Danas ne možemo zamisliti funkcionisanje bez savremenih načina komunikacije. Ona nam olakšava život, omogućava da završavamo posao brže i da budemo u kontaktu sa ljudima iz celog sveta u istom trenutku.

Dobar deo poslovne komunikacije se vrši preko telefona, putem e-maila, poštom, biltenima, putem internet stranica kompanija, intraneta i interneta, VoIP-a, Skype-a,  video-konferencija i sl. Oni su otvorili marketinške mogućnosti i učinili B2B marketing i partnerstva mnogo delotvornijim.

Ipak, koliko god bili sjajni, oni ne mogu u potpunosti da zamene sastanak licem u lice i najčešći razlog za održavanje poslovnih sastanaka je upravo to. Povod za diskusiju može biti nova ideja, nova šansa, problem, razmena i sakupljanje ideja, donošenje odluke o nečemu i još mnogo toga.

Diskutovanje o nečemu licem u lice nam omogućava ne samo da čujemo o čemu se razgovara, već i da vidimo oči sagovornika, njegov/njen govor tela, kakve utiske i osećanja ima o temi razgovora. Posmatranje i proučavanje govora tela i mišića lica je veoma važno zato što nam omogućava da čitamo reakcije sagovornika na ono što govorimo, kao i šta stvarno misle o onome o čemu oni govore.

Samo 7% komunikacije čini govor. Ostalih 93% čini glas (38%) i govor tela (55%). Ova činjenica dovodi do zaključka da, iako je lako saopštavati brojke i činjenice putem e-maila, pisma ili telefona, prava diskusija i pregovaranje daju najbolje rezultate kada možete da vidite šta glas i telo sagovornika govore  o temi diskusije.

Susreti se javljaju u svim oblicima i veličinama, od improvizovanog ćaskanja u hodnicima, preko nedeljnih sastanaka i godišnjih konferencija. Sve vrste susreta imaju veoma važnu ulogu u biznisu, tako da određeni deo poslovanja treba da bude usmeren  na njihovo planiranje, realizaciju i na evaluaciju rezultata nakon svakog od njih.

SHARE
Prethodni tekstDOŠLO JE VREME AFRIKE
Sledeći tekstZnačaj manifestacija za razvoj destinacije
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.