Uvod u 21. broj SEEbtm magazina

SEEbtm magazine

0
3733
SEEbtm magazine 21
SEEbtm magazine 21
Miona Milić
Miona Milić

Deljenje sadržaja, znanja i informacija, bez dileme, predstavlja obeležje savremenog doba.

Pored toga, vrlo je zastupljeno i deljenje, iznajmivanje i pozajmljivanje stvari –prostora, smeštaja, opreme, garderobe i praktično svega što nam padne na pamet.

Osnovni cilj je vrlo jednostavan –postići veću ekonomičnost, vaganjem činjenice koliko puta ćemo nešto koristiti, pa doneti odluku da li se više isplati kupovina ili iznajmljivanje ili deljenje. Nešto slično kao kod donošenje odluke – dizel ili benzinac.

To sve ne predstavlja nov koncept, ali sa razvojem društvenih mreža poslednjih 10 godina, ekonomija deljenja dobija sasvim novu dimenziju.

Airbnb, Snapgoods, Uber i slični su pioniri primene ovog koncepta. Oni su od ovog koncepta  napravili globalni trend koji će uticati, i već utiče, u značajnoj meri na industrije u kojima su zastupljeni. Hotelski smeštaj, tehnički uređaji, taksi usluge i prevoz, su samo neke od kategorija koji će u bliskoj budućnosti biti primorane da preoblikuju svoju ponudu na neki način.

Uticaj razvoja ovog koncepta, može se ogledati i u nedavnoj odluci kompanije Apple da uloži čak milijardu dolara u kompaniju Didi, najvećeg kineskog konkurenta Uber-u.

Kao industrija na koju se instant reflektuju globalni trendovi, i u event industriji se uveliko raspravlja o tzv ekonomiji deljenja (Sharing Economy). Jedan od primera je i anketa vezana za ovu temu koju je sprovela IMEX grupa. Rezultati ankete su objavljeni na nedavno održanom sajmu IMEX u Frankfurtu. Ipak ove godine „hot spot“ na ovu temu upravo je na konferenciji Ekonomija deljenja (The Sharing Economy Conference 2016) koja se održava 30. juna u Londonu.

Primena ovog koncepta, prednosti, nedostaci, i opšti uticaj biće fokus u ovom broju SEEbtm magazina, sa akcentom na primenu i mišljenje industrije iz regiona Jugoistočne Evrope na ovu temu.

Kada smo već kod deljenja, na strani 18 možete pročitati i o značaju kongresnih centara u kongresnoj industriji, o svim većim investicijama u kongresne centre u svetu u proteklih par godina, kao i njihovom povratu od investicija i koristi za ekonomiju. Možda ovo „deljenje informacija“, prikupljenih istraživanjem, pomogne prilikom odluke onome ko ima uticaja na razvoj naših u regionu.

 

SHARE
Prethodni tekstKempinski Palace Portorož – Luksuzni biser na jadranskoj obali
Sledeći tekstNajstariji restoran na svetu se nalazi u Madridu
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.