Na društvenim mrežama, hešteg predstavlja osnov komunikacije, bilo da označi prisustvo ili komentarisanje određenog događaja, vezu sa nekom temom, profesijom, hobijem, stavom… ili prosto da istakne određeno raspoloženje i atmosferu.

Heštegovi se uveliko koriste u kongresnoj industriji i event menadžentu, pa pomoću njih možete pratiti dešavanja na raznim događajima, pratiti i priključiti se temama koje vas zanimaju, biti u toku sa trendovima, ili čak lansirati sopstvenu ideju i biznis.

Šta je hešteg (#)?

Hešteg kao oznaka je reč ili fraza sa prefiksom simbola hešteg – #.

Može se reći da heštegovi predstavljaju ključne reči koje definišu određeni događaj, ciljnu grupu, atmosferu, proizvod, kampanju. Koriste se i za povezivanje sa određenim trendom ili izražavanjem osećanja.

Hešteg oznaka može da sadrži i više reči, samo mora da se piše bez razmaka, a bolja čitljivost može da se postigne velikim slovima za početak reči.

Tweet
Tweet

Hešteg se najčešće koristi na Twitteru, na kojem to najviše i ima smisla, iako i na drugim mrežama (Instagram, Facebook isl) ima ulogu pri pretraživanju i isticanju određene ciljne grupe, raspoloženja i ključnih momenata.

Čemu služi hešteg?

Komunikacija putem heštega predstavlja univerzalan jezik koji ne poznaje granice zemalja ili kontinenata. Korišćenje ovih oznaka je najlakši način da se priključite bilo kojoj temi, diskusiji ili trendu, bez obzira gde se nalazite ili da li ste pozvani.

Bilo da je u pitanju sportski događaj ili neko drugo takmičenje, možete da podelite svoja zapažanja i utiske, kao i da pratite komentare svih onih koji su ukucali hešteg koji se odnosi na taj događaj.

Isto važi za diskusiju o nekom novom filmu ili seriji, određenom političkom ili ekonomskom dešavanju ili javnoj ličnosti. Bukvalno o bilo čemu što vas zanima.

Recimo, dok pišem ovaj članak, jedna od aktuelnih tema i heštega na Twitteru je #KalamSir. Trenutno, ljudi iz celog sveta, koji poštuju lik i delo preminulog bivšeg predsednika Indije, APJ Abdul Kalam-u, izražavaju mu počast, koristeći pomenuti hešteg.

bigstock-Hands-Holding-Speech-Bubbles-w-82207865

U event industriji, putem heštega možete da pratite dešavanja, utiske i komentare na svim kongresima, skupovima, edukacijama, koji se dešavaju u realnom vremenu, samo koristeći oznaku koja označava taj događaj. Kao i da delite sopstveno iskustvo i utiske, ukoliko vi sami učestvujete na nekom skupu.

Takođe, možete da budete u toku sa trendovima i novostima u kongresnom i poslovnom turizmu iz celog sveta, prateći odgovarajuće heštegove. Što je još važnije, možete da im se priključite.

Na primer, zanimaju vas hoteli ili vesti i trendovi iz kongresnog turizma iz Jugoistočne Evrope, samo u Search polje ukucate #KongresniTurizam, i izlistaće se sve postovi ili tvitovi sa ovim heštegom. Pretraživač ne pravi razliku između malih i velikih slova, tako da nećete pogrešiti ukoliko nekad otkucate reč malim, a nekad velikim slovima.

Brojevi takođe mogu biti uključeni u hešteg i u event industriji obično se koriste da označe godinu u kojoj se događaj održava (#confex15, #IMEX15). Ipak, znaci interpunkcije nisu podržani, zato zaboravite na znake navoda, uzvika i slično.

Heštegovi u event industriji

Najčešće i najšire prihvaćen i korišćen je svakako #eventprofs. Ima široku primenu i koristi se u tvitovima koji se na bilo koji način odnose na event industriju i profesionalce iz ove oblasti.  Sličnu ulogu ima i oznaka #meetingprofs.

Da li ste znali?

Korišćenje ovih oznaka je najlakši način da se priključite bilo kojoj temi, diskusiji ili trendu, bez obzira gde se nalazite ili da li ste pozvani.

#eventtech se odnosi na sve vezano za tehnologiju u event industriji, bilo da su to mobilne aplikacije, softveri za registraciju i event menadžment ili promovisanje, u poslednje vreme, mnogobrojnih i aktuelnih startup-ova iz ove oblasti.

#EventCareers koristi se za postavljanje postova o znanjima i veštinama za event planere, kao i u slučajevima regrutovanja i zapošljavanja.

#EventJobs slično kao i prethodno navedeni, odnosi se na sve one koji traže posao ili zapošljavaju u oblasti event menadžmenta.

#eventdesign odnosi se na dizajn i dekorisanje evenata.

#event se koristi kada želi da se istakne događaj bilo kog tipa.

#eventplanning se naravno, odnosi na pripremu i planiranje događaja.

#eventplanner koristi se u postovima u kojima želi da se istakne uloga event planera.

#EventTip se dodaje uz post koji predstavlja savet ili neku novu ideju za organizatore događaja.

#kongresniturizam, #SEEmice kao i #SEEbtm heštegovi koji prate hotele, prostore, agencije kao i vesti, trendove i istraživanja iz kongresnog turizma i event menadžmenta Jugoistočne Evrope.

#Eventhour, #EventPlannersTalk, #EventBlogChat su heštegovi za tviter četovanje event profesionalaca. Diskusija se održava, respektivno, svakog ponedeljka, odnosno srede od 21-22h po BST (British Standard Time) vremenskoj zoni, dok se #eventBlogChat održava svakog prvog ponedeljka u mesecu od 21-22h po GMT (Greenwich Mean Time) zoni. Dobra prilika da čujete o čemu event profesionalci iz celog sveta diskutuju, kao i da se sami priključite razgovoru. Svi su pozvani.

bigstock-The-Power-Of-Hashtags-written--75620968Vredi pratiti i značajna svetska i regionalna profesionalna udruženja iz event industrije. Naravno, sva značajna Udruženja imaju svoj hešteg koji obično predstavlja njihovu skraćenicu. Isto važi i za najznačajnije sajmove i okupljanja. Neki od njih su:

#pcma (Professional Convention Management Association)

#mpi (Meeting Professionals International)

#ICCA (International Congress and Convention Association)

#asae (American Society of Association Executives)

#ises (International Special Events society)

#gmic (Green Meetings Industry Council), #CSR (Corporate Social Responsibility) obuhvataju „zelena” putovanja i eko događaje, kao i  #greenmeetings

#CMP (Certified Meeting Professional) odnosi se na zvanje sertifikovanog organizatora događaja

#ibtm, #imex su oznake za najznačajnije sajmove kongresne industrije, a #SEEbtmParty hešteg za okupljanje event profesionalaca iz regiona Jugoistočne Evrope.

Primećujete da su neki heštegovi napisani sve malim slovima, a pojedini sa velikim ili kombinacijom malih i velikih. Pretraživač ne pravi razliku, tako da je ispravno kako god napišete.

Ostali heštegovi koji se koriste u event industriji jesu #venue, #hotel, #meeting, #networking, #tradeshow, #MICE, #EventStudents i tako dalje. Ova lista nikada nije konačna, obzirom da praktično svakoga dana može da se pojavi neki hešteg od značaja za praćenje i/ili priključivanje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.