IMEX Zelene nagrade 2009 (IMEX Green Awards)

0
4475

Corporate Responsibility IMEXIMEX Zelene nagrade (IMEX Green Awards) razvijene su sa ciljem da osiguraju da se onim organizacijama u kongresnoj industriji koje ulažu napore da minimizuju negativne posledice svog rada po životnu sredinu i društvo dodeli priznanje u ovoj industriji. IMEX je jedna od najznačajnijih svetskih izložbi inovativnih ideja za putovanja, skupove i manifestacije, a održava se u Frankfurtu, Nemačkoj.

Na godišnjoj dodeli ovih nagrada, koja zajedno sa razvojem ekološke svesti u industriji postaje sve popularnija, dodeljuju se tri nagrade u različitim kategorijama, kao i nagrada „Posvećenost zajednici“ (Commitment to Community), kojom se odaje priznanje za istaknut doprinos lokalnoj zajednici.

Nagrada Zeleni susreti (Green Meetings), prva kategorija nagrada, svake godine privlači sve više prijava, što više korporacije i agencije širom sveta počinju da prihvataju principe organizovanja „zelenih“ susreta i skupova i da time demonstriraju velika ekološka poboljšanja i uštede.

Nagrada IMEX Zeleni izlagač (IMEX Green Exhibitor Award) ustanovljena je sa ciljem da obrazuje i ohrabri izlagače da koriste strategiju „ponovnog korišćenja i recikliranja“ za dizajn i postavljanje svog izložbenog štanda.

Nagrada IMEX Zeleni dobavljač (IMEX Green Supplier Award) ustanovljena je prošle godine kao način da se javno oda priznanje dobavljačima kongresne industrije koji igraju ključnu ulogu u podsticanju ostatka industrije da dostigne ekološke ciljeve.

Nezavisni žiri, koji se sastoji od predstavnika industrije i stručnjaka za životnu sredinu, bira pobednike.

Savetu zelene gradnje SAD-a (US Green Building Council /USGBC/) dodeljena je „Zlatna“ nagrada IMEX Zeleni susreti za 2009. godinu na IMEX gala večeri u Frankfurtu. Nagrada je dodeljena kao priznanje za njihov istaknuti „zeleni“ skup, Konvenciju Zelene gradnje, koja je održana u Bostonu 2008. godine, a na kojoj je USGBC demonstrirao duboko razumevanje načina na koji se može pratiti i meriti ostvarenje ekoloških ciljeva, kao i načina na koji se kod dobavljača može probuditi zainteresovanost i motivacija da podrže ambicije skupova Saveta. USGBC je takođe prva severnoamerička organizacija koja je podnela zahtev za dodelu sertifikata BS 8901* za ceo svoj Sektor za menadžment skupova. Ovo je drugi put da je Savet primio ovo priznanje, pošto je prethodno pobedio 2006. godine.Green Meetings Silver Award Winner Christiane Schlüter, Oracle Open World with Amy Spatrisano, GMIC and Ray Bloom, IMEX Chairman

Srebrna nagrada Zeleni susreti u 2009. godini dodeljena je za Oracle-ovu konferenciju Oracle OpenWorld Conference 2008, koja je održana u San Francisku. Žiri je još jednom bio impresioniran visokim standardima koje Oracle postavlja sebi u čitavom preduzeću, kao i njegovim dugoročnim angažmanom za unapređenje održivog razvoja preko svog sektora za organizaciju globalnih skupova. Oracle OpenWorld je godišnja trgovinska izložba sa 40.000 učesnika. Ova manifestacija se održava na pet različitih konferencijskih mesta i za njeno održavanje se angažuje ukupno 85 hotela. Po mišljenju žirija, kompanija je uspela da ostvari impresivne uštede energije, naročito u pogledu potrošnje struje.

U 2008. godini, „Zlatnu“ nagradu IMEX Zeleni susreti dobili su hoteli Scandic Hotels za njihov Skup švedskih koordinatora za unapređenje životne sredine, koji je održan u hotelu Scandic Ariadne u Štokholmu u oktobru 2007. godine. Scandic ima 130 hotela u 9 zemalja, a svaki hotel ima najmanje jedno lice zaduženo da vrši poslove koordinatora za unapređenje životne sredine. Skup je bio impresivan, i to ne samo zbog ekološkog rada u samom hotelu u kom je skup održan, već zbog toga što takav rad primenjuju svi njihovi hoteli. Oni ovo rade uspešno zahvaljujući tome što se najviši menadžment Scandic hotela ozbiljno angažuje u poslovanju koje poštuje principe održivog razvoja. Razvijen je “kompas za održivo poslovanje”. Svi poslovi u okviru Scandic-a, npr. politika vršenja nabavki, deklaracije dobavljača, smernice za izgradnju, sagledavaju se u okviru trostrukog bilansa[1].

Kako oni to postižu?

– efikasnim korišćenjem energije/prirodnim osvetljenjem, senzorima koji registruju prisustvo osoba u prostorijama gde se održavaju sastanci/u hotelskim sobama, smanjenom upotrebom klime…

– obezbeđivanjem grupnog prevoza, programa redukcije količine ugljendioksida (u drugim gasovima staklene bašte) za avio-prevoz, promovisanjem koncepta zajedničkog korišćenja automobila/tranzitnih usluga, kupovanjem lokalno uzgajane organske hrane…

– korišćenjem ekoloških sredstava za čišćenje, a 65% hotela koristilo je reciklažni toaletni papir…

– implementacijom procesa registracije i rezervacije koji se u potpunosti vrše onlajn, bez korišćenja papira. Značke sa imenima i držači se sakupljaju za recikliranje i za ponovno korišćenje, kao i u proteklim godinama.

– Izložbeni materijali, uključujući podne obloge, građevinski prenosivi materijal, oznake i signalizaciju, poklone i kancelarijski materijal poklanjaju se lokalnim humanitarnim organizacijama. Dodatno je i skoro 2.000 flaša vode, 500 reciklažnih kesa za kupovinu i preko 5.000 konferencijskih kesa poklonjeno 21 lokalnim grupama, a hrana je poklonjena lokalnim prihvatilištima.

Detaljnije informacije možete da nađete na sledećim internet stranicama:

http://www.imex-frankfurt.com/documents/USGreenBuildingCouncilCaseStudy.pdf

http://www.imex-frankfurt.com/documents/Scandic.pdf

Izvori: http://www.imex-frankfurt.com

* BS 8901 je standard za održive skupove Britanskog instituta za standarde (British Standards Institute), a koji obezbeđuje specifikacije o tome kako treba upravljati ekološkim, ekonomskim i socijalnim aspektima skupova i konferencija.

SGBC je angažovao nezavisno treće lice da izvrši proveru i procenu njegovog sistema za menadžment skupova, kojim rukovodi Sektor Saveta za menadžment skupova i manifestacija. Provera je uključila pregled funkcionisanja organizacionih procesa, pregled dokumentacije koja uključuje ugovore i zahteve za ponude, zatim intervjue sa osobljem, prodavcima i zainteresovanim stranama, kao i inspekcije na licu mesta na samoj manifestaciji Zelene gradnje. Konačni rezultat procesa dodeljivanja sertifikata BS 8901 biće poznat u proleće 2009. godine.


[1] eng. tripple bottom line – računovodstvena politika u koju je uključena komponenta održivog razvoja i u okviru koje se ne sagledava samo ostvareni materijalni profit, već i društveni i ekološki uticaj poslovanja kompanije. – prim. prev.

____________________________________________________________________________________________________GMIC_logo__________

IMEX Zelene nagrade (IMEX Green Awards) pokrenuli su zajedno IMEX, Međunarodna hotelska inicijativa za zaštitu sredine (International Hotels Environment Initiative), i Fondacija Oceans Blue (Oceans Blue Foundation) na IMEX-u 2003. godine.  Nagrada se sada dodeljuje u saradnji sa Privrednim savetom za zelene susrete (Green Meeting Industry Council – GMIC).

Nagrađuje se ekološka osvešćenost kod organizatora događaja, izdvajajući postojeće mogućnosti kako bi smestili poslovne događaje u prostore koja su “zeleno” orijentisana, kao i planiranje događaja u kojima su pitanja održivosti potpuno uzeta u razmatranje.

SHARE
Prethodni tekstGENERACIJA Y – BUDUĆNOST KONGRESNE INDUSTRIJE NA EIBTM-u
Sledeći tekstHotel Brotnjo, Čitluk, Bosna i Hercegovina
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.