KARNEVAL U RIJU – SVE BOJE SVETA NA JEDNOM MESTU

Najpoznatiji karneval na svetu

0
6476
RIO Carneval 01

[quote_box_center]Karneval u Riju je manifestacija koja se svake godine održava u Rio de Žaneiru, u Brazilu. Ovogodišnji karneval održan je od 8. do 12. februara, a pripreme za karneval za 2014. godinu već su u toku.
Glavna atrakcija karnevala u Riju je potpuno jedinstven događaj pod nazivom tzv. Samba parada, odnosno Parada škola sambe. Više od 70 hiljada gledalaca u dupke punom Sambodromu posmatra spektakularni nastup samba plesača obučenih u ekstravagantne karnevalske kostime. Još više ljudi, kako stanovnika grada, tako i posetilaca, slavi na uličnim žurkama, plešući i pijući do sitnih sati.[/quote_box_center]

RIO Carneval 01Samba parada

Karneval u Riju proslavila je Samba parada, koja predstavlja šou, nastup i takmičenje plesnih škola sambe kojih u Riju ima skoro dve stotine. Sudije i gledaoci posmatraju glavne parade u Sambodromu, specijalno sagrađenom za taj događaj.

*Na ulicama se svakodnevno očekuje oko 2 miliona ljudi.

*Ove godine ulični karneval u Riju činile su 492 posebne svečanosti kojima je prisustvovalo oko 5 miliona ljubitelja karnevala.

Sambodrom

Sambodrom je stadion sambe. Sastoji se od Paradne avenije (samba piste) i nekoliko nezavisnih betonskih konstrukcija za gledaoce (tribine) sa obe strane Paradne avenije.

Sambodrom oživljava za vreme Karnevala. Tada postaje istinski veličanstven, ukrašen specijalnim efektima u večerima Samba parada, ispunjen hiljadama uzbuđenih gledalaca, pod opsadom hiljada onih koji nisu mogli da uđu.

Sambodrom je trenutno u fazi renoviranja i za Karneval 2014. moći će da primi oko 90 hiljada gledalaca za karnevalsku paradu u Riju i svečano otvaranje Olimpijskih igara 2016.

*Jedna četvrtina miliona radnih mesta bila je otvorena tokom karnevala, a ostvarena dobit za lokalne hotele, restorane i barove se procenjuje na 420 miliona funti. U Sambodromu se odigravaju četiri različite parade.

U Sambodromu se odigravaju četiri različite parade.

1. Škole sambe u posebnoj grupi

To je „THE“ parada, vrhunac karnevala u Riju, po kojoj je Rio postao čuven u svetskim razmerama. Škole sambe u toj grupi su veličanstvene i raskošne.

2. Parada šampiona

Šest najboljih škola sambe iz Specijalne grupe još jednom paradiraju u svoj svojoj raskoši, uz vatromet.

3. Škole sambe u „Akses“ grupi

U toj grupi postoji 19 velikih škola sambe, rangiranih posle najboljih 12 škola iz Specijalne grupe. Šampion te parade prelazi u Specijalnu grupu.

4. Dečje škole sambe

To su ogranci velikih škola sambe koje formiraju deca iz posebnih kvartova grada. Njihova parada odvija se po istim pravilima kao i parade velikih škola.

RIO Carneval 04Škole sambe u Riju

Škole sambe su udruženja ili socijalni klubovi koji predstavljaju pojedinačne kvartove Rio de Žaneira na godišnjoj Paradi sambe. To nisu ustanove koje podučavaju sambu, kako bi se moglo zaključiti iz naziva. Škole sambe su epicentar karnevalske kulture u Brazilu oko kojih se okreće svet sambe.

Njihov glavni cilj je da pripreme svoje učesnike za godišnje takmičenje na Paradi sambe.

*Škole sambe imaju svoju zastavu, kombinaciju boja i verne pristalice, koje ih, po pravilu, podržavaju čitavog života.

Imaju svoju zastavu, kombinaciju boja i verne pristalice, koje ih, po pravilu, podržavaju čitavog života. Liče na moderne korporacije sa raznim odeljenjima, ograncima, strateškim partnerstvima i jakim marketingom. Imaju svoje navijače, zvanično sedište, radionice u Samba Sitiju i sale za vežbanje u kojima se pripremaju za narednu paradu sambe ili jednostavno plešu celu noć, zajedno sa svojim pristalicama.

Jedna od najboljih škola je Beija flor škola sambe (Beija flor samba school), nazvana po omiljenoj ptici Brazilaca, kolibriju. Nalazi se na obodu Rio de Žaneira u mestu Nilopolis i smatra se jednom od najboljih od svih škola u Riju. U školi postoje stroga pravila i visoka očekivanja od svih učesnika parade. Škola je počela sa uspesima 1998, a pobeđivala je još 2003, 2004, 2005, 2007, 2008 i 2011. godine. Čuvena je po svojoj kreativnoj ekstravaganciji i živopisnim bojama.

*Na paradi je zastupljeno skoro 200 škola sambe.


Kostimi karnevala u Riju

Glavna stvar na karnevalu je oblačenje; nije bitno da li ste oskudno obučeni ili pretrpani odećom. Gotovo sve se koristi kao nadahnuće za zvanične kostime za paradu koje šiju škole sambe.RIO Carneval 03

Kostime za parade u školama sambe nose učesnici na krilima i u pokretnim scenografijama; ti kostimi služe kao ukras koji pomaže građenje i razvoj teme. Kostime osmišljaju i prave dizajneri i producenti karnevala i prvo se razmatraju na crtežima, tzv. „projektima“, koji sadrže i navode o korišćenim materijalima.

*Glavna stvar na karnevalu je oblačenje; nije bitno da li ste oskudno obučeni ili pretrpani odećom.

Kostimi moraju da budu u skladu sa nekoliko „smernica“ kako bi se pozitivno predstavili žiriju u smislu njihovog odnosa sa temom i drugim pitanjima, na primer:

•    moraju da odgovaraju temi (koncepcija i podesnost);
•    moraju biti napravljeni maštovito i s kreativnošću (originalnost);
•    moraju biti raznovrsni u smislu korišćenja potencijala teme (raznovrsnost);
•    ukupan izgled mora da bude precizan u smislu izrade (finalizacija);
•    moraju da odaju dobar čulni utisak (efekat);
•    odgovarajuće korišćenje boja

*Neke od škola na kostime i pripreme potroše čak 3 miliona funti.

Svetlana Gavrić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.