Kongresni centar Sofije, Nacionalni dvorac kulture

0
7413
Congress Centre-Sofia, National Palace of Culture

Okružen prelepim parkom za opuštanje, sa veličanstvenim pogledom na planinu Vitoša, Kongresni centar odražava jedinstvenu karakterističnost Sofije, čak i samom zgradom.

Dobitnik nagrade EBA za „Evropski kvalitet” (2008. godine) i AIPC Apex nagrade za „Najbolji svetski kongresni centar” (2005. godine), član ICCA i AIPC, bio je domaćin 62-og Letnjeg kongresa rezervnih oficira NATO-a 2009. godine, Evropske izložbe filatelista u Bugarskoj 2009. godine, Samita energetike „Prirodni gas za Evropu: sigurnost i partnerstvo 2009.”, polufinala Svetskog šampionata u šahu 2009., Sastanka inostranih ministara NATO-a 2006. godine, Godišnjeg sastanka ministarskog saveta OEBS-a 2004., Parlamentarne skupštine NATO-a 2002. i mnogih drugih događaja.

Centar raspolaže sa 15 sala kapaciteta od 100 do 4000 mesta i sa 55 soba za sastanke. Tokom godina postao je središte aktivnog intelektualnog i kulturnog života, na čijim podijumima su imali čast da budu Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Jose Carreras, Andrea Bocelli, Bolshoy Teatar, La Scala, Londonski simfonijski orkestar, Bečka opera i Švedski kraljevski balet. Vladimir Putin, Papa Jovan Pavle II and Bil Klinton su samo nekoliko velikodostojnika koji su posetili Centar.

Jedinstven po svojoj arhitekturi, umetničkim i funkcionalnim odlikama, ovo mesto nudi najviši nivo izdiferenciranih usluga, objekte i savremenu opremu. Centar se samofinansira, bez finansijske pomoći države. Kao deo njegovog programa društvene odgovornosti, Kongresni centar Sofije postao je najveća javna ustanova u Bugarskoj, koja je potpuno pristupačna za invalidska kolica i posetioce sa hendikepom. Centar je takođe uveo popuste za učenike, studente i penzionere.