REGION JUGOISTOČNE EVROPE – ZASTUPLJENOST KORPORATIVNIH DOGAĐAJA

Region jugoistočne Evrope

0
5612

Početkom 2014. godine SEEbtm magazin je vršio istraživanje vezano za tendencije u organizovanju korporativnih događaja, njihovu učestalost, značaj za kompanije i formu samih događaja.

Istraživanje je vršeno među kompanijama raznih sektora (banke i osiguravajuća društva, auto kuće, IT kompanije, finansije, ministarstva…) iz regiona jugoistočne Evrope.

Sve kompanije koje su učestvovale u istraživanju organizuju korporativne događaje. Najveći procenat (36%) organizuje 1-2 puta godišnje neku vrstu korporativnih događaja.

Njih 29% organizuje događaje 5-10 puta godišnje, dok skoro isti procenat, 25% kompanija to praktikuje često, 1-3 puta mesečno. Najmanji broj ispitanika, 10% kompanija organizuje korporativne događaje veoma često, oko 100 godišnje.

Korporativni događaji se organizuju uglavnom u zemlji u kojoj se nalazi kompanija ili predstavništvo, tačnije kod 75% kompanija je to slučaj.

U zemljama regiona organizuje događaje 15% ispitanih kompanija, dok 10% praktikuju događaje po raznim evropskim zemljama.

Kao osnovne razloge za organizaciju korporativnih događaja, kompanije u regionu jugoistočne Evrope navode:

  • Promocija proizvoda ili usluge (35%)
  • Učvršćivanje odnosa sa kupcima i zaposlenima (23%)
  • Animiranje potencijalnih kupaca i uticajnog sektora (19%)
  • Kreiranje pozitivne slike o kompaniji (15%)
  • Ostalo (8%)

Ciljna grupa koja prisustvuje ovim događajima jesu prvenstveno klijenti i potencijalni klijenti, kao i zaposleni i potencijalna radna snaga.

Blizu 20% učesnika korporativnih događaja jeste sektor od uticaja za datu kompaniju, u smislu predstavnika državnih institucija, NVO, medija. Oko 10% ljudi koji prisustvuju korporativnim događajima u regionu jugoistočne Evrope jesu investitori, posrednici i dobavljači.

  • Aktivni i potencijalni kupci/korisnici usluga/klijenti (38%)
  • Zaposleni i potencijalni zaposleni (34%)
  • Uticajni sektor (državne institucije, NVO, mediji) (19%)
  • Aktuelni i potencijalni investitori, dobavljači, posrednici, agenti     (9%)

Korporativni događaji koje kompanije u regionu jugoistočne Evrope organizuju su uglavnom u formi svečanih večera i proslava (35%).

Takođe su veoma zastupljeni (25%) događaji u kojima gosti učestvuju u aktivnostima (karting, gađanje lukom i strelom, kuglanje, vožnja balonom, helikopterom i sl.).

Sa četvrtinom učestvuju i razni događaji kao što su business case studies, poslovne prezentacije, edukacije itd. 10% korporativnih događaja jesu putovanja – na sajmove, kongrese, izlete, vikende. Korporativni događaji u vidu prisustvovanja značajnim sportskim događajima, koncertima, predstavama, manifestacijama su zastupljeni sa 5%.

Kada je reč o prognozama za 2014. godinu, što se tiče učestalosti i budžeta za korporativne događaje u regionu jugoistočne Evrope, 90% učesnika u istraživanju očekuje da broj korporativnih događaja, kao i budžet za njih ostane isti.

Ostalih 10% očekuje da se broj događaja poveća, a da se budžet za korporativne događaje koji njihova kompanija organizuje smanji.

M.M

SHARE
Prethodni tekstKRALJEVI ČARDACI SPA, KOPAONIK – UŽIVANJE, DRUŽENJE I POSLOVANJE NA VISINI
Sledeći tekstEUMMAS 2014
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.