ZLATIBOR – ATRAKTIVNA PLANINSKA DESTINACIJA ZA KONGRESNI TURIZAM

Zlatibor

0
7501

Prve turiste planina je dočekala davne 1893. godine koji su smeštaj nalazili u kolibama ili sobama domova siromašnih ali gostoljubivih Zlatiboraca.

Nakon boravka kralja Petra I Karađorđevića, sagrađeni su prvi veći smeštajni objekti: hotel „Kraljeva voda“ i vila „Čigota“. Kako je vreme odmicalo, Zlatibor je postajao sve uređeniji, sadržaji bogatiji, zimski meseci obimom prometa dostižu letnje, uspešno su formirane dve sezone.

Zdravstveni, sportsko-rekreativni, kongresni i poslovni turizam, izletništvo i turizam na selu postaju sve značajniji.

Prošla godina, 2013., bila je godina izuzetnog jubileja – 120 godina organizovanog turizma na Zlatiboru.

Danas je Zlatibor stecište mnoštva vila i vikendica, odličnih hotela, restorana, letnjih kupališta, raznovrsnih sadržaja.
Planina je leti idealna za pripreme sportista, porodične odmore, a zimi pogodna za skijanje i uživanja na snegu u ski centru na Torniku.
Pored jake posećenosti u toku letnje i zimske sezone, Zlatibor je svakako jedan od najvažnijih destinacija u Srbiji za kongresni turizam.

Kongresi i seminari na visini

Organizacija kongresa, konferencija i seminara na Zlatiboru je pogodna tokom cele godine jer za to postoje izuzetni tehničko-organizacioni uslovi.
Tokom proteklih godina i sada, Zlatibor dobija nove i modernije kongresne kapacitete. Stariji hoteli su renovirani, smeštajni kapaciteti povećani, konferencijske sale proširene i tehnički osavremenjene, novi kongresni centri su otvorili svoja vrata, a očekuje se i otvaranje najvećeg resorta na Zlatiboru.

Zahvaljujući svojoj lokaciji u središtu zapadne Srbije, ova planina je svakako nezaobilazna pri poslovnim putovanjima. Nalazi se na 230 km od Beograda i međunarodnog aerodroma Nikola Tesla, a 300 km od Novog Sada ili od Jadranskog mora. Idealno se povezuje magistralom ili železničkom prugom sa svim većim destinacijama u zemlji.

Šta videti? Obići? Raditi?

Ono po čemu je Zlatibor poznat a u čemu većina gostiju najviše uživa su šetnje, svež vazduh i prelepi vidikovci.

Pešačke staze sa usponima i padovima, preko livada i šuma, različitih intenziteta i za aktivne sportiste i za rekreativce čine zaštitni znak ove planine.

Najpoznatija uređena staza svakako je ona koja vodi iz centra do spomenika na Glavudži ili Šumatnom brdu i ona predstavlja omiljeno šetalište gostiju.

Od vidikovaca mogu se izdvojiti Obadovo brdo, 6 km severno od centra Zlatibora, sa kog se pruža pogled na širu okolinu severo-istočnih padina Zlatibora.
Zatim, Čigota – Vidikovac Jedini bor, odakle dominira pogled nad celim zlatiborskim platoom, kao i Tornik, 9 km od centra Zlatibora, koji predstavlja najdominatniji vid

ikovac sa koga se mogu videti planine centralne i zapadne Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Recept za pravljenje 1 komplet lepinje
– 1 lepinja
– 1 jaje
– 1 supena kašika starog zlatiborskog kajmaka
– 5 supenih kašika pretopa (saft od jagnjećeg i prasećeg pečenja – može se naći u svakoj pečenjari)
* Odseći vrh lepinje (gornju trećinu lepinje). Donji deo premazati kajmakom i dodati malo pretopa. Umutiti jaje i preliti ga preko kajmaka. Utisnite ga malo u lepinju i preklopiti vrhom lepinje. Staviti u zagrejanu pećnicu i peći 10 minuta. Kad izvadite lepinju, preliti je preostalim zagrejanim pretopom.

Pored pešačkih staza, tu su i biciklističke staze, trim staze i vežbališta za aktivan odmor. Zbog blagih uspona i padova terena, vožnja bicikla predstavlja pravo uživanje za ljubitelje ovog sporta. A duže relacije za mauntin bajk vožnje mogu se izvesti od Zlatibora do Mokre Gore.

Trim staze i vežbališta opremljena za trčanje i gimnastiku su uređene na najlepšim lokacijama pored jezera u

centru, u banjskom delu Zlatibora i na brdu Karaula, u borovoj šumi. Različite sprave za vežbanje i razgibavanje prilagođene su pripremama sportista i rekreaciji rekreativaca. Na brdu Karaula postoji i 700 m dužine kružne trim staze, sa podlogom od peska i strugotine.

Za ljubitelje ekstremnih sportova, zbog pogodnih terena i odgovarajućih vazdušnih struja, paraglajding na Zlatiboru doživljava ekspanziju poslednjih godina. Kao omiljena mesta paraglajdera izdvajaju se vrhovi Čigota i Tornik.

Sajam suhomesnatih proizvoda „Pršutijada” se održava svake godine u januaru, u mestu Mačkat. Sajam poseti preko 10.000 posetilaca iz čitave zemlje i šire.

Što se tiče jahanja, moguće su dve lokacije, na ranču Farma i na ranču Zova. U sportskom i rekreativnom jahanju mogu uživati sve generacije. Pod nadzorom trenera i uz njegove savete i pomoć moguće je učiti različite veštine sa konjima, učestvovati u turističkom i terenskom jahanju, voziti se u kočiji, ali i upravljati zapregom i kočijom. Na ranču Zova moguće je jahanje za najmlađe u zanimljivom ambijentu.

Ski centar Tornik

Ski centar Tornik čine obnovljene i proširene četiri staze (Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac) i instalirana najmodernija šestoseda žičara kapaciteta 3.000 skijaša na sat, brzine pet metara u sekundi, sa 107 sedišta i duga je 1.850 metara. SC Tornik predstavlja naveće skijalište na Zlatiboru, udaljeno svega 9km od turističkog centra Zlatibora.

U samom centru Zlatibora, na Obudojevici, postoji prostor za rekreaciju i zimske sportove sa jednim ski liftom tipa sidro i nekoliko bebi ski liftova. Iznajmljivanje skija, snoubordova, sanki, motornih sanki i ostale ski opreme omogućeno je i na stazama. Za nordijsko skijanje i biatlon zbog konfiguracije terena postoje idealni uslovi, a na Zlatiboru se održavaju mnogobrojna takmičenja nacionalnog i međunarodnog karaktera.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.