EDUKACIJA U KONGRESNOM TURIZMU

0
5771
Edukacija u kongresnom turizmu 04

Edukacija u kongresnom turizmu 01Izučavanje kongresnog turizma na fakultetima

„Od 2008. godine sa novim konceptom i proširenjem nastavnog kadra na smeru Turizam i hotelijerstvo, uspeli smo da u sklopu predavanja i vežbi na predmetima Marketing u turizmu i Menadžment turističkih preduzeća, čitav jedan segment posvetimo kongresnom turizmu, u toku kojeg se studentima predstavljaju međunarodno priznati principi kongresnog turizma, kao i slučajevi iz prakse“, kaže Dr Bojan Zečević sa Ekonomskog Fakulteta u Beogradu. On navodi i da se studenti na master studijama od 2007. godine, na predmetu Menadžment i marketing događaja, upoznaju sa strateškim okvirom organizacije događaja. „Ovde je neophodno istaći da je nastavno osoblje našeg smera na Fakultetu nosilac međunarodno priznatih sertifikata kongresnog turizma vodećih svetskih asocijacija (ICCA, DMAI), i da u okviru svoje istraživačke i akademske funkcije studenti to zaista znaju da prihvate i iskoriste“, ističe Zečević.

Na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, na PMF u Novom Sadu, studenti na osnovnim studijama mogu da izaberu predmet Kongresni turizam (od 2006. godine), a na master studijama mogu da izaberu predmet Menadžment događaja (od 2007. godine). Na datim predmetima postoji interesovanje, oko 40 studenata, po godini. Dr Tatjana Pivac i Dr Vanja Dragićević ističu da će od sledeće školske godine imati nekoliko predmeta koji se bave događajima: Upravljanje kulturnim događajima, Upravljanje poslovnim događajima, Upravljanje sportskim događajima i Upravljanje specijalnim događajima.

Na Fakultetu za turizam i ugostiteljstvo u Ohridu, Republika Makedonija (koji je u sklopu Univerziteta Sv. Kliment Ohridski – Bitola) na osnovnim studijama imaju predmet Organizovanje kongresa i skupova (od 2008. godine). Prof. Ivanka Nestoroska sa FTU Ohrid kaže da je to obavezan predmet na studijskim programima Hotelsko-restoranski menadžment i Gastronomija, a izborni predmet na studijskom programu Turizam. Ona dodaje da prosečno oko 30% od studenta bira ovaj predmet. Na postdiplomskim studijama, na smeru Turizam, kao izborni predmet postoji Menadžment događaja (od 2008. godine), koji bira oko 20% upisanih studenata.

„Interesovanje studenata za predmet MICE turizam je veliko. U pitanju je izborni predmet za koji se u proseku opredeljuje čak do 80% studenata. Dve trećine semestra posvećeno je teorijskom proučavanju osnova, ali i savremenih dostignuća u oblasti MICE turizma, dok obavezno jednu trećinu posvećujemo sticanju praktičnih iskustava”, kaže Doc. Dr Ana Tripković Marković sa Fakulteta za turizam u Baru, Crna Gora. Ona ističe da imaju odličnu saradnju sa lokalnim predstavnicima koji se bave MICE Edukacija u kongresnom turizmu 02turizmom i koji uvek rado drže gostujuća predavanja njihovim studentima. „Takođe, prilikom izrade završnog rada, studenti imaju priliku da se potpuno upoznaju, sa jedne strane, sa onim što klijenti u kongresnoj industriji zahtevaju, a sa druge strane, sa onim što Crna Gora, kao kongresna destinacija, nudi”, završava Marković.

Prof.dr.sc. Denisa Krbec sa Univerziteta Jurja Dobrile u Puli, Odsek za ekonomiju i turizam, kaže da se teme iz ove oblasti obrađuju kroz intenzivnu saradnju sa poslovnim partnerima iz turističkog sektora u obliku seminarske i/ili praktične nastave.

U Sloveniji, sa Univerziteta Primorska, Fakultet za turizam iz Portoroža, takođe kažu da postoji veliko interesovanje od strane studenata koje raste iz godine u godinu. „Fakultet teži da, pored teorijskog proučavanja, najbolje studente pošalje na praksu u Kongresni biro, PCO i DMC agencije, ili u hotele i kongresne centre”, kaže mag. Marijana Sikošek. Predmet Kongresna delatnost postoji kao samostalan, od 2006. godine u sklopu studija Menadžment turističkih destinacija i Menadžment turističkih preduzeća.

Na fakultetima u regionu Jugoistočne Evrope je prilično sužen izbor predmeta, smerova, ili modula koji se direktno odnose na kongresni i poslovni turizam. Najpribližnija znanja vezana za kongresnu industriju mogu se pronaći na fakultetima koji imaju smer turizam i hotelijerstvo, pa u okviru njega predmet Menadžment događaja (Event menadžment, Upravljanje događajima), Organizovanje kongresa i skupova, Menadžment turističkih preduzeća ili Destinacijski menadžment (Menadžment turističkih destinacija). Samo par fakulteta u regionu navode direktno kongresni turizam ili tzv. MICE turizam, i to uglavnom kao izborne predmete. Na sve to, postavlja se i pitanje kakav program i sadržaj se krije iza određenog naziva predmeta.

Planovi za izučavanje kongresnog turizma u budućnosti

„Ono što je realno očekivati je izučavanje kongresnog turizma u sklopu specijalističkih i master studija. U narednih nekoliko godina poseban aspekt Edukacija u kongresnom turizmu 03Fakulteta će biti na uvođenje novih predmeta i savremenog pristupa predmetima iz oblasti turizma. Neophodno je istaći da naziv smera ili predmeta studentima ne može garantovati kvalitet onoga što uče, i to je razlog zašto mi insistiramo na sadržaju programa – šta je to što uče, koliko je to releavntno, da li je to međunarodno primenljivo, i najbitnije, da li imaju od koga to da nauče”, kaže Dr Bojan Zečević sa Ekonomskog Fakulteta u Beogradu.

„Naglasak će biti na unošenju što više nastavnih sadržaja iz ove oblasti u postojeće predmete na osnovnim, master i doktorskim studijama. Tome treba dodati i profesionalni rad naših studenata na III i IV godini studija u trajanju od minimum dva meseca koji sadrži direktno ili indirektno i rad u vezi sa poslovnim i kongresnim turizmom. Sve to svedoči da i pored nepostojanja posebnog smera ili predmeta, ova oblast se svestrano obrađuje kroz više raznovrsnih nastavnih aktivnosti”, kaže Prof. Dr Jovan Popesku, Univerzitet Singidunum, Fakultet za turistički i hotelijerski menadžment.

Dr Svetislav Milenković, profesor na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu kaže da za sada ne postoji mogućnost za pokretanjem posebnog smera za kongresni turizam, ali ističe da bi to bilo vrlo interesantno, obzirom da se Kragujevac kao univerzitetski grad, sve više razvija u kongresni centar.

Spisak fakulteta u regionu

U tabeli se nalaze fakulteti iz regiona koji imaju smerove i uz to predmet(e), za koje su profesori sa ovih fakulteta naveli da obrađuju oblast kongresnog turizma (Napomena: za informaciju o smerovima i predmetima kontaktirali smo fakultete i koristili web sajtove ovih institucija kao relevantne izvore).

FAKULTET

ODSEK / SMER

PREDMET

SRBIJA

Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu

Turizam i hotelijerstvo

Marketing u turizmu

Menadžment turističkih preduzeća

Menadžment i marketing događaja

Prirodno matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu

Geografija, turizam i hotelijerstvo

Kongresni turizam

Menadžment događaja

Fakultet za turistički i hotelijerski menadžment, Univerzitet Singidunum Beograd

Turizam i hotelijerstvo

Tematski turizam

Menadžment turističkih destinacija

Hotelsko poslovanje

Poslovanje turističkih agencija i organizatora putovanja

Ekonomski fakultet, Univerzitet u Kragujevcu

Studijski program Ekonomija

Ekonomika turizma

Turizam i životna sredina

Menadžment turističkih destinacija

Turizam i agrobiznis

CRNA GORA

Fakultet za turizam Bar, Univerzitet Mediteran

Menadžment u turizmu

Menadžment u hotelijerstvu

MICE turizam

Fakultet za turizam i hotelijerstvo Kotor, Univerzitet Crne Gore

Turizam

Selektivni turizam

HRVATSKA

Ekonomski fakultet, Univerzitet u Zagrebu

Turizam

Specifični oblici turizma

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Univerzitet u Rijeci

Turizam

Menadžment turističke destinacije

Specifični oblici turizma

Planiranje događaja

Univerzitet u Zadru

Turizam i komunikacione nauke

Specifični oblici turizma

Ekonomski fakultet, Univerzitet u Splitu

Turizam i hotelijerstvo

Upravljanje manifestacijama

Univerzitet Jurja Dobrile u Puli

Ekonomija i turizam

Ekonomika turizma

Marketing u turizmu

Selektivni oblici turizma

Turizam događaja i odnosi sa javnošću

SLOVENIJA

Fakultet za turističke studije – Turistica, Univerzitet Primorska, Portorož

Menadžment turističkih destinacija

Menadžment turističkih preduzeća

Kongresna delatnost

MAKEDONIJA

Fakultet za turizam i ugostiteljstvo Ohrid, Univerzitet Sv. Kliment Ohridski – Bitola

Hotelsko-restoranski menadžment i Gastronomija

Studijski program turizam

Organizovanje kongresa i skupova

Menadžment događaja

Kongresni i poslovni turizam na konferencijama i seminarima

Predavanja i edukacije direktno vezane za oblast kongresnog turizma, se za sada, na našim prostorima, najadekvatnije mogu pronaći u vidu specijalizovanih konferencija i trening seminara.

U Srbiji se jedanput godišnje održava EIAT konferencija za studente i industriju, na kojoj su predavači istaknuti stručnjaci iz ovih oblasti. Neki od njih su Rob Davidson, Rick Taylor, Mady Keup.

U Hrvatskoj se održavaju višednevni seminari gde je predavač Linda Pereira, jedna od vodećih stručnjaka i predavača u kongresnoj industriji.

Usavršavanje u kongresnoj industrijiEdukacija u kongresnom turizmu 04

Ukoliko već imate iskustvo na polju organizacije događaja i radite u kongresnoj industriji, može vam biti od koristi da steknete zvanje CMP (Certified Meeting Planner) koje je međunarodno priznato.

Savet kongresne industrije (CIC) pokrenuo je 1985. godine program akreditovanog stručnjaka u kongresnom turizmu (CMP) u cilju usavršavanja znanja i učinka stručnjaka u kongresnom turizmu, poboljšanja statusa i kredibiliteta kongresnog turizma kao profesije i unapređivanja jednoobraznosti standarda u praksi.

Do danas je preko 12.000 pojedinaca iz 34 zemlje steklo ovo zvanje koje se zasniva na profesionalnom iskustvu i strogom ispitivanju. Zvanje CMP svedoči o tome da je pojedinac posvećen svom pozivu, a govori i o stručnosti u planiranju, upravljanju i uspešnom sprovođenju kongresa i događaja.

Ispiti se obično zakazuju dvaput godišnje (u proleće i zimu), kao i za vreme sajma IMEX koji se održava svake godine u nemačkom gradu Frankfurtu.

SHARE
Prethodni tekstHotel Zlatibor Mona – 120 SMEŠTAJNIH JEDINICA ZA 120 GODINA TURIZMA
Sledeći tekstNajsnežniji morski grad na svetu
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.