Food trucks podrazumevaju velika vozila opremljena i namenjena proizvodnji i prodaji hrane. Originalno potiču iz Sjedinjenih Država, a smatra se da su se pojavili još u 17 veku.

Pretečom današnjih food trucks se smatra chuckwagon, koji je 1866. godine napravio Charles Goodnight rančer iz Teksasa. Naime, nakon američkog građanskog rata stočari su čuvali stoku u udaljenim delovima zemlje, stoga su im bile potrebne zalihe hrane i za po nekoliko meseci. Charles je došao na ideju da vojnički karavan modifikuje za potrebe stočara. Na zadnji deo karavana dodao je tzv. „chuck box“ koji se sastojao od fioka i polica za skladištenje hrane, kao i pločom koja je predstavljala radnu površinu za kuvanje. Dodatno postojali su delovi za vodu, kao i za drva.

Tridesetak godina nakon stvaranja Chuckwagon-a, pojavljuju se ulični prodavci kobasica, koji počinju i sa prodajom hrane u velikim univerzitetima (Yale, Harvard, Princeton, Cornell). U narodu su nazivani „dog wagons”. Godine 1950. pojavljuju se prva vozila koja prodaju sladoled. Ovo su počeci mobilne industrije hrane u Americi, koja se vremenom proširila i na ceo svet.

Food trucks su pogodni za razne vrste promocija, prezentacija, tim bildinga i ostalih događaja, naročito ukoliko se održavaju na otvorenom.

U današnje vreme food trucks se najčešće povezuju sa konceptom pop-up restorana, koji podrazumevaju mobilne restorane. Ovi restorani putem društvenih mreža svoje posetioce obaveštavaju o kretanju i trenutnoj lokaciji. Najveću popularnost imaju u Americi, Australiji i Velikoj Britaniji.

Food trucks se sve više koriste i prilikom organizacije događaja. Prednosti i opcije koje ova vozila nude prilikom planiranja određenog događaja su razne. Ukoliko npr. organizujete višesatni seminar ili predavanje u hotelu ili nekom drugom zatvorenom prostoru, ručak možete organizovati ispred hotela, ukoliko lokacija i vremenski uslovi dozvoljavaju. Hrana i piće bi bili pripremani u kamionima, sa mogućnošću raznovrsne kuhinje i kreiranja restorana na otvorenom. Takođe, food trucks organizatorima događaja omogućavaju i organizaciju događaja izvan hotelskih i event prostora, npr. u prirodi ili lokacijama izvan gradova.

Na ovaj način delegatima se pruža drugačiji koncept od uobičajenog, podstiče se interaktivnost. Pored toga, omogućeno im je da izađu iz prostorija za sastanke i uživaju u inovativnom i drugačijem posluženju. Takođe, samom događaju se daje poseban značaj i nešto po čemu će ga učesnici pamtiti i izdvojiti u odnosu na ostale.

Food trucks su pogodni za razne vrste promocija, prezentacija, tim bildinga i ostalih događaja, naročito ukoliko se održavaju na otvorenom. Kamione je moguće brendirati i prilagoditi događaju i kompaniji. Posebna prednost kamiona je njihova funkcionalnost i opremljenost kako za pravljenje tako i za služenje hrane i pića.

Food Truck
Food Truck

U Americi se food trucks često koriste na eventima i u zatvorenom prostoru, kada tema i brending događaja to dozvoljavaju. Primeri iz prakse su raznovrsni, a pored angažovanja food trucks-a za potrebe kompletnih keteringa za učesnike nekog događaja, koriste se i za služenje sladoleda, dezerta, kafe, piva i sl.

Poslednjih godina, kao deo lifestyle koncepta velikih gradova, pojavili su se food truck festivali. U Americi ovi festivali su prisutni već godinama, dok je ovaj trend u Evropi počeo da se razvija proteklih par godina. Food truck festivali okupljaju veliki broj posetilaca, kako su mahom besplatni. Hrana koja se predstavlja i služi može biti raznovrsna, od azijske kuhinje, do craft piva, sladoleda, raznih poslastica kao i standardnih fast food proizvoda. Najpoznatiji i najveći festival u Evropi organizuje se u Briselu. Okuplja prosečno oko 100.000 posetilaca koji uživaju u kulinarskim veštinama predstavljenih na oko 100 food truck-ova. Festival se održava na preko 3 km prostora, u samom centru Brisela. U Srbiji ovaj trend još uvek nije oživeo, organizuju se festivali piva i kafe, ali ne podrazumevju angažovanje food truck kamiona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.