Događaji koji se pamte

0
4986

Jedinstven i originalan je onaj događaj na kojem uspemo da zaboravimo na svakodnevnicu i realnost, da putujemo u prošlost ili u budućnost, ili prosto na mesta i okruženja koja nam nisu lako dostupna i koja ne čine deo naših svakodnevnih mogućnosti.
Neobični i specijalni prostori ovde igraju veoma značajnu ulogu. Bilo da su u pitanju istorijske građevine, zamkovi, palate, tvrđave, pećine, ili pak teže dostupne lokacije i ostrva.
U ovom broju SEEbtm magazina sproveli smo anketu vezanu za pitanje koliko u regionu Jugoistočne Evrope postoji potreba za ovim prostorima i koliko je ta potreba zadovoljena. Svakako potreba za ovakvim prostorima govori i o stepenu razvijenosti event menadžmenta, obzirom da je težnja za organizacijom neponovljivog događaja na višem nivou u odnosu na osnovnu organizaciju događaja, (koja se nažalost, vrlo često, šablonski sprovodi), u kojoj je bitno da se pojave učesnici, održi neki govor ili predavanje i nakon toga svi raziđu, bez nekog specijalnog utiska ili onoga što će im sa zadovoljstvom ostati u pamćenju. Menadžment na višem nivou zahteva događaje koji se pamte.
Učesnici ankete su bile agencije iz regiona koje se bave organizacijom događaja.
Na pitanje koliko često od klijenata imaju zahtev za organizacijom događaja u neobičnim prostorima, 35% ispitanih je odgovorilo da imaju veoma često i oko 40% zahteva uključuje tražnju za nekim neobičnim prostorom. Ostalih 65% ispitanih je odgovorilo da nemaju takvih zahteva ili ih imaju malo, a do 20% svih zahteva. Ipak, na osnovu rezultata, evidentno je da je ovaj trend u porastu, i da agencije sve češće imaju zahteve za ovom vrstom prostora, što i logično ide sa razvojem kongresne industrije.
Mišljenja agencija o tome da li našem regionu nedostaju neobični i specijalni Sports In Unusual Venues: Agassi vs Federer, Helipad of the Burj Al Arab, Dubai (tennis dubai)prostori ili ih ima dovoljno su podeljena. Približno polovina ispitanih smatra da ih nema dovoljno, a druga polovina da ih ima dovoljno, obzirom na potražnju. Uglavnom se svi slažu da bi trebalo edukovati klijente o pozitivnom utisku neobičnog prostora, i da bi u suštini, oni trebalo da budu ti koji će dati ideju klijentu za organizaciju ovakvih specijalnih događaja.
Postoje ideje i da Turističke organizacije svakog grada porade na tome i izvide prostore koji bi se povremeno mogli adaptirati za specijalne događaje. Određene agencije smatraju da ima dovoljno inspirativnih prostora, i da je uglavnom dovoljna dobra ideja organizatora-agencije i dobra volja klijenta da se bilo koji prostor iskoristi na originalni način. Agencije ističu i problem dobijanja dozvola, saglasnosti, pronalaženje titulara nekih specijalnih prostora isl.
Neobični prostori u kojima su učesnici ankete organizovali događaje su raznovrsni. Navešćemo neke od njih.
Gulliver travel iz Dubrovnika ističe događaje na nenastanjenom ostrvu i u pećini, dok agencija ADRIA D.M.C. iz Budve ističe venčanje na ljupkom ostrvu Gospa od Škrpjela, zatim ugođaj na selu, gde se pred gostima peče rakija i kuva vino, kao i izlet – razgovor u staroj, porodičnoj kuci sa potomcima plemićke familije iz Boke Kotorske. CRAFT Marketing d.o.o. iz Beograda je organizovao press konferenciju u autobusu GSP-a (gradski prevoz). A neobične događaje su organizovali i u većnici gradske kuće, na trgu (korzo) u centru grada. HRG Serbia & Montenegro iz Beograda su specijalne događaje organizovali na Belom dvoru, Gimnaziji u Sremskim Karlovcima, Sali Predsedništva, na ulici prilikom svečanog otvaranja jedne zgrade i sl. New Media Ideas iz Beograda kao najneobičnije zahteve koje su imali od nekog klijenta navodi team building sa kostimima, vestačkom paučinom i veštačkom vatrom u kombinaciji sa alkoholnim pićem, a kao najinteresantniji prostor – jednu vilu na Voždovcu u Beogradu. Pastirska staja je najneobičniji prostor u kojem je Pac sports & Hostel pod Voglom sa Bohinjskog jezera organizovao neki događaj, dok iz SKILLS-a iz Beograda ističu event na nezavršenoj zgradi.

Smeštaj o kome se priča


Tražnja za putovanjima postaje sve zanimljivija. Savremeni turisti više ne biraju samo egzotične destinacije za odmor. U novije vreme raste tražnja za drugim vrstama smeštaja, koji će ponuditi jedinstven i neponovljiv doživljaj. Evo i nekoliko primera iz sveta za nezaboravna iskustva:

Harbour Crane-hotelU okolini Amsterdama izgrađen je hotel za one koji žele da „žive na visini“, pod nazivom „Harbur Krejn“. Ovaj hotel nastao je 2003. godine adaptacijom masivnog krana. Sobe sa nalaze na visini od 60 stopa, a najneverovatnije u čitavoj ponudi je to što posetioci mogu da uđu u centralnu kabinu krana i zarotiraju svoju sobu za čitavih 360 stepeni.

Das Park HotelU Austriji je nastao hotel koji predstavlja spoj jednostavnosti i reciklaže. Das Park Hotel sastoji se od betonskih odvodnih cevi, od kojih su napravljeni mini apartmani. U „sobi„ se nalazi bračni krevet, prostor za odlaganje odeće, osvetljenje, vuneni prekrivač i vreća za spavanje. Ostali prateći sadržaji – toalet, restoran, smešteni su po okolnim javnim mestima. Što se plaćanja tiče, ovaj hotel radi po principu – plati koliko želiš, a važeća valuta je evro.

Hotel EverlandHotel Everland je, kao što mu i samo ime nagoveštava, jedinstven po tome što uvek možete da odsednete u ovom hotelu, ali ne i da ostanete u istom gradu. Na svakih nekoliko meseci ovaj objekat biva premešten u drugi grad, a trenutno se nalazi u Parizu. U okviru hotela se nalazi samo jedna soba uređena poput ultramodernog apartmana sa jednim džinovskim krevetom i jednim kupatilom.

Hotel in ChinaNa istoku Kine gradi se 150 metara visok hotel, u obliku reketa za stoni tenis. Jedinstveno zdanje koje će biti sagrađeno za pet godina, biće deo novog sportskog kompleksa u gradu Huainanu. Planirano je da vrh hotela sa vidikovcem bude u obliku drške reketa, u središnjem delu da se nalaze sobe za goste, a u podnožju prostorije za konferencijske sadržaje. U planu je i da pored reketa bude napravljena i loptica za stoni tenis. I tu nije kraj. U sportskom kompleksu bi tokom narednih godina trebalo da niknu objekti u obliku lopti za fudbal, košarku i odbojku.

Luxe Hotel Suites - Airplane SuiteZa prave ljubitelje neobičnog smeštaja, aviona i visine, tu je hotel – avion Luxe Hotel Suites – Airplane Suite, na aerodromu „Teuge“ u Holandiji. Ovaj neobičan hotel – avion nudi luksuzan smeštaj u potpuno opremljenoj kabini, dugačkoj blizu 40 metara, gde možete da se osećate kao sopstveni pilot. Sa avionskog sedišta, pruža se fantastičan pogled na aerodromsku pistu. Gosti takođe mogu da rezervišu vožnju avionom ili helikopterom, skakanje padobranom, ali i časove letenja za sve one koji žele da se vinu u visine i osete nalet adrenalina u krvi. Ono što boravak ovde čini komfornim i luksuznim jesu sauna, đakuzi, mini – bar, flat televizori, besplatan bežični internet i još mnogo toga.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.