Bukurešt – RUMUNSKI „MALI PARIZ“

0
11522
Bucharest - Athenaeum's Concert Hall

BucharestPoznat po svojim širokim bulevarima sa drvoredima, impozantnim zdanjima Belle Époque i reputaciji života na visokoj nozi, Bukurešt je nekada nosio naziv „Mali Pariz“. Međutim, nema ničeg malog kada je reč o atrakcijama Bukurešta, počevši od muzeja, umetničkih galerija, parkova, pa do bezbrojnih arhitektonskih poslastica.

Bucharest buildingDanas je Bukurešt veoma zanimljiva kombinacija starog i novog koja vrlo malo podseća na nekadašnji ugled. Naići na crkvu staru 300 godina tik uz zgradu od čelika i stakla, a da se obe nalaze pored zdanja u komunističkom stilu nije ništa čudno u Bukureštu. Ovaj grad nudi izvanredne atrakcije, a poslednjih godina je razvio sofisticirani, savremeni i moderan senzibilitet koji mnogi očekuju od jednog evropskog glavnog grada. Bukurešt prolazi kroz sveobuhvatne programe modernizacije poslednjih godina i nastaviće sa tim projektima i u narednim godinama.

KONGRESNE LOKACIJE SU ZNAČAJNA ZDANJA I SPOMENICI

U glavnom gradu Rumunije se nalazi 37 muzeja, 22 pozorišta, 2 operske dvorane, 3 koncertne dvorane, 18 umetničkih galerija i prava mala riznica biblioteka i knjižara. Mnogi od njih se nalaze u objektima koji su sami po sebi atrakcija, razigranog arhitektonskog stila pod uticajem i istočne i zapadne kulture.

Istorijska zdanja kao što su Rumunski ateneum, Narodni muzej umetnosti, Palata Kantakuzina, Klub vojske i Patrijarhova palata mogu da prime do 800 delegata. U objekte za velike skupove mogu se uvrstiti i Zgrada Parlamenta, Izložbeni centar – Romexpo, kongresni centar Privredne komore i Svetski trgovinski centar.

Kongres svetskog poštanskog saveza (2004. god.), Samit frankofonije (2006. god.) i Samit NATO (2008. god.) predstavljaju najistaknutije među mnogobrojnim velikim i uspešnim međunarodnim događajima čiji je domaćin bio Bukurešt u prethodnih nekoliko godina.

Zgrada Parlamenta (Palatul Parlamentului) je druga najveća svetska poslovna zgrada po površini (nakon Pentagona) i treća najveća po obimu (posle Rta Kanaveral u SAD i Keopsove piramide u Egiptu). U izgradnji je učestvovalo 20.000 radnika iz Bukurešta i 700 arhitekata. Palata se može pohvaliti sa svojih 12 spratova, 1.100 soba, 100 m dugim foajeom i četiri podzemna nivoa, uključujući i ogromno atomsko sklonište.

Izgradnja je započeta 1984. godine, a danas se tu nalazi rumunski Parlament i služi kao međunarodni kongresni centar. Izgrađen i opremljen isključivo rumunskim materijalima, zdanje odiše umećem najboljih domaćih majstora. Enterijer je prepun luksuznih kristalnih lustera, mozaika, hrastovih obloga, mermera, pozlate, vitraža i podova prekrivenih raskošnim tepisima. Kristalni luster u Dvorani ljudskih prava je težak 2,5 tone, a neki od lustera imaju čak 7.000 sijalica.

Rumunski ateneum (Ateneul Roman) je završen 1888. godine, a isfinansiran je skoro pa u potpunosti od priloga koje su prikupljali građani. Jedna od najistaknutijih kampanja sakupljanja priloga ikada sprovedena u Rumuniji pod sloganom „Dinar za Ateneum“ spasila je projekat nakon što su prvobitni pokrovitelji ostali bez sredstava. Svojom visokom kupolom i stubovima u dorskom stilu, Ateneum podseća na drevni hram.

Predvorje ima predivno oslikanu tavanicu dekorisanu pozlatom, dok zakrivljeni balkoni prave vitičaste kaskade prema spiralnom stepeništu. Prsten ružičastih mermernih stubova je povezan gracioznim svodovima sa kojih raskošne mesingane lampe vise kao dragulji na ogrlici. Unutar koncertne dvorane, raskošne freske pokrivaju tavanicu i zidove.

Bucharest- MuseumNarodni muzej umetnosti Rumunije (Muzeul National de Arta), impozantno zdanje koje je nekada bilo kraljevska palata, nalazi se na Trgu revolucije. U njemu se nalaze tri umetničke galerije i ima kratku, ali impresivnu istoriju monarhije. Evropska umetnička galerija, Galerija srednjevekovne umetnosti Rumunije i Galerija moderne umetnosti Rumunije zajedno sakupljaju umetnička dela izložena na atraktivan i moderan način, čime se poseta muzejima pretvara u prijatan i poučan boravak.

Selo muzej (Muzeul Satului)

Idući ka severnom delu Bukurešta stiže se do jednog od većih i najpoznatijih parkova u Bukureštu, Herastrau park. Herastrau park se nalazi na jezeru Herastrau koje pokriva površinu od gotovo tri četvrtine kvadratnog kilometra. Na obalama jezera Herastrau, Selo muzej je osnovano 1936. godine i sadrži preko 300 drvenih kuća, vetrenjača, crkava, itd. iz cele zemlje.

Selo muzej ima kolekciju od 50 zdanja koja prikazuju istoriju i dizajn ruralne arhitekture Rumunije. Najstarije kuće su čak iz 17. veka. Seljačke kuće sa kosim krovovima, ambari sa slamnatim krovovima, brvnare, crkve i vodenice iz svih regiona zemlje su pažljivo rastavljeni, dopremljeni u muzej i ponovo sastavljeni kako bi se predstavilo seosko okruženje. Preko cele godine se u muzeju Selo održavaju specijalne manifestacije na kojima delegati imaju priliku da budu svedoci starim zanatlijama koji pokazuju tradicionalne veštine pletenja, grnčarije i ostalih zanata.

MASKOTA JE ANIMIRANI LIK

Bucharest mascot Mr MiticaTuristička organizacija Bukurešta je predstavila novu maskotu pod imenom g. Mitica (Mitică). Ova maskota će biti zastupljena na različitim suvenirima koji će se prodavati kao reprezentativni suveniri Bukurešta.

Maskota je moderni prikaz Mitice koji se pojavljuje u nekoliko priča u slikama rumunskog pisca Jona Luke Karađalea i smatra se reprezentativnim za Bukurešt i Rumuniju zbog karakterističnog rumunskog humora i domišljatosti koji opisuje. Mitica je po prvi put predstavljen čitaocima u istoimenoj priči u slikama iz 1900. godine.

ŠOPING JE UVEK PREMA POSLEDNJOJ MODI

Poslednjih godina, nikli su mnogobrojni šoping centri u gradu. Šoping u Bukureštu je iskustvo koje ne treba propustiti pri poseti glavnom gradu Rumunije. Tu se nalazi veliki broj šoping centara, supermarketa, marketa na otvorenom, modnih butika i radnji, prodavnica antike, umetničkih dela i suvenira, molovi i knjižare koje zadovoljavaju širok spektar ukusa i potreba.

Tradicionalan a ujedno i moderan, Bukurešt ističe u prvi plan šoping platformu koja je dovoljno bogata da privuče sve vrste kupoholičara, od strastvenih ljubitelja mode do posetilaca u potrazi za živopisnim suvenirima koje će poneti kući da ih podsećaju na boravak u glavnom gradu Rumunije.

Bukurešt je drugi „najkul“ grad u Evropi

Bukurešt je rangiran kao drugi „najkul“ grad Evrope, prema listi koju objavljuje onlajn časopis  slate.frBucharest - Athenaeum's Concert Hall. „Najkul“ grad je odabran na osnovu nekoliko kriterijuma, kao što su cena piva, broj studenata u gradu i broj mesta gde turisti i lokalci mogu da se zabave.

NOĆNI ŽIVOT GRADA JE „CLUB-HOPPING“

Na svakom koraku u Bukureštu se nalaze klubovi, pabovi, barovi, diskoteke, noćni klubovi i kazina, gde se za svakoga nađe ponešto. Ova mesta su pretežno otvorena cele noći sa odličnom muzikom i pićem u prijateljskoj i srdačnoj atmosferi. Mnogi noćni klubovi su koncentrisani u i oko istorijskog centra, po čemu je tura po klubovima savršen izbor.

Bukurešt karakteriše i scena u usponu kada se radi o pop muzici, hip-hop, hevi metal i rokenrol muzici. I džez je popularan u Rumuniji a Bukurešt ima veoma dobre džez klubove. Pored toga, latino muzika je u trendu i ljubitelji salse umeju da okupiraju podijume za ples u nekim od tih klubova.

* „Club-hopping“ je moderan izraz za kratke posete više noćnih klubova u toku jedne noći.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.