BLED – LOKACIJA KOJU VREDI OTKRITI

Za svakoga ponešto

0
6951

Bled se nalazi na ivici Nacionalnog parka Triglav, sa većim delom hotela grupisanim oko Bledskog jezera. Osnovni razlozi za posetu Bledu jesu jedinstveno jezersko okruženje, posebni lokaliteti bogati nacionalnom i kulturnom zaostavštinom, kao i srdačno i gostoljubivo lokalno stanovništvo.

Istorija koju vredi upoznati

Na ostrvcu u sred jezera tragovi ljudskog prisustva datiraju još od praistorije. Pre jednog milenijuma, 1004. godine, javlja se prvi pisani trag o Bledu u dokumentu kojim ga nemački car Henrik II poklanja Albuinu, biskupu Briksena.

Bled je stekao međunarodnu slavu najviše zahvaljujući sanatorijumu koji je na njemu osnovao švajcarski stručnjak za hidropatiju Arnold Rikli, a koji je ovde živeo i radio preko pola veka.

Mesta koja vredi videti

U centru Bledskog jezera, nalazi se jedino ostrvo u Sloveniji na kojem se izdiže Crkva Marijinog Uznesenja iz 15. veka. Pored svoje duge i bogate istorije, međutim, bogata vegetacija ostrva krije i mnoge interesantne građevine, zvonik, crkvu, kapelanovu kuću, upraviteljevu kuću, malu isposničku ćeliju i razne misteriozne legende.

Visoko iznad čarobnog jezera stoji impozantna srednjevekovna tvrđava, Bledski grad. Zdanja koja čine tvrđavu poređana su oko donjih i gornjih dvorišta do kojih se stiže obeleženim pešačkim stazama ili putem koji vodi do zidina utvrđenja.

Reka Radovna svojim vodopadima, jezerima i brzacima isklesala je 1,6km dugi Kanjon Vintgar kroz vertikalne stene brda Hum i Bort.

Nedaleko od centra grada, nalazi se Nacionalni Park Triglav, a Bled je idealna tačka za sve koji žele da uživaju u prirodnim lepotama ovog rezervata netaknute dinamične prirode, bogate vegetacije i brojnih ugroženih životinjskih vrsta.

Događaji kojima vredi prisustvovati

Bled je aktivno prisutan na svetskoj konferencijskoj sceni već preko 25 godina, kao domaćin poslovnih, stručnih i državnih sastanaka srednjeg obima za 100 do 400 učesnika, kao i čestih sportskih manifestacija. Mnogim susretima Bled je postao druga kuća, kojoj se iz godine u godinu rado vraćaju.

Organizatori konferencija i sastanaka odavno su shvatili značaj održivosti, tako da Bled omogućava organizovanje ekoloških događaja tokom cele godine.

Insentiv mogućnosti koje vredi iskoristiti

Bled pruža mogućnosti za obogaćivanje svakog sastanka dodatnim sportskim aktivnostima, kulturnim ekskurzijama, nezaboravnim razgledanjem i tim bilding programima.

Posetici Bleda biće očarani „pletna“ čamcima koji klize preko jezera ili vožnjom kočijama koja će im dočarati tradiciju ovog grada.

Boravak ovde može biti i veoma aktivan. Veslanje i surfovanje na jezeru, pecanje na udicu, kajakarenje i splavarenje alpskim rekama, jahanje u prirodi, planinarnje po okolnim brdima, vožnja bickla i šetanje po prirodi, golf, vožnja balonom i paraglajding samo su neke od aktivnosti koje stoje na raspolaganju.

Ne zaboravimo zimu! Prekrasna slika zime na Bledu potstaćiće svakog posetioca da se prošeta oko jezera okovanog ledom. Klizanje ili kuglanje u Ledenoj dvorani, nordijsko skijanje ili noćno skijanje u centru grada još neke su od aktivnosti koje će zimski boravak ovde učiniti nezaboravnim.

Specijaliteti koje vredi probati

Bled nudi najbolje gurmanske i lokalne specijalitete u tradicionalnoj gostionici. Novu generaciju savremenih kulinara povezuje zajednička ljubav prema tradicionalnim receptima i svežim, domaćim namirnicama.

Preukusne krempite prave se na Bledu već decenijama po originalnom receptu iz 1953. godine. Nema nikakve tajne u tom receptu, stvar je isključivo u iskustvu, a kuvari na Bledu imaju ga u izobilju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.