Tradicionalno radno okruženje na korporativnim sastancima, konferencijama i kongresima, smešteno u određeni prostor, izolovano od lokalnih uticaja, sve više gubi na vrednosti. Bez lokalnog doživljaja i iskustva, koje učesnici mogu „poneti” sa sobom, događaj ostaje bezličan i njegova lokacija skoro potpuno nebitna.

Ukoliko je recimo, reč o istom lancu hotela, koji imaju sličan enterijer, sadržaje i nivo usluge, učesnici ne prave neku razliku da li su u Nemačkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj ili Srbiji.
Ukoliko ne maknu dalje od hotela ili im se u samom prostoru ne obezbedi neki autentičan doživljaj, ostaje sterilan osećaj prisustva na događaju, za koji znaju u kom su gradu tek kad pogledaju avionsku kartu ili podmetače u lobiju hotela.

Šta delegati žele?
Žele da osete, dodirnu, pomirišu, upoznaju, probaju… jednom rečju – da dožive LOKALNO.

To im se može omogućiti na više načina: u vidu aktivnosti ili razgledanja, probanja lokalnih specijaliteta spremljenih od lokalnih namirnica i pomaganje / doniranje lokalnoj zajednici.

Lokalna kultura kao inspiracija za autentične doživljaje – primeri

Delegati i učesnici na događajima ŽELE da dožive lokalne običaje, upoznaju lokalne ljude i kulturu.

Brojna istraživanja ukazuju na ovaj trend i potrebu, stoga organizatori događaja sve više traže prostore, hotele i destinacije koji pružaju mogućnosti da grupa bude izložena lokalnoj kulturi i zajednici.

To mogu biti kreirani programi i aktivnosti u hotelima, u sklopu njihovih sadržaja, a mogu biti kreirani programi od strane agencija sa kojima hoteli sarađuju, a nude karakteristično i jedinstveno iskustvo na toj lokaciji ili u okruženju.

To mogu biti lokalni običaji, stari zanati, verovanja, nešto što je karakteristično za to područje, a predstavljeno na zanimljiv i participativan način, prilagođen određenoj grupi.

Primera radi, vajanje posuđa od gline, štrikanje i pletenje, šišanje ovaca… Zanimljivo je, recimo, da ima i stranaca koji bi voleli da prisustvuju tradicionalnoj srpskoj slavi (onoj od 3 dana, koja se slavi u određenim krajevima).
Ovo naravno nije adekvatan primer za poslovne delegacije, nego čisto kao tema za razmišljanje – šta autentično ponuditi klijentima.

bigstock-Making-Clay-Pot-92652890

Obzirom da je leto i dalje aktuelno, evo i zanimljivog primera lokalne aktivnosti, koji nude određeni hoteli na egzotičnim ostrvima kao što je Bora Bora. Oni organizuju takmičenje u pravljenju zamaka od peska.
Tim bilding aktivnost karakteristična za lokaciju, jednostavna, nije skupa, svako može da učestvuje, a vrlo simpatična i zabavna. Zatim, učestvovanje u izradi narodnih nošnji može biti vrlo autentično, kao što u Japanu postoje radionice za izradu tradicionalnih letnjih kimona, u južnoj Africi ali i na drugim mestima ronjenje sa ajkulama ili hranjenje ajkula i slično.

Ljubav preko stomaka – lokalni specijaliteti

Učesnici žele i OČEKUJU da probaju lokalnu hranu i specijalitete, ili barem jela spremljena od lokalnih namirnica.
Žele da probaju nove ukuse, načine spremanja i posluživanja. Na taj način upoznaju i lokalne ljude, obzirom da hrana, način na koji sklapamo namirnice i koje ukuse kreiramo, govori puno o našem mentalitetu, karakteru i potrebama.

Interesantno je omogućiti delegatima da prisustvuju spremanju nekog specijaliteta, kao „live cooking” u nekom modernom prostoru ili recimo pečenje pogače na starinski način, u improvizovanom prostoru kako je to izgledalo u vreme naših prabaka. Sve to dodatno daje lični pečat celokupnom iskustvu.

S tim u vezi su sve popularniji i časovi kuvanja kao aktivnost, zabava i učenje. Ukoliko organizujete ovo za vaše klijente koji nisu sa ovih prostora, više će ceniti ukoliko je na meniju neki lokalni i tradicionalni specijalitet nego recimo, spremanje pice (a niste u Italiji).

bigstock-Sand-castles-on-Bridlington-be-12221729

Socijalni i ekonomski uticaj događaja na lokalni razvoj i napredak

Smatra se da je najveća vrednost kongresa, konferencija i ostalih poslovnih događaja, uloga koji oni imaju u podršci ekonomskog, akademskog, profesionalnog i socijalnog napretka. To može biti očuvanje prirodnih lepota ili pomaganje socijalno ugroženih…

Reč je o tzv. socijalnom nasleđu koje jedna konferencija ili događaj ostavlja za sobom na lokaciji na kojoj se održava.
O tome bi trebalo voditi računa zbog reputacije konferencije i njenom uticaju i opravdanosti održavanja koji
analiziraju glavni stejkholderi, kao i potencijalni delegati.

O socijalnom uticaju je važno voditi računa i prosto zbog lepog osećaja učesnika da su imali uticaj ili bili deo toga da se nekome pomogne i postigne neki viši cilj.
To mogu biti sasvim jednostavne aktivnosti, samo je potrebno da se neko seti da to uradi i da se malo angažuje.
Ostaci spremljene, a nepojedene hrane (koji često ostaju u priličnim količinama) mogu da se doniraju lokalnim svratištima, može da se angažuje lokalno udruženje za pomoć deci da naprave neke čestitke ili figurice sa motivom konferencije, a koje će se od njih kupiti kao pokloni i suveniri za delegate.

Na taj način je obezbeđen određen iznos za podršku rada tog udruženja, a delegati će dobiti originalni poklon sa znanjem da se nekome makar malo pomoglo na taj način. To će svakako pre zapamtiti nego rokovnik i hemijsku olovku.

Paint-Party

Primera ima raznih, a meni dosta zanimljiv, koji se tiče očuvanja životne sredine, jeste da imate sopstveni koral na Maldivima.
U određenom obliku, sa ispisanom porukom po želji, a možete da ga pratite kako raste. A u isto vreme ste i doprineli očuvanju korala. Prilično kul, zar ne?

Znači, postoji mogućnost da donirate da se posade korali u vaše ime. Oni se vezuju na konstrukcije kojih ima u različitim oblicima (recimo srce) i veličinama. Biolozi povežu korale na konstrukciju koja se zatim spušta u more da dalje rastu. Na taj način ostavlja se nesvakidašnji pečat i to ni manje ni više, nego u okeanu, istovremeno vodeći računa o flori i fauni.

Kod nas može da se, recimo, posadi bor, jelka, palma ili nešto treće. U svakom slučaju, vredelo bi smisliti tako neku aktivnost za očuvanje biljnih i životinjskih vrsta u našem regionu.

Zaključak

Današnji putnici, individualci ili učesnici nekog događaja, žele da se vrate kući obogaćeni iskustvom i autentičnim doživljajima, inspirisani, puni priča koje će sa uzbuđenjem prepričavati porodici, prijateljima i kolegama. Žele da dožive lokalnu kulturu. Nešto jedinstveno i originalno.

Zato, razmislite, šta je to što vaš kraj / region ima specifično? Zanimljiva kulturna ili istorijska činjenica? Po čemu ste jedinstveni? Stari zanati? Karakteristični načini proizvodnje hrane i predmeta? Običaji?

Umotajte to u dobro organizovanu aktivnost, prilagođenu ciljnoj grupi, uz pomoć kreativnosti i mašte, u pozitivnoj i opuštenoj atmosferi, postići ćete ono što postižu samo najbolji – da vaš događaj bude originalan i pruži jedinstveno iskustvo, pa da vas zapamte i još dugo prepričavaju iz dobrih razloga.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.