Južna Afrika je održala svoju završnu prezentaciju pred Izvršnim komitetom FIFA uoči glasanja 15. maja. Nelson Mandela je govorio o južnoafričkom ,,posvećenom i predanom timu”, a predsednik Mbeki je strastveno govorio o tome kako je ,,došlo vreme Afrike”.

Tiho i sa obnovljenom energijom i odlučnošću, Južnoafrički komitet za kandidaturu je ponovo prionuo na rad i u decembru 2002. godine obavestio FIFA o svojoj nameri da se kandiduje za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2010.

Namera Južne Afrike je ponovo potvrđena 30. maja 2003, putem garancija koje su njena Vlada i Južnoafrički fudbalski savez dali FIFA. Početna svest o kandidaturi je stvorena pozivanjem Izvršnih članova FIFA na južnoafričke lokalne i međunarodne događaje povodom lansiranja kandidature za 2010. Održano je nekoliko sastanaka sa predsednikom FIFA Džozefom S. Blaterom tokom 2003. godine.

Poruka Južne Afrike je bila jednostavna, ali moćna. Imala je najbolje sportske objekte u Africi, mnoge već postojeće, neke koje je trebalo proširiti, ali trebalo je  neke i izgraditi. Imala je jaku komercijalnu podršku vodećih međunarodnih korporacija, najveću i najstabilnijiu ekonomiju na kontinentu, sofisticiranu medijsku industriju i ogromnu podršku miliona svojih građana.

Nakon hiljada sati letenja oko sveta, stotina sati sastanaka i lobiranja, Južnoafrički komitet za kandidaturu je otputovao u Cirih na proglašenje domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu 2010. u maju 2004.

_______

Bid AnnouncementSportski turizam je svetski obrtač novca, čija je vrednost procenjena na 600 milijardi dolara godišnje i koji navodi milione sportskih fanova širom sveta na krupno trošenje novca .

Sport je sam po sebi privlačan, ali se ta privlačnost  ostvaruje preko takmičenja – događaja – koji moraju da budu organizovani u određeno vreme i na određenom mestu, u skladu sa specifičnim pravilima.

Takmičarski sport se razlikuje od rekreacije uglavnom zato što je on neka vrsta ritual, standardizovan je i ne toleriše druge, nove i slobodne vidove aktivnosti. Ako se takmičenje, koje se održava na jednoj ili nekoliko lokacija, pretvori u sistem propraćen aktivnostima karakterističnim za formiranje celovitog turističkog proizvoda, stvara se sportsko-turistički događaj.

Sport će biti primarna komponenta, glavna vrednost ponude, ali trebalo bi da postoje i druge vrednosti i oblici ponude, koji bi trebalo da budu stimulativni i da se dopunjuju. Međutim, postoji i mogućnost da će kod nekih turističkih proizvoda sport biti prateći događaj, ali toliko snažno prisutan da će odlučujuće uticati na celokupan utisak.

Južna Afrika će biti u centru svetske pažnje, jer je ovo prva afrička država koja je domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu. Svetsko prvenstvo u fudbalu 2010. će biti najveći kulturni i sportski festival koji je Južna Afrika ikada iskusila, po rečima japanske fudbalske legende, Hidetošija Nakate, koji se nalazi u Južnoj Africi kao deo FIFA World Cup™ Trophy Tour koji sponzoriše Coca-Cola.

Diego Maradona visits Soccer City StadiumKejptaun je raznolik grad i posmatra se kao tačka vrenja različitih kultura juga Afrike. Teško bi se mogao naći razlog da se ne zaljubite u jedan od najslikovitijih gradova Južne Afrike, Kejptaun.

On ima jedan od najidiličnijih položaja – ugnežđen između okeana i planina koje oduzimaju dah. Pitoreskna planina Sto se uzdiže 1,086m iznad grada i služi kao orijentir moreplovcima. Kada je dan vedar, planina sa ravnim vrhom je vidljiva na 200km sa otvorenog mora.

,,Grad-majka’’, kako Kejptaun nazivaju u Južnoj Africi, nudi obilje kontrastnih aktivnosti, od izležavanja na popularnim plažama na ivicama Atlantskog okeana, do istraživanja živopisno obojene oblasti Bo-Kaapa. Hut Zaliv je glavno mesto za pecanje, posebno tune i jastoga, a istorijska pomorska baza u Sajmonstaunu i na fascinantnu prošlost.

Jedna od najumetničkijih fudbalskih lokacija u Južnoj Africi, novoizgrađeni stadion Grin Point se nalazi  u jednom od najtraženijih delova grada Kejptauna. Stadion Grin Point je jedna od dve lokacije održavanja polufinalnih utakmica Svetskog prvenstva u fudbalu.

Generalni sekretar FIFA Džerom Valke je opisao novoizgrađeni kejptaunski stadion kao ,,savršen”.
,,To je jednostavno neverovatan stadion, i svi timovi koji igraju u Kejptaunu će igrati na savršenom mestu.”
Bez želje za subjektivnošću u odnosu na ostale gradove-domaćine, rekao je da je Kejptaun ,,jedan od najlepših u državi”.

Stadion, koji ima spoljašnjost pokrivenu oplatom za smanjivanje buke, ima kapacitet od 70,000 ljudi i planiran je za završetak radova u decembru 2009. Grin Point posed, na kome se gradi novi stadion za 2010., bio je prvobitno mnogo veći nego danas, i obuhvatao je veći deo zemlje između mora i Signal Hila, protežući se od centra grada prema Si Pointu.

Tzaneen Street football, Polokwane - South AfricaFudbalski navijači koji putuju u Južnu Afriku na Svetsko fudbalsko prvenstvo 2010. dobiće tradicionalnu toplu južnoafričku dobrodošlicu bez obzira na to koji od devet gradova-domaćina posete. Kejptaun, Durban, Johanesburg, Mangaung/Blumfontejn, Zaliv Nelsona Mandele/Port Elizabet, Nelspruit, Polokvane, Rustenburg i Čvane/Pretorija će biti domaćini svih 64 utakmica tokom turnira koji će trajati mesec dana, od 11. juna do 11. jula 2010, ali za gradonačelnika Kejptauna, Dena Platoa, utakmice će dobiti timski duh. ,,Više smo nego spremni da ugostimo sve takmičare i navijače i nadamo se da će se oni i kasnije vraćati kao turisti bez svojih timova.

Ovo Svetsko prvenstvo će posetiocima ponuditi priliku da istraže atrakcije države i glavna turistička mesta i omogućiti svetu da bolje upozna i više ceni Južnu Afriku i kontinent”, rekao je dr Deni Džordan.

SHARE
Prethodni tekstINTERNATIONAL QUALITY CROWN AWARD LONDON 2010. uručena Best Western Prezident Hotelu iz Novog Sada
Sledeći tekstČemu susreti?
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.