[quote_box_center]Pokazalo se da broj turista može značajno da se poveća kada se lokacija nađe na Listi svetske kulturne baštine. Važno je da turisti posete ove lokacije, ali je još važnije da se one sačuvaju za naredne generacije, za predstojeće godine.[/quote_box_center]

Za pitanja koja smo imali i za više informacija o UNESCO listi svetske kulturne baštine, pronašli smo odgovore na pravom mestu, u Svetskom centru kulturne baštine (World Heritage Center).

[quote_box_right]1.031 lokacija širom sveta,
u 163 zemlje:
– 802 kulturne
– 192 prirodne
– 32 mešovite[/quote_box_right]

1. Kada kažemo da je neka lokacija na UNESCO listi svetske kulturne baštine svakom je jasno da je u pitanju nešto što treba videti. Šta je potrebno da se jedna lokacija nađe na listi? Koji je najvažniji kriterijum?

Ključni element za stavljanje na Listu svetske kulturne baštine je izvanredna univerzalna vrednost (Outstanding Universal Value – OUV), što znači da lokacija mora da bude važna za čitavo čovečanstvo, a ne samo za zemlju u kojoj se nalazi.

Postoji deset kriterijuma, koji su zapravo karakteristike kulturnih ili prirodnih lokacija, a svaka lokacija mora da ispuni najmanje jedan od njih (npr. remek-delo ljudske kreativnosti ili izuzetni prirodni fenomen). Ovih deset kriterijuma mogu da se pogledaju na adresi http://whc.unesco.org/en/criteria/.

2. Koje su ključne aktivnosti koje UNESCO organizuje u vezi sa ovim lokacijama?

Najvažniji cilj Konvencije o svetskoj kulturnoj baštini je očuvanje lokacija. Komisija za svetsku kulturnu baštinu ima 21 člana iz zemalja koje su ratifikovale ovaj dokument i sastaje se jednom godišnje kako bi proverila očuvanost lokacija, dodala nove lokacije na Listu ili, ukoliko je potrebno, dodala lokacije na Listu ugrožene svetske kulturne baštine.

VulingIuan laguna i oblast od istorijskog značaja, Kina
VulingIuan laguna i oblast od istorijskog značaja, Kina

3. Kako prema vašem mišljenju ove lokacije utiču na imidž zemalja u kojima se nalaze?

Pokazalo se da broj turista može značajno da se poveća kada se lokacija nađe na Listi svetske kulturne baštine. To povećava svest o značaju lokacije, kao i potrebu da se ona očuva. Naravno, pored toga postoji nada da turisti mogu da nauče da uživaju u njima bez nanošenja štete.

Održivi turizam se fokusira na očuvanje lokacija dok istovremeno uključuje i osnažuje lokalne zajednice.

4. Da li možete da navedete neke od najposećenijih lokacija sa Liste?

Teško je reći. Trenutno postoji 1.031 lokacija u svim delovima sveta – 802 kulturne, 197 prirodnih i 32 mešovite (i kulturne i prirodne) u 163 zemlje.
Ohrabrujemo sve ljude da se informišu o njima, a velika je verovatnoća da u svačijoj blizini postoji neka lokacija sa Liste.

Čak i ako niste u mogućnosti da posetite sve lokacije, naš zajednički cilj je da doprinesemo njihovom očuvanju putem podizanja svesti i međunarodne solidarnosti.

Kraljevska palata Abomej u Beninu
Kraljevska palata Abomej u Beninu

5. Ove godine UNESCO slavi 70. godišnjicu. Kako je izgledala vaša rođendanska zabava?

[quote_box_right]Konvencija
Najznačajnija karakteristika Konvencije o svetskoj kulturnoj baštini iz 1972. godine je u tome što povezuje zajedno, u jednom dokumentu koncept zaštite prirode i očuvanje kulturnih dobara.[/quote_box_right]

UNESCO slavi 70. godišnjicu svog osnivanja kao organizacije Ujedinjenih nacija, a 2015. godina takođe predstavlja prekretnicu za UN – označava kraj Milenijumskih razvojnih ciljeva i pokretanje novog globalnog programa za održivi razvoj.

U znak pokretanja slavljeničke godine održan je koncert All-Star Global u UNESCO sedištu na Međunarodni dan džeza (30. april), na kom se okupilo preko dvadeset čuvenih umetnika i ličnosti na istoj sceni kako bi odali poštovanje džezu i kulturnoj diplomatiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.