Prvi investicioni forum o turizmu Srbije održaće se od 24. – 26. novembra u Beogradu, u organizaciji Nacionalne turističke razvojne korporacije, koja je i inicijator ovog događaja.

Nacionalna turistička razvojna korporacija je partner javnog sektora i ima uticaj na rast kompetitivnosti srpskog turizma.
Direktor Nacionalne turističke razvojne korporacije, Rafael Pupovac istakao je da je cilj predstojećeg investicionog foruma predstavljanje mogućnosti u razvoju turizma u Srbiji potencijalnim domaćim i stranim investitorima, kao i da će na forumu biti predstavljeno preko 250 projekata iz oblasti turizma, što će omogućiti domaćim projektima veću izloženost međunarodnom investicionom tržištu, ali i poslati jasnu poruku da Srbija ima jaku perspektivu u razvoju turizma. Mnogi preduslovi za razvoj turizma su uspostavljeni, sada je vreme da se dobri projekti razvijaju.

1. Kako privući investicije u turizmu i učiniti turističke destinacije u Srbiji još atraktivnijim?

Turizam je izuzetno dinamičan sektor privrede, i zbog toga je neophodno kreiranje novih turističkih destinacija sa još većom ponudom specifičnih turističkih proizvoda radi očuvanja konkurentnosti na turističkom tržištu. Takođe, tehnologija postaje značajnija nego ikada ranije, socijalne mreže i mobilne tehnologije menjaju način na koji turistička industrija komunicira sa potrošačima. Srbiji je neophodno da prati i da se prilgaođava novonastalim trendovima, kao i da u još većoj meri promoviše domaći turizam – stvarajući naviku domaćim turistima da kvalitetne turističke atrakcije mogu da nađu u Srbiji.

2. Kakva su predviđanja (prognoze) za razvoj održivog razvoja turizma kod nas, s obzirom da u okviru EU predstavlja jedan od najvećih privrednih sektora?

Nacionalna turstička razvojna korporacija je focal point za projekat „Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja“ u okviru MDGIF fonda i na tome je već sprovela određen broj projekata u nameri da se približi EU standardima održivog razvoja. U Srbiji se već razvijaju nove turističke destinacije na principima održivog razvoja turizma, ali očekuje se da novi turistički projekti u sve većoj meri implementiraju osnovna načela i standarde iz ove oblasti.

 

3. Koje su mogućnosti domaćim i inostranim investitorima za ulaganje u razvoj turizma u Srbiji i šta je preduslov za uspešan razvoj ove industrije?

Domaći i inostrani investitori pred sobom imaju čitav niz kvalitetnih investicionih lokacija, na kojima mogu da u velikoj meri računaju na podršku države. Investiranje u nove projekte je izuzetno atraktivno domaćim i stranim investitorima i neophodno je razviti još veću svest kod potencijalnih investitora o prednostima poslovanja u u turizmu Srbije. Strateške lokacije za ulaganje u turizmu su definisane master planovima i obuhvataju različite geografske regije u Srbiji i uključuju razvoj širokog spektra turističkih proizvoda.

 

4. Koliko smeštajni kapaciteti u Srbiji zadovoljavaju potrebe i standarde potražnje?

Zahvaljujući podsticajnim merama Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, postoji značajno povećanje kvaliteta smeštajnih kapaciteta u proteklih par godina i smeštajni kapaciteti u sve većoj meri zadovoljavaju potrebe kao i standarde turista. U narednom periodu očekuje se da ova tendencija nastavi, tako da će sam kvalitet smeštajnih kapaciteta biti na značajno višem nivou. Ukupan broj novootvorenih hotela od 2006. do 2011. godine je 53, od čega je 16 u beogradskom klasteru, 6 u Jugoistočnom klasteru, 14 u Jugozapadnom klasteru i 17 u Vojvodini. Takođe, u istom periodu renovirano je 48 hotela, od čega 15 u beogradskom klasteru, 3 u jugoistočnom klasteru, 18 u jugozapadnom klasteru i 12 u Vodvodini.

 

 

5. Kakve su (Vaše) i prognoze renomiranih svetskih ekonomista i investitora o trendovima i razvoju turizma i hotelijerstva?

Posle dve godine uzburkanih dešavanja na svetskom turističkom tržištu, turizam i hotelijerstvo se ponovo stabilizuju, pokazujući znake oporavka. Takođe, trendovi su se promenili, tako da turisti provode manje vremena na putovanjima, ali češće putuju i biraju lokacije koje su im bliže. Zbog krize, turisti troše manje novca pri putovanjima, izuzimajući luksuznu potrošnju, koja uprkos svemu i dalje ostaje ista.

Takođe, trendovi su takvi da turisti sve više biraju nove turističke proizvode i destinacije, što ide na ruku turističkoj ponudi Srbije kao nove turističke destinacije Evrope. Nova tržišta konstantno rastu, i prema poslednjem izveštaju UNWTO imaju udeo od 47% u ukupnom broju međunarodnih dolazaka turista.

 

 

6. Koji su ključni projekti za investiranje u turizam i hotelijerstvo u Srbiji?

Ključni investicioni projekti za turizam Srbije su projekti na Staroj planini, Paliću i Kopaoniku, kao primarnim lokacijama koje su osnova razvoja budućeg srpskog turizma. Svaka od ove tri lokacije ima strateški značaj i njihovim daljim planskim razvojem uvećaće imidž Srbije kao moderne turističke destinacije. Pored ovih lokacija postoji još 14 master planova za razvoj prioritetnih turističkih destinacija. Kako nam budu dostupna sve veća sredstva za razvoj infrastrukture, tako će se ubrzano razvijati i ove lokacije.

 

 

7. Šta očekujete konkretno od ovog foruma?

Ovaj forum, jedinstven po svom karakteru, ima za cilj da investitorima iz turističke branše predstavi značaj koji imaju investicije u turizam Srbije i da na jednom mestu poveže ljude koji planiraju investicije u turizmu i one koju su spremni da ulože. Na forumu će biti predstavljeno preko 250 investicionih projekata iz oblasti turizma u Srbiji.

Takođe, forum će podići svest o značaju razvoja turizma kod nas, uzimajući u obzir da je to radno-intenzivna uslužna delatnost, koja obuhvata širok spektar različitih sektora privrede – od razvoja pa do krajnjeg upravljanja projektom. Na taj način, korist od investicija u turizam osetiće cela ekonomija – kroz rast životnog standarda i potrošnje, smanjivanja stope nezaposlenosti, povećanja društvenog proizvda, uvećanja budžetskih prihoda i deviznog priliva.

Forum će okupiti glavne partnere u turizmu iz privatnog i javnog sektora i poboljšaće osnovu na osnovu koje će se praviti dalji koraci u razvoju turizma Srbije.

SHARE
Prethodni tekstVrednost mobilnih aplikacija za poslovne sastanke
Sledeći tekstSpoj avanture i istorije – Beogradska tvrđava sa parkom Kalemegdan
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.