Crna Gora, destinacija o kojoj treba da se priča – Talas Montenegro DMC

0
4174

Očekivanja klijenta se ne smeju izneveri. Pogotovu ako ste deo event industrije. Koliko je kreavnost zaista važna u tom smislu? Koje su specifičnosti podsticajnih (incentive) putovanja? Na ova i druga pitanja odgovore su nam dale Ivana Sofranac, Project Manager i Iva Vujović, Senior Project Manager, iz agencije Talas Montenegro DMC.

Organizacija događaja važi za kreativan posao. Koliko se ovo ispostavlja tačnim u praksi?

Itekako. Zamislite da uvjek organizujete evente koji liče jedan na drugi, gdje bi stigli? Šira vizija i izlazak iz zone komfora su definicija kreativnosti u MICE-u. Kada vidite plažu, vi ne smijete vidjeti samo nju, morate vidjeti stolove na plaži, možda stolove u vodi, sinhro-plivačice u moru i naravno pričati drugim ljudima šta sve vidite. Onda će i oni sami to uočiti. Upravo naša kreativnost i nalaženje rešenja za skoro nemoguće, nam je omogućila da budemo prepoznatljivi i uspiješni na MICE tržištu.

Na koji način opredeljujete kreativan koncept?

Fleksibilnost u našem poslu je svakako MUST stavka. Ovog puta naš klijent je bila kompanija iz Francuske, koja već osam godina, jednom godišnje vrednuje rad svojih zaposlenih kroz incentive putovanja. Kako je u pitanju jedan od vodećih proizvođača sredstava za higijenu, zadali smo sebi temu „čistoća“ koristeći našu čistu i netaknutu prirodu kao glavnu ideju. Tako smo krstarenje kroz Boku i posjetu Cetinju koristili kao osnovu na kojoj smo radili dodajući uvjek nove i interesantne elemente. Onda smo se zapitali „a zašto svaki dan ne bi imao drugačije ime“ pa je jedan dan postao „eau claire“ (čista voda), a sledeći „air frais“ (svjež vazduh). Kroz Kotor smo organizovali otkrivanje grada kroz pet čula i tome dodali još jednu
aktivnost, a to je kotorski karneval. Ovo je ujedno bila i prva grupa za koju je organizovan mali karneval onda kada nije vrijeme za to, a savršeno se uklopila u cijelu priču nesvakidašnjeg otkrivanja i upoznavanja Kotora.

Šta se grupi za koju ste ovaj događaj organizovali najviše dopalo?

Upoznali su zemlju koju, možda, inače nikada ne bi posjetili i imali su ujednačen program tokom kog su uživali u stvarima koje ne čine dio njihove svekodnevnice. Sve u toku njihovog boravka bilo je organizovano samo za njih i njima podređeno, a rečenica koja nas je vodila
do uspješnog događaja bila je želja klijenta, njihovog direktora, „I want to see stars in their eyes“.

Šta za njih znači incentive putovanje?

To su putovanja o kojima se priča tokom cijele radne godine. Sam događaj je onoliko uspješan koliko su učesnici zadovoljni – ukoliko su naučili nešto novo, osjetili se uvaženim i uspostavili čvršće veze sa saradnicima. Motivaciona putovanja su važna i pokazuju zaposlenima da neko vrednuje njihov rad i uviđa koliko je svaki pojedinac važan dio velikog sistema. Veliko nam je zadovoljstvo kada dobijemo informaciju od klijenta koji je procenat ROI (povratka investicije) nakon incentive putovanja. Tada nam je jasno da smo svi u lancu svoj zadatak obavili, što zaista pruža satisfakciju.

Da li se očekivanja klijenata koji su sa naših prostora razlikuju u odnosu na one koji dolaze iz drugih evropskih zemalja?

Kao što je rečeno, sve zavisi od tržišta. Kada su u pitanju tržišta koja već dobro poznajemo često u startu znamo šta klijent hoće i koliko laki ili teški zahtjevi mogu da budu. Većina naših klijenata je iz Evrope ali sve više dolaze iz skoro svih krajeva svijeta, otvaraju nam se nova tržišta koja nam daju nove smjernice i navode nas da izađemo iz usvojenog okvira poslovanja. To je ono što ovaj posao čini izuzetno interesantnim i dinamičnim. Uvjek istražujemo, edukujemo se, osluškujemo, svaka kultura nosi svoju priču.

Sve ono što je novo i do sada neviđeno je za nas izazov. Nakon svakog eventa na pitanje „da li možemo da organizujemo…?“ mi dodamo jedno „Yes, done“ ☺. Na kraju, ipak, imamo samo jedan cilj, a to je da Crna Gora bude desnacija o kojoj se priča.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.