Ispijanje kafe predstavlja svakodnevni, slobodno možemo reći ritual, u kojem većina nas uživa i po nekoliko puta dnevno. Za uživanje u kafi najbitniji je njen ukus, ali postoje i dodatni detalji koji upotpunjuju osećaj zadovoljstva. Jedan od dodatnih detalja je ukrašavanje kafe penom od mleka za koje je „kriv” barista.

Ukrasi koje barista pravi u šoljici kafe mogu predstavljati prava mala umetnička dela, mogu biti tematski u skladu sa nekim događajem ili biti rezultat trenutne inspiracije bariste.
Ukrasi u šoljici kafe su ti koji ostavljaju prvi utisak i, ukoliko ih je pravio vrhunski barista, sigurno će izmamiti osmeh na lice i učiniti da je zapamtimo.
Kako se kultura ispijanja kafe razvijala, polako je počela da se razvija i profesija bariste, koja je postajala sve popularnija. Ovo je relativno mlada profesija, obzirom da postoji tek nekih 30 godina.

Ko je barista?

Barista je naziv za osobu koja se bavi pripremom i posluživanjem kafe na vrhunskom nivou.

Reč, a i zanimanje barista potiče od italijanske reči bar, a odnosi se na osobu koja priprema i služi kafe na bazi espresso kafe.

Za baristu se jednostavno može reći da je to vrhunski poznavalac kafe, čiji posao nije nimalo jednostavan i zahteva puno pažnje, strpljenja i naravno vežbe. Da bi napravio odličnu espresso kafu, barista mora poznavati svaki korak uzgajanja i način posluživanja kafe, ali i mašinu na kojoj radi.

Late Art
Latte Art

Barista mora poznavati poreklo i vrste zrna kafe, način prerade, ali i načine slaganja određenih vrsta kafe sa drugim ukusima i začinima. Pored slaganja sa drugim ukusima i začinima, barista mora znati i kako se pripremaju razne vrste alkoholnih i bezalkoholnih koktela sa kafom.

Latte art

Latte art predstavlja još jednu veštinu koju je važno da barista poznaje u današnje vreme. Latte art se odnosi na umetnost ukrašavanja kafe penom od mleka, tačnije na crtanje ukrasa i sličica.

Barista koji prati svetske trendove iz oblasti kafe, ali i onaj koji se stalno usavršava, sigurno će znati da vam zahvaljujući ovoj veštini izmami osmeh na lice i pruži dodatno uživanje u ispijanju savršene šoljice kafe.
Za baristu, latte art je i način iskazivanja umetničkog dara da napravi odličnu šoljicu kafe.

O značaju bariste svedoče i škole koje su se otvorile širom sveta, a nekoliko škola postoji i u Srbiji.

Svetsko takmičenje barista – WBC je po prvi put organizovano u Monte Karlu, i to tek 2000. godine.

Takmičenja za bariste

Kako je vremenom posao bariste postao specijalizovan i nije svako mogao da ga radi, baristi su počeli međusobno da se takmiče.

Takmičili su se ko će napraviti bolju kafu, ko ima originalnije ukrase i načine posluživanja kafe, ko može da pripremi više kafa u određenom vremenskom periodu, i sl. Ova takmičenja su dovela do stvaranja nacionalnih i svetskih takmičenja za bariste, koja okupljaju najpoznatije bariste iz regiona i celog sveta. Tako se svake godine, u drugom gradu održava Svetsko prvenstvo barista.

Svetsko prvenstvo barista – World Barista Championship (WBC) je međunarodno takmičenje u pripremi kafe, koje je organizovano od strane World Coffee Events (WCE).

Barista
Barista

Takmičenje se organizuje jednom godišnje, u različitim državama, na različitim kontinentima.
Takmičenje okuplja najbolje bariste iz sveta, tokom kojeg oni pripremaju 12 kafa – 4 espresso kafe, 4 kapućina i 4 originalna pića sa svojim potpisom a sve to u trajanju od 15 minuta.

Savamala Coffee Festival održan je 14. i 15. marta 2015. godine u Beogradu.

Sudije tokom takmičenja pored ukusa kafe, ocenjuju i čistoću, kreativnost, veštine barista, ali i sveukupnu prezentaciju. Svaki barista koji učestvuje na takmičenju priprema svoju mešavinu kafe od koje pravi napitke.
Pa tako za pripremu espressa i kapućina mora koristiti istu mešavinu sva 4 puta, a za ostale 4 kafe može koristiti različite mešavine.
Inače, pravo na učestvovanje u takmičenju imaju samo baristi koji su pobednici nacionalnih šampionata barista.
Iako zanimanje bariste vodi poreklo iz Italije, do sada ni na jednom održanom takmičenju nije pobedio Italijan.

Na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu za bariste koje je održano u Sijetlu od 09. do 12. aprila titulu najboljeg bariste odneo je Saša Šestić, australijanac srpskog porekla.

Prošlogodišnji pobednik na takmičenju održanom u gradu Rimini u Italiji bio je Hidenori Izak iz Japana, dok je titulu najboljeg bariste za 2013. godinu na takmičenju održanom u Melburnu odneo Pete Licata iz Amerike.

U Srbiji se takmičenje barista održava od 2009. godine.

Pored ovog takmičenja, postoji i World Latte Art Championship na kojem se posebno ocenjuje umetnički izražaj bariste u jednom jako zahtevnom nastupu.

Što se tiče takmičenja za najboljeg baristu u Srbiji, neki od nosilaca titule najboljeg bariste su Nenad Stojanović, Dalibor Arsić, itd.

Zanimljive činjenice

· Pre 30 godina, niko nije znao šta je barista                                      · Bariste nisu lenjivci ili hipsteri

· Potrebno je mnogo vremena da bi se usavršio latte art                   · Svaki barista ima svoju omiljenu tehniku

· Zagrevanje mleka je nauka!                                            · Bariste učestvuju na takmičenjima u pravljenju kafe

· Neki od njih pohađaju škole za bariste                                                                    · Jezik kafe nije univerzalan

· Oni su stručnjaci!

Ko pravi najbolju kafu i ko je najbolji barista Srbije?

Nenad Stojanović
Nenad Stojanović

To je Nenad Stojanović, barista kafeterije Pržionica u Beogradu.

Nenad je učestvovao na nekoliko takmičenja barista, pa je tako, 2010. godine osvojio titulu najboljeg bariste Srbije.

Zahvaljujući ovoj pobedi Nenad je Srbiju predstavljao na Svetskom prvenstvu barista održanom 2010. godine u Londonu.

Svako kome Nenad napravi kafu sigurno će uživati u njenom ukusu, ali će mu i crteži koje on napravi od pene od mleka ostati u sećanju.

Ovom prilikom Nenad je odvojio malo svog vremena i za novi broj SEEbtm magazina odgovorio na nekoliko pitanja.

1. Koliko dugo se bavite poslom bariste i zašto ste se odlučili baš za ovo zanimanje?

Poslom bariste sam počeo da se bavim 2008. godine. Znanje sam sticao prvo u Srbiji, a potom i van granica Srbije, mada još uvek smatram da imam još dosta toga da naučim.

Ovim poslom sam počeo da se bavim sasvim slučajno, raslo je moje interesovanje za ovu profesiju i trudio sam se da saznam što je više moguće o kafi ali i da se edukujem.

Probao sam različite vrste kafe i shvatio da su sve različite i da svaka ima svoju karakteristiku.

Zanimljivo je da pre bavljenja ovim poslom kafu nisam ni pio, a danas sam postao pravi zavisnik. 🙂

2. Kažu da je potrebno puno vežbe ali i strpljenja da bi se uradio neki crtež u šoljici kafe. Koliko je vremena potrebno Vama?

Što se tiče crtanja po kafi, za savladavanje osnovnih tehnika bilio mi je potrebno nekoliko nedelja. Što se tiče kompleksnijih stvari potrebni su meseci vežbanja, ali se stalnim vežbanjem slike dovode do perfekcije.

 Kao što sam pomenuo, edukacija u ovom poslu je pored vežbanja jako važna, tako da učim neke nove tehnike i poteze kako bih nacrtao još lepšu i kompleksniju sliku.

3. Ove godine ste učestvovali na Savamala Coffee Fest-u i poneli ste titulu najboljeg bariste? Kako ste se spremali za takmičenje?

Nenad Stojanović
Nenad Stojanović

Što se tiče pripreme za ovo takmičenje, kao i svi ostali učesnici pripremao sam se jako kratko.

Priprema mi je zapravo bila dnevna rutina na poslu i tudio sam se da to što ću da pokažem na takmičenju pokažem tj. ponudim i stalnim gostima koji dolaze kod nas na kafu.

Nakon posla bih još malo provežbao kada dođem kući i to je u suštini bila priprema za ovo takmičenje.

4. Šta za vas znače titule najboljeg bariste koje ste osvojili?

Moram priznati da mi titula najboljeg bariste koju sam osvojio 2010. godine na takmičenju za najboljeg baristu Srbije, kao i titula najboljeg bariste na ovogodišnjem Savamala Coffee Festu održanom u Beogradu u Latte art kategoriji znače jako puno.

Ove titule mi daju, kako bi se reklo vetar u leđa da nastavim sa edukacijom, jer želim da se takmičim i u drugim kategorijama koje svet kafe pruža i tako zaokružim celu priču i budem kompletan u ovom poslu.

A nakon toga planiram da počnem da prenosim svoje znanje nekim novim ljudima koji bi želeli da se bave ovim poslom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.