

  • PONOVO UPOTREBITE IDENTIFIKACIONE KARTICE I TRAKE. Objekat gde održavate susret će možda biti u mogućnosti i da vam obezbedi besplatne  identifikacione kartice (bedževe) i trake za nošenje kartica ili popust za korišćenje već upotrebljavanih.
  • GAJITE ZELENO. Umesto da se odlučite za cvetne aranžmane koji se kasnije bacaju, kupite biljke u saksijama. Podelite ih delegatima koji ih Environmentally_Friendlymogu poneti kući i presaditi ih.
  • ZABRANITE PAPIRNE ČAŠE. Umesto papirnih i plastičnih proizvoda, tražite od objekta gde održavate susret da vam obezbede čaše, šolje, tanjire, pribor, salvete i stolnjake koji se mogu ponovo koristiti. I upotrebite fair-trade kafu!
  • RECIKLIRAJTE. Pored mesta gde se baca smeće, obezbedite jasno obeležene kante za reciklažu gde ćete bacati konzerve, staklo i papir.
  • OD OSTATAKA HRANE NAPRAVITE KOMPOST. Ili ukoliko imate viška hrane, možete je u saradnji sa objektom gde se susret održava donirati lokalnoj „narodnoj kuhinji“ (ili nekoj organizaciji koja deli hranu siromašnima)

Evo i nekoliko konkretnih primera kako su neki uštedeli zato što su postali „zeleni“:

Na Oracle-ovoj Open World 2008 konferenciji u San Francisku, kompanija je uštedela 89.250,00 dolara koristeći ponovo banere sa ranijih susreta. Oracle je takođe uštedeo 60.000,00 dolara redukovanjem broja šatl autobusa, i 1.5 miliona dolara eliminacijom flaširane vode.

Velika farmaceutska kompanija održala je u junu susret sa 110 učesnika, gde se njih 70 odlučilo da ne uzima programe štampane na papiru. Inicijativa da se ne koristi papir, pored dobrog uticaja na životnu sredinu uštedela je organizatoru 350 dolara. Ta kompanija takođe više ne koristi flaširanu vodu na svojim sastancima, čime je samo na junskom sastanku uštedela otprilike 500 dolara.

Hoteli takođe mogu uštedeti na principima održivosti:

Hotel sa 1.354 sobe koji u svakoj sobi obično osvetljenje zameni fluorescentnim može uštedeti 51.000 dolara godišnje na energiji (ovakvo osvetljenje troši 75 odsto manje energije, a vek trajanja mu je 10 puta duži).

Hotel sa 300 soba koji instalira tuševe sa manjim protokom vode (smanjivanjem protoka vode sa 3.5 galona na 2.5 galona po minutu) može uštedeti ukupno 35.478 dolara godišnje na struju, vodu i kanalizaciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.