Graeme Barnett, Exhibition Director of EIBTM
Graeme Barnett, Exhibition Director of EIBTM

Grem Barnet beleži preko 14 godina radnog iskustva u svetskoj sajamskoj industriji u okviru Reed Exhibitions, imena koje stoji iza vodećeg svetskog potfolija poslovnih i ostalih vrsta događaja.

Nakon 5 godina rada na velikom broju ključnih projekata u industriji UK (uključujući i akvizicije i razvoj mesta i planiranje) Grem je prešao u Reed Travel Exhibitions 2001. godine na mesto event direktora za World Travel Market, odgovornog za razvoj i sprovođenje strategije samih događaja po prelasku u ExCeL 2002. godine.

Grem se 2006. godine priključuje protfoliju kongresa i motivacijskih putovanja pri Reed Travel Exhibitions kao vođa tima odgovornog za uspešno lansiranje GIBTM u Abu Dabiju 2007. godine zajedno sa ponovnim lansiranjem CIBTM u Pekingu 2009. godine. Kroz rad na kongresnim destinacijama u razvoju, Bliski istok i Kina, Grem radi na višim nivoima u oblasti privrede i državnog sektora pružajući pomoć u izradi strategije i promociji stručnih kongresnih i motivacijskih projekata.

Grem je nedavno unapređen u sajamskog direktora EIBTM, a biće odgovoran za vođenje budućeg razvoja i rasta događaja. Grem je odgovoran i za razvoj globalne prodajne strategije za portfolio kongresa i događaja RTE (Reed Travel Exhibitions).

1. Bili ste sajamski direktor i za CIBTM u Pekingu i za GIBTM u Abu Dabiju.  Koje sličnosti i razlike očekujete u upravljanju ovim sajmovima u poređenju sa EIBTM sajmom u Barseloni?

Uloga sajamskog direktora je ista za svaki od naših portfolija događaja. Na kraju krajeva, uloga se odnosi na vođenje tima profesionalaca sajamske i kongresne industrije, čiji je cilj da kreiraju i sprovedu događaj bilo na regionalnom ili globalnom nivou, koji ispunjava potrebe naših klijenata i industrija koje opslužuju. Osnovni činioci naših događaja se odnose na pružanje kvalitetnih usluga poslovanja, umrežavanja i učenja tako da su naši timovi veoma dobro izverzirani u izradi strategija kojima se to i postiže, bilo u Kini, Abu Dabiju ili Evropi. Naravno da postoje razlike u izgledu i atmosferi svakog događaja, ali se suštinski gledano naši događaji u Evropi i ostalim delovima sveta izrađuju prema osnovnom planu i brendu kongresa RTE koji se repliciraju na svakoj lokaciji.

Izrada i CIBTM i GIBTM je sprovedena zajedničkim naporima uz učešće lokalnih i nacionalnih interesnih strana, bez čije velike podrške ne bi bilo moguće organizovati ove događaje. EIBTM u Barseloni se ne razlikuje u tom smislu, a pošto je odnos sa interesnom stranom od vitalnog značaja za kontinuirani uspeh događaja, iz toga sledi da su sličnosti sveobuhvatne na mnogo načina. Sigurno je da je izazov lansiranja događaja u dva kulturno tako različita regiona kao što su Bliski istok i Kina značajno iskustvo za mene sa stečenim uvidom u razvoj i upravljanje pozitivnim poslovnim odnosima tako da sam sigurno bolje pripremljen za upravljanje EIBTM kao rezultat rada na CIBTM i GIBTM.

Očigledno je da obim predstavlja glavnu razliku koju bih izdvojio. Dok logistička podrška ima poprilično slične zahteve, upravljanje putovanjima i planovima za preko 3.800 gostujućih kupaca (hosted buyers) predstavlja glavni izazov dok nastojimo da obezbedimo specifično skrojen plan za svakog kupca koji ispunjava njihove pojedinačne zahteve. Program profesionalne edukacije na EIBTM redovno prelazi 4000 učesnika na 45 zasebnih skupova tako da obezbeđenje raznolikosti i kvaliteta sadržaja na svetskom nivou predstavlja najveći poduhvat.

Što se tiče EIBTM 2010, već smo na dobrom putu da iznesemo još jedan veliki događaj. Moja uloga ove, a i narednih godina, jeste da i dalje obezbeđujem sajam koji prevazilazi očekivanja, pruža poslovne prilike za sve prisutne, postiže rast, nadahnjuje industriju i pomaže u angažovanju lidera budućnosti. Što se mene tiče, veoma me motiviše to što sam u mogućnosti da vodim ovaj neprikosnoveni događaj.

2. Društvene medijske mreže i ostala savremena sredstva komunikacije su sve popularniji i predstavljaju bogat izvor informacija i način da se ostane u toku sa najnovijim vestima i trendovima. Kakav je njihov uticaj na sajamsku industriju? 

U proteklih nekoliko godina, broj sredstava komunikacije sa međunarodnom, regionalnom i lokalnom publikom se eksponencijalno povećao. Reed Travel Exhibitions ima tim odgovoran za izradu i postavljanje sajta za svaki događaj. Oni predstavljaju stožere uspešne komunikacije na redovnoj osnovi jer nam omogućavaju momentalne izmene i ažuriranje u cilju informisanja naših interesnih strana. Polako postavljamo grupe na Linked-In, Facebook strane, vebinarove, blogove i TV uživo na sajtovima gde tek pre nekoliko godina ništa od ovog nije bilo ni relevantno.

Naš portfolio kongresnih događaja širom sveta nas stavlja u jedinstvenu poziciju. U mogućnosti smo da se povežemo sa klijentima i industrijom na održiv način, da pružamo informacije, novosti i ažurirane podatke za raznovrsne kulture i dajemo uvid na globalnom nivou. Kada se uspešna preporuka izlagača, čija su poslovna očekivanja prevaziđena, uhvati okom kamere i postavi na YouTube, Facebook ili internet stranu samog događaja, to nam momentalno omogućava trenutno prenošenje poruka trećoj strani, širenje informacija i vesti u mnoge delove sveta.

Definitivno ćemo težiti da iskoristimo što je više moguće društvenih medija za koje smatramo da su odgovarajući, ali ćemo se pobrinuti i da su naše poruke dobro usmerene i relevantne.

3. Po Vašem mišljenju, koja je sledeća novo-otkrivena kongresna destinacija?

Kongresni portfolio RTE (Reed Travel Exhibitions) je trenutno zastupljen u 5 zemalja: Australija, Abu Dabi, Španija, Kina, a od 2011. godine i SAD. Kao rezultat toga, naši izlagači predstavljaju svaki deo sveta sa brojem od preko 3000 i to samo na ovogodišnjem EIBTM! Prema tome, teško je izdvojiti mesto koje nije osetilo ekonomski uticaj koji kongresna industrija ima na grad ili destinaciju. Sačekaću da vidim rezultate Izveštaja o industrijskima kretanjima EIBTM, koji će biti predstavljen prvog dana u Barseloni i koji može poprilično da ukaže na destinacije budućnosti!

4. Da li vidite jugoistočnu Evropu (Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Bugarsku, Crnu Goru, Rumuniju, itd.) na mapi kongresne industrije? Uzimajući u obzir profesionalno iskustvo, da li imate savet koji se tiče strategije i promocije u ovim zemljama?

Imamo veliki broj izlagača koji predstavljaju jugoistočnu Evropu kao što su Lidia Tours iz Bugarske, Liberty Incentives & Congress, Hilton Atina, A La Carte Travel Ltd, The DMC Grčka, Turistička organizacija Kipra, Turistička organizacija Slovačke, Turistička organizacija Slovenije, kao i Kongresni biro Beograda, uključujući i 28 izlagača iz Hrvatske i 22 iz Turske.

Kongresni biro Srbije predstavlja dobar primer zašto kompanije treba da budu prisutne na EIBTM. Biro izlaže poslednje tri godine, a zahvaljujući prisustvu 2009. godine imao je nekih 250 potencijalnih poslovnih prilika i sagledao ovaj događaj kao ključni faktor za kongresni biznis.

Sigurno je da nove destinacije u razvoju treba da se promovišu na drugačiji način od već razvijenih destinacija, što je posebno važno činiti na događajima kao što je EIBTM, pošto je potrebno utvrditi različite strategije i ciljeve za destinacije na različitim nivoima razvijenosti.

5.   Ima li novih planova i zanimljivih aspekata za naredni EIBTM?

Prepoznajući povraćaj od investicije prisustvom na EIBTM, ove godine će nas posetiti preko 20 novih izlagača od destinacija do hotelskih lanaca, usluga na lokaciji do organizatora konferencija. Među mnogim novim licima naći će se: Marriott International, Politours, Ilanga Travel, Cruise and Business Events, Divan Hotels, L’AND, LITEXPO, African Conferences, KeyDM, Meeting Point International, Ruanda, Uganda, Nigerija i Sejšeli, Epoque Hotels, Nacionalna turistička organizacija Japana, Litvanski izlagački i kongresni centar (LITEXPO), Principal Hayley i indijski tur-operater Incent Tours. Imamo i izrazito učešće iz Afrike, što nas posebno raduje jer, kako se čini, ovaj kontinent prosto ubira plodove uspešnog Svetskog kupa u fudbalu u Južnoj Africi.

Drago nam je i da predstavimo mnogobrojne nove sadržaje na EIBTM 2010. Da navedem samo nekoliko: namenski postavljen Predavački teatar koji će se nalaziti u izlagačkom delu ove godine, gde će se odvijati događaji tipa Obrazovnih skupova španskog jezika, kao i Svakodnevni sati tehnologije (Daily Technology Hours). Svakodnevni sati tehnologije predstavljaju sastavni deo Obrazovnog programa, koji omogućava posetiocima da budu u toku sa najnovijim tehnološkim dostignućima u industriji.

Ove godine će biti preko 45 skupova u okviru Obrazovnog programa EIBTM – kompletne informacije se mogu naći na www.eibtm.com u okviru Highlights i Features.

Još jedan novi sadržaj ove godine je EIBTM-ova lična „Zelena soba”, posvećena seminarskom delu koji se bavi korporativnom društvenom odgovornošću. Dnevno se održava niz skupova, koji se bave nekim od ključnih pitanja održivosti u ovom trenutku, kao što su kako funkcionisati po ekološkim principima bez prevelikog budžeta, upravljanje otpadom, kao i izveštavanje o održivosti.

Ono što je još jedna novina ove godine jesu nagrade EIBTM za štandove, čiji je cilj da odaju priznanje najsjajnijim, najposećenijim i najboljim štandovima na ovogodišnjem sajmu.

SHARE
Prethodni tekstTreća regionalna konferencija o vinu
Sledeći tekstRestoran Žabar, Beograd, Srbija
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.