Gospodin Robert Gaser, generalni direktor hotela Courtyard Belgrade City Center, deo je porodice Marriott već 16 godina.

Zajedno sa svojim timom i hotelskim brendom Marriott pokušava da učini svet boljim mestom. Pročitajte više o tome u narednim redovima!

Šta biste rekli da poslovni gosti prepoznaju u hotelu Courtyard Belgrade City Center?

G-din. Robert Gasser

Najprepoznatljiviji kvalitet našeg hotela od početka do danas je naš tim. Veoma smo fokusirani na stvaranje osećaja povratka kući za naše Marriott Bonvoy i stare goste. Vidimo da smo prepoznati kao jedan od dva najbolja hotela u Evropi među 67 hotela Courtyard brenda u Evropi s najvišim ocenama u svim segmentima zadovoljstva gostiju, a naša dobra lokacija zasigurno pomaže u privlačenju gostiju. Ali kada govorimo o međunarodnim poslovnim gostima, naš program lo jalnosti Marriott Bonvoy – koji je prepoznat kao na j bolji hotelski program lojalnosti i koji trenutno ima preko 130 miliona članova – snažno utiče na goste koji odluče da odsednu u hotelu Marriott.

Član ste kompanije Marriott International već 16 godina. Šta je ono što vas povezuje i zbog čega ostajete uz ovaj brend?

Marriott kultura glavni je razlog zbog kog i dalje radim za Marriott. Do sada je Marriott u najvećoj meri is punio obećanja koja su mi data pre 16 godina. Ova kultura, oličena u Serve360 i Spirit to Serve aktivnostima za naše saradnike i s njima, briga o okruženju u kom poslujemo, učestvovanje u programima za lokalne zajednice i njihovo pokretanje – npr. u Beogradu s domom za stara lica BelHospice i SOS Dečjim selom kao globalnom evropskom inicijativom – i još mnogo toga predstavljaju srž brenda Marriott i odražavaju moja lična uverenja o međusobnom pomaganju.

Ovog leta bili ste domaćin konferencije Food Waste, koja se bavi borbom protiv organskog otpada. Koje korake je vaš hotel preduzeo kako bi smanjio otpad od hrane?

Marriott je preuzeo vodeću ulogu u hotelijerstvu i promenio brojne procedure i ponude koje podržavaju projekat za zaštitu životne sredine. Bili smo prva hotelska kompanija koja je zvanično najavila da će prestati da koristi plastične slamke u svim u više od 7.300 hotela širom sveta do juna 2020. godine. Hotel Courtyard Bel grade već je 2018. godine izbacio iz upotrebe pla stične slamke i zamenio ih bambusovim slamkama za višekratnu upotrebu, a kasnije metalnim slamkama, dok se za događaje koriste jednokratne papirne slamke koje se recikliraju. U 2020. godini takođe ćemo izbaciti male plastične boce iz svih kupatila i zameniti ih posudama za ponovno punjenje. Kada je u pitanju kontrola otpada hrane, Courtyard hotel je predvodio inicijativu koju je po krenuo WWF Adria i postao je prvi hotel u Srbiji koji se fokusira na kontrolu otpada hrane. Program je razvijen za me renje otpada pre usluge i posle nje i za njegovo smanjivanje kroz različite me hanizme. Prvi korak je bilo širenje
svesti kod kuvara, konobara i poslužitelja o pro izvodnji prehrambenog otpada, a oni su i naučili tehnike za izbegavanje otpada hrane. Do sada smo primetili smanjenje, posle sprovođenja celog programa, za oko 12%. Naš cilj za narednu godinu je da smanjimo celokupni prehrambeni otpad za dodatnih 35%.

Na šta ćete se fokusirati u narednoj godini kao vođa tima?

· Nastavićemo svoju priču o uspehu odlično ocenjenog hotela u matrici zadovoljstva gostiju Marriott hotela.

· Dalje ćemo razvijati kadrove za karijeru u okviru kompanije. Razvijamo karijere i naslednika članova tima koji napreduju dalje u Marriott kompaniji i saradnika, a oni dalje mogu da pronađu prilike u novim projektima u Srbiji ili, ako su voljni, da se presele na neku drugu balkansku lokaciju, ali i dalje u svet. ·

Planiramo da se zabavljamo s timom koji pravi #MarriottBonvoyMemories za naše goste tokom boravka.

Po čemu, u poslovnom smislu, pamtite proteklih 10 godina?

Mislim da je jedan od ključnih poslovnih momenata bilo vrlo iznenađujuće preuzimanje Starwood hotela. Toliko je čuvano u tajnosti da to nisu predvideli ni dugo godišnji saradnici 2015. godine. Privatno, sigurno bih rekao upoznavanje svoje supruge na poslu u hotelu Marriott u Minhenu. Tada je bila Direktor za finansije grupe hotela, a ja sam bio u radnoj grupi koja je analizirala i razmatrala rezultate i mogućnosti za unapređivanje tog hotela. Ona je bila razlog zbog čega sam kasnije prihvatio ponudu za posao u tom hotelu, gde sam svoja zapažanja pretvorio u stvarnost.

Kako je izgledao vaš poslovni put od tada do sada?

Karijeru sam započeo kao pomoćnik kuvara u Nemačkoj. Nakon nekoliko lokacija u Nemačkoj, otišao sam na Bermude da radim za Italian Restaurant Company, a posle toga sam započeo studije u školi za hotelijerstvo i administraciju u Hajdelbergu u Nemačkoj. Osnovao sam konsultantsku kompaniju koju sam kasnije prodao i iskoristio taj novac za godinu dana putovanja kroz Aus traliju i Tajland. Po povratku, započeo sam svoj drugi život, koji je podrazumevao pridruživanje porodici Marriott u minhenskom hotelu Marriott kao Me nadžer, a kasnije sam postao Menadžer za usluge hra ne i pića. Odatle sam otišao u Šangaj kao Direktor restorana, pa dalje u Peking na otvaranje hotela s 1.312 spavaćih soba 2008. godine za Olimpijske igre, pa sam se vratio za još jedno otvaranje hotela s 400 spavaćih soba u Šangaju, i posle toga me je put vratio u Evropu kada sam postao Direktor za usluge hrane i pića u Marriott hotelu u Kopenhagenu. Posle Kopenhagena otišao sam u Lisabon, onda nazad u Minhen, pa u Istanbul, a pre tri godine sam stigao u hotel Courtyard Belgrade City Center kao Generalni direktor.

Na šta ste posebno ponosni u prethodnoj deceniji?

Vrlo sam ponosan što sam došao na položaj Generalnog direktora isključivo na osnovu napornog rada koji sam uložio u Marriott. Na svim pozicijama sam razvijao mlade kadrove koji su karijeru nastavili sa Marriott brendom, a većina njih me naziva mentorom i još uvek je u kontaktu sa mnom. Sad to već čini da se osećam staro, ali ipak donosi veliko zadovoljstvo. Drugo, izuze tno sam ponosan na sve što smo kao tim postigli u ho telu Courtyard Belgrade u poslednjim godinama. U 2017. godini osvojili smo 15 domaćih i međunarodnih nagrada za različite vrste dostignuća.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.