Intervju Christo Drumev, Generalni Direktor Kongresnog Centra Sofija

0
3601

1. Kongresni Centar Sofije, Nacionalni dvorac kulture dobio je 2005. godine AIPC Apex nagradu, šta ova nagrada zapravo znači? Šta to znači vama kao kongresnom centru?

Apex nagrada za nas ima specijalno značenje i teško je izraziti koliko smo svi ponosni što smo proglašeni za najbolji svetski kongresni centar u 2005. godini od strane Međunarodne Asocijacije Kongresnih Centara u Kvebeku. Ova pobeda je prava pohvala za naše odlične odnose sa klijentima, koji su krajnji donosioci odluka u programu APEX nagrada i temelj na osnovu čega smo izabrani.

Naše dostignuće je demonstracija mere u kojoj visoko kvalitetna usluga može da unapredi centar na današnjem veoma konkurentnom tržištu. Lokalno, Apex nagrada će nam dati šansu da ubedimo odgovarajuće vlasti u Bugarskoj o važnosti ove nove branše turizma, prevashodno kongresnog i inovativnog („insentiv“) turizma, kako bismo dobili veću državnu i zakonodavnu podršku.

Na međunarodnom nivou, očekuje se da će kvalitet naših usluga privlačiti sve veće interesovanje međunarodnih kupaca, što će nam svakako pomoći u promociji i održavanju visokih standarda performansi u organizaciji i administraciji kongresa i konferencija u budućnosti.

2. Kako ste uspeli da ojačate ulogu centra u razvoju domaće kongresne industrije?

Radim sa izuzetnim timom. Ne dobijamo ni paru u smislu državne finansijske pomoći, ali smo dokazali da možemo da se finansiramo sami. Najznačajniji događaji još uvek se održavaju u Nacionalnom dvorcu kulture. Imamo veoma bogat kulturni program.

Od naših aktivnosti uspeli smo da sačuvamo dovoljno novca i potpuno opremimo tri nove sale za konferencije. Trenutno, centar ima 15 multifunkcionalnih sala i prostora za konferencije sa modernom opremom. Naši toaleti su verovatno najbolji u celoj Sofiji, a znate da su toaleti važan pokazatelj celokupnog stanja kongresnog centra. Štaviše, centar sada nudi pristup za invalidska kolica za hendikepirane posetioce.

Sem toga, u 2008. godini dodeljena nam je „Nagrada za Evropski Kvalitet“ od strane Evropskog poslovnog sabora u Oksfordu, Engleskoj. Ovu odliku najvišeg ranga dobili smo za naš stalni trud da dostignemo visok kvalitet u skladu sa evropskim standardima.

3. Da li u nečemu manjkate?

2008 EBA European Quality Award OxfordNažalost, država nam nije ponudila pomoć i svi mi koji smo uključeni u poslovni sektor moramo sami da se snalazimo.

Ali vlada bi trebalo da preuzme inicijativu i da nam ponudi deset miliona leva koje bi mogli da iskoristimo za reklamiranje. Naravno, centar ima koristi od organizovanja međunarodnih skupova, ali drugi dobijaju čak veći profit.

To su npr. avionske kompanije koje vrše transport delegata, aerodrom koji naplaćuje takse, javni prevoz, hoteli, restorani i prodavnice. Ukratko, ekonomija zemlje dobija.

4. Vaši planovi za budućnost kongresnog centra?

Sada smo usmereni na IMEX Izložbu za kongresni turizam u Frankfurtu (25-27 Maj, 2010), Nemačkoj. Naše samopouzdanje se povećalo. EBA Nagrada 2008. godine za kvalitet, kao i plaketa na kojoj piše da smo najbolji svetski kongresni centar u 2005. godini nastaviće da krasi naš štand i da nam pomaže u dobijanju poverenja kod ljudi. Znaće da kada dođu ovde neće naići na neprijatna iznenađenja.

Centar je jedan od osnivača Kongresnog biroa Sofije. Imamo impresivno članstvo, ali smo specijalno ponosni što imamo Bugarsku akademiju nauka i Uniju naučnika na toj sjajnoj listi. Dobro je poznata činjenica da smo nacija intelektualno obdarenih ljudi i da su naši naučnici članovi različitih evropskih i svetskih asocijacija, a svake godine centar je domaćin Međunarodnih naučnih konvencija. Kongresni biro Sofije je od 2007. godine stalni član organizacije European Cities Marketing.

A što se budućnosti tiče, nameravamo da unapredimo našu poziciju na nacionalnom i međunarodnom tržištu i da pronađemo šansu za dostizanje novog nivoa prepoznatljivosti unutar industrije.

SHARE
Sledeći tekstKongresni centar Sofije, Nacionalni dvorac kulture
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.